Reportages

Swipen & smartwatches: de 4 opvallendste trends voor mobiel

0

Nieuwe smartphones, tablets en wearables. Barcelona lag er de eerste week van maart mee bezaaid tijdens het Mobile World Congres. Wat zijn de nieuwe trends in het land van de handzame gadgets en wat betekenen ze voor apps?

Samsung maakt swipes vanaf de schermrand belangrijker

Een van de belangrijkste nieuwe toestellen die werd gepresenteerd op het Mobile World Congres 2015 (kortweg MWC) is de Samsung Galaxy S6. Het nieuwste vlaggenschip komt er in twee varianten. De normale S6 is een hoogwaardig, metalen en glazen afgewerkte variant die er een stuk luxueuzer uitziet dan zijn voorgangers. Maar er komt ook nog een prijzerige variant: de Samsung Galaxy S6 Edge. Die heeft als voornaamste toevoeging op het normale model: aflopende randen die heel dicht tegen de zijkanten van het toestel aan zitten.

Mogelijkheden voor app-ontwikkelaars

De Galaxy-toptoestellen van Samsung behoren al jaren tot de best verkopende toestellen met Android erop geïnstalleerd. En als Samsung dus afvlakkende schermranden presenteert, zet de telefoonmaker iets in beweging. Het logische gevolg is dat de ‘swipe’, de veegbeweging, vanaf de schermrand af nog veel nadrukkelijker gaat worden in apps. De iPhone 6 had al gladde zijkanten en sindsdien is er een toename van apps met de swipebeweging vanaf de rand. Op Android zal die swipe vermoedelijk ook steeds vaker voorkomen. Als app-ontwikkelaar kun je de swipes bijvoorbeeld op de volgende manier inzetten:

  • Ga terug naar de vorige pagina. Heb je een specifieke pagina geopend in een app? Dan kun je die als het ware uit beeld duwen door een swipe te beginnen vanaf de linker schermrand. Zo ga je terug naar de vorige pagina die je bezocht. Een app die dat bijvoorbeeld gebruikt is Safari op de iPhone.
  • Open het hoofdmenu. Heeft je app een ‘hamburgermenu’, oftewel drie streepjes linksboven in beeld waarmee je het hoofdmenu in de app opent? Dan kun je die met een swipe vanaf de linker schermrand snel in beeld roepen.
  • Snel bij je instellingen. Houd je vinger aan de rechter schermrand, veeg naar links en je bent snel bij de instellingen. Of bijvoorbeeld je profielinformatie.

De swipes zorgen er niet direct voor dat je op knoppen in de app kunt besparen. Het is handig een ‘hamburgermenu’ of een terugknop te blijven tonen. Zo weet de gebruiker waar hij is in de app en kan de app ook nog bediend worden als degene de swipe is vergeten. De ‘zijkantveeg’ maakt de bediening alleen nog makkelijker.

Huawei Watch smartwatches rond

Huawei smartwatch

Smartwatches zijn vooral rond: uitdaging voor appmakers

De eerste smartwatches die op de markt kwamen, waren vierkant. De Pebble bijvoorbeeld, maar ook de eerste ‘slimme horloges’ en sportbanden van fabrikanten als Sony, Samsung en Withings. Ook de Apple Watch wordt vierkant, waarmee de vierkante smartwatch zeker niet uit te vlakken is.

Maar de nieuwe aankondigingen op de MWC laten een ander beeld zien: smartwatches worden vooral rond. De LG Urbane, LG Urbane LTE en de Huawei Watch zien er alledrie prachtig uit, omdat ze simpelweg doen denken aan traditionele horloges.

Koppeling van Android Wear aan Android én iOS

Twee van de drie smartwatches gebruiken bovendien Google’s besturingssysteem Android Wear, en daar zit hem de crux. Google is volgens geruchten op de MWC namelijk bezig Android Wear behalve op Android, ook op iOS aan te bieden. Je kunt de fraaie nieuwe ronde smartwatches dus binnenkort koppelen aan je Android-toestel én de iPhone. Ronde smartwatches kunnen zo wel eens heel groot worden. Ze zijn nuttig geworden voor de vaak kapitaalkrachtige iPhone-bezitters.

Denk na over je app op smartwatches

Nu is dus het moment om na te gaan denken over je app op smartwatches. Welke smartwatches wil je ondersteunen? Welke functies van je applicatie moeten in ieder geval zichtbaar zijn om de pols? En hoe ga je die functies overbrengen in een rond design, waardoor je weinig ruimte hebt om belangrijke informatie te tonen? Misschien komen we hier nog apart op terug in een later artikel, maar de MWC geeft in ieder geval aan dat het belangrijk is voor appontwikkelaars om deze vragen te stellen.

De draadloze opladers komen eraan

Een van de meest opvallende trends van deze MWC lijkt aanvankelijk niet zoveel met apps te maken te hebben. Toch is het erg interessant: draadloos opladen wordt beschikbaar voor de massa! Samsung staat vooraan met een draadloze oplader voor de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge. Je legt je telefoon op een blokje en hij laadt meteen op.

Draadloos opladen

Draadloos opladen (Samsung)

Ikea

Maar de vernieuwing is niet gebonden aan het nieuwe Koreaanse toestel. Meubelgigant Ikea(!) heeft namelijk aangekondigd verschillende producten in de pijplijn te hebben die ook ‘inductie’ kunnen laden. Je telefoon laadt eenvoudig op door hem alleen maar neer te leggen op de voet van een bureaulamp, of in een speciaal vak in een bureau.

Kansen voor apps

Dat is niet alleen heel praktisch, maar het geeft ook kansen voor apps. Toen de iPhone en iPad nog geen verschillende formaten hadden, en één houder genoeg was om verschillende iPhones in te zetten, waren er redelijk wat apps die een scherm speciaal voor de standby-functie van het apparaat aanboden. Denk aan een visueel fraai weerbericht dat de weersvoorspelling laat zien, terwijl het toestel oplaadt. Of het groot weergeven van de titels van de laatste nieuwsberichten, of je tablet als digitaal fotolijstje terwijl je hem oplaadt. Omdat je telefoons en tablets alleen maar op een (schuin geplaatst) laadplaatje hoeft te leggen, kunnen zulke dashboardapps wel weer eens interessant worden voor gebruikers.

Je kunt ook verder denken. We kwamen met dit idee voor de FOX Sports-app. Je laadt de tablet of smartphone op, hebt de FOX Sports-app openstaan en krijgt bijvoorbeeld automatisch de nieuwe video’s van doelpunten die zijn gescoord. Hoe groot de vraag wordt naar zogenaamde ‘docking apps’ (apps die zich toeleggen op informatie tijdens het opladen), valt nog te bezien. Maar als apparaten thuis standaard op een oplader worden gelegd waardoor je het toestel in het zicht blijft, liggen er wel kansen voor smartphones en tablets als voortdurende informatiebronnen.

Sony Morpheus VR-bril

Sony Morpheus VR-bril

De opkomst van Virtual Reality-brillen

De allergrootste trend op de MWC 2015? De opkomst van de Virtual Reality-bril. Facebook heeft er niet langer meer het alleenrecht op met zijn Oculus Rift. Alle grote techfabrikanten lijken wel bezig met een VR-bril, gezien het aantal aankondigingen op de beurs.

De HTC Vive Virtual Reality is volgens de pers de meest imposante VR-bril, door de gedetailleerde beelden als je de bril op een krachtige pc aansluit. De Vive is een samenwerking tussen telefoonfabrikant HTC en de gamesontwikkelaar Valve, bekend van de Half-Life shooters. De pers bevond zich met de bril op onder andere in een onderwaterwereld, maar er was ook een demo waarin de speler opeens op een rots staat en alle andere ondergrond onder hem wegvalt. Een angstaanjagend realistisch effect, als we de pers mogen geloven.

HTC is niet de enige nieuwkomer in deze kersverse digitale markt. De Sony Morpheus zet de speler letterlijk ín de 3D-werelden van Sony PlayStation 4-games en Samsung presenteert de Gear VR Innovator als verlengstuk van de Samsung Galaxy. Elke VR-bril leunt dus op een ander platform. Er is nog weinig consensus in de markt, en de stap naar alledaagse apps op de VR-brillen lijkt nog erg groot.

Foto intro met dank aan Fotolia.