Google & Apple: doorbraken in app-discovery maken apps belangrijker voor mobile

0

Het gebeurt je vast wel eens. Je opent een link op je mobiel vanuit bijvoorbeeld een e-mail, en ondanks dat je de app van dat bedrijf al hebt gedownload, kom je op hun website terecht. Best onhandig, toch? Goed nieuws voor gebruikers én ontwikkelaars: dat wordt binnenkort beter. Nieuwe ontwikkelingen in app-discovery bij onder andere Apple en Google gaan ervoor zorgen dat smartphone-gebruikers apps meer kunnen gebruiken, makkelijker kunnen gebruiken en bovendien sneller ontdekt kunnen worden.

Apple: indexatie van app-content en universal links

De visie van Apple is dat apps de beste beleving bieden op mobiele devices. Daarom introduceert Apple in iOS 9 nieuwe mogelijkheden om het gebruik van apps te vergroten én consumenten apps makkelijker te laten ontdekken. Het bedrijf kondigde deze plannen begin juni aan, tijdens de jaarlijkse developer conference van Apple, een evenement waar duizenden ontwikkelaars hoorden over deze en meer nieuwe plannen in de release van iOS 9 in september.

1. Indexatie van app-content zorgt dat apps gevonden gaan worden

Vanaf iOS 9 kunnen ontwikkelaars aangeven welke content van een app geïndexeerd moet worden. Zie het maar als de indexatie die Google doet op het web, maar dan van de content binnen een app. Hierna wordt deze content direct getoond bij zoekopdrachten via Spotlight (zoals zoeken in iOS heet) en in Safari.

Zoeken in Spotlight op de iPhone in iOS9

Zoeken in Spotlight op de iPhone in iOS9

Het gevolg is dat consumenten die zoeken in Spotlight of Safari prominent apps in de zoek-resultaten gaan tegenkomen. Ze ontdekken deze zonder daarvoor naar de AppStore te hoeven. Indien ze de app al eerder geïnstalleerd hadden, dan brengt het zoekresultaat ze met een simpele tap weer terug in de app.

In de mock-up-afbeelding is te zien hoe iemand in Spotlight zoekt naar “jeans” en verschillende shopping apps te zien krijgt die jeans in het assortiment hebben. Een tap op een van de resultaten en de app opent via een ‘deeplink het desbetreffende product.

2. Universal links zorgen dat gebruikers sneller terugkeren in de app

Veel apps maken gebruik van content die ook op een website gepubliceerd wordt. Denk aan apps zoals TripAdvisor, shopping apps of bijvoorbeeld LinkedIn.

Een goede app is altijd sneller en prettiger in gebruik dan de website, redeneert Apple. Daarom zou het mooi zijn als consumenten die een app hebben gedownload vanzelf in de app terecht komen wanneer ze op een link tappen. Om te zorgen dat dat gebeurt introduceert Apple “universal links.”

Met universal links komen consumenten die een app hebben gedownload, vanzelf in de app terecht wanneer ze op een link tappen.

Universal links zorgen ervoor dat website en app dezelfde hyperlinks delen voor dezelfde content. Indien de app reeds geïnstalleerd is, zal iedere (universele) link direct de app openen. Hierdoor komen consumenten dus vanzelf terug in de app.

Denk aan een email-nieuwsbrief waarin een product gepromoot wordt. App gebruikers landen vanuit de nieuwsbrief rechtstreeks in de app én op de desbetreffende productpagina. Hetzelfde geldt voor links via Twitter, iMessage etcetera. Wanneer consumenten een app eenmaal gedownload hebben gaat het gebruik ervan met iOS9 dus flink toenemen.

Google: app-indexing & indexatie van app-content

Ook Google heeft het laatste jaar hard gewerkt aan app- en content-discovery. De naam is alleen anders. Google noemt het app-indexing en ontwikkelt deze technieken voor zowel iOS als Android.

Google toont de app van 9 Straatjesonline direct in de SERP

Google toont de app van 9 Straatjesonline direct in de SERP

Sinds enkele weken toont Google bij bepaalde zoekwoorden al de relevante apps in de zoekresultaten. Zo zie je in de afbeelding de resultaten van het zoekwoord “9straatjesonline” en de app van dat merk. Daarbij worden ook de reviews getoond en een Installeer-knop die de gebruiker rechtstreeks naar de AppStore brengt.

Daarnaast werkt Google ook aan indexatie van app-content. Eigenlijk lijkt het functioneel sterk op wat Apple doet met universal links. Met speciale links geven marketeers aan dat de content op een webpagina ook bekeken kan worden in de app. Google indexeert deze content en weet dan van het bestaan van de app en content af.

Wanneer een mobiele gebruiker in Google Search of de Google App vervolgens zoekt naar die informatie kan Google direct verwijzen naar de app. Een button met “Open in app” of “Installeer” brengt de consument respectievelijk direct naar de geïnstalleerde app of naar de Play- of AppStore.

Google geeft zelf het voorbeeld van een app voor recepten. Stel, de gebruiker zoekt via Google naar recept voor chocoladekoekjes. Als de gebruiker een bepaalde recepten-app heeft geïnstalleerd, zal Google direct verwijzen naar het recept in deze app.

Ook hier zien we consumenten dus apps ontdekken of her-ontdekken zonder dat ze hiervoor naar de app store hoeven of de app op hun device hoeven te zoeken.

Een button met “Open in app” of “Installeer” in de SERP brengt je respectievelijk direct naar de geïnstalleerde app of naar de Play- of AppStore.

Facebook

In maart van 2015 introduceerde Facebook tijdens ontwikkelaarsconferentie F8 de mogelijkheid voor ontwikkelaars om hun apps te integreren met de Messenger-app. Facebook Messenger heeft 600 miljoen maandelijks actieve gebruikers en het social network liet tijdens de lancering al zo’n 40 apps zien waarmee Messenger werkt. Op termijn wordt dit verder opengesteld.

Een consument die een bericht stuurt kan gebruik maken van een van de apps die met Messenger werkt, om inhoud aan het bericht toe te voegen. Vervolgens ziet de ontvanger van dat bericht welke app gebruikt is en kan deze direct ook downloaden zonder daarvoor de Messenger-app te verlaten of langs de AppStore te hoeven.

Pinterest

Tot slot helpt ook Pinterest consumenten sinds februari om apps te ontdekken. Wanneer vanuit een app wordt gepind bevat de pin een link naar de app. Vervolgens kunnen mensen die via de Pinterest-app die pin ontdekken, met een tap de app installeren, zonder de Pinterest-app daarbij te verlaten.

 

Accepteer cookies

Deze ontwikkeling is vooral interessant voor winkels in design, lifestyle en fashion. Juist zij hebben baat bij de visuele kracht en de gebruikers van Pinterest. Vanaf nu kunnen zij vanuit elke pin hun mobiele app promoten. En eenmaal gedownload geven ze hun gebruikers een geweldige beleving in hun eigen app. Een mooie combinatie van Pinterest voor de promotie en de eigen app voor optimale conversie.

Conclusie: apps worden belangrijker

De ontwikkelingen zijn nog pril. Google’s app-indexing programma is nu nog op aanvraag en Apple lanceert iOS 9 in september van 2015. Maar gezien de slagkracht van deze twee titanen kunnen marketeers en app-ontwikkelaars ervan uitgaan dat deze ontwikkelingen een grote impact gaan hebben.

Apps zullen makkelijker ontdekt worden en wanneer consumenten een app eenmaal geïnstalleerd hebben, komen ze sneller – en op een veel prettigere manier – terug in de app. Tel daarbij op de mogelijkheden die andere platformen zoals Pinterest en Facebook bieden en het is duidelijk dat apps nog belangrijker zullen worden in de online wereld van morgen.