Inspiratie, Verdieping

Mobile marketing: 5 dingen waar je rekening mee moet houden

0

De smartphonepenetratie is volgens een rapport van comScore inmiddels rond de 77 procent. Steeds meer bedrijven vechten om de aandacht op je mobiele telefoon. Was een paar jaar geleden een mobiele website al state-of-the art, nu maken ook mobile wallets en locationbased marketing hun op mars. Mobiel is en blijft dus een hot topic in marketingland. De trends volgen elkaar razendsnel op. In dit artikel vijf zaken om rekening mee te houden.

1. Mobiel zoeken

Steeds meer mensen zoeken online via hun mobiel naar informatie. Dat is niet gek als je bedenkt dat tegenwoordig iedereen een smartphone op zak heeft. Mensen zoeken iets op, zodra een vraag zich voordoet. Discussies met vrienden over het jaar waarin Cruijff dat winnende doelpunt maakte, zijn er niet meer bij. Even opzoeken! Volgens Kevin Buerger, managing director bij Jellyfish (een groot online marketingbureau uit de Verenigde Staten), is 60 tot 70 procent van het zoekverkeer inmiddels mobiel. Het zoekverkeer via een desktop is bijna met 50 procent gedaald.

Dat even opzoeken geldt niet alleen om feitjes te checken. Ook op zakelijk gebied worden vragen die zich op elk willekeurig moment voordoen even opgezocht. Vooral op de smartphone. Zo’n mobiele zoekopdracht is het begin van de conversatie met (nieuwe) klanten. Wie de online ontwikkelingen de afgelopen tijd gevolgd heeft, weet hoe Google hiermee om gaat en dat een mobielvriendelijke website grote voordelen biedt. En niet te vergeten een website die gemaakt is vanuit je klant, met informatie die past bij zijn zoekvragen.    

2. Mobiel betalen met betaalknop of wallet app

Populaire apps zoals Facebook en Twitter zijn de mogelijkheden aan het verkennen voor het toevoegen van een betaalknop in hun (web)applicaties. Daarmee kunnen gebruikers direct aanbiedingen via Facebook of Twitter betalen zonder naar een andere externe (betaal)pagina te gaan. Door het grote bereik van Facebook en Twitter kan deze optie ook voor adverteerders straks erg interessant zijn. Een ontwikkeling om in de gaten te houden.

Amazon heeft al een dergelijke functie in hun website. Kevin Buerger vertelt hierover: ‘Mensen beschouwen een site als Amazon als een veilige plek om een betaling te doen en kopen daardoor vaak ook meer. Met dat gegeven in het achterhoofd, is het voor bedrijven dus erg interessant en waardevol om te investeren in reputatie en imago van hun website. Als mensen jouw website ervaren als een veilige plek om aankopen te doen, wordt de revenue ervan veel groter.’

betalen-met-mobiele-telefoon

Android en Apple

Ook hebben zowel Android als Apple hun wallet apps al gelanceerd. Verschillende experts verwachten de komende tijd dat deze manier van betalen steeds meer voet aan de grond zal krijgen. Alleen als de mogelijkheid om te betalen met je mobiele portemonnee op grote schaal wordt aangeboden, zal het echt succesvol worden.

Op dit moment is er nog geen universele mobiele portemonnee (Android Pay werkt met Android Pay en Apple Pay alleen met Apple Pay). Voor winkeliers is het dus ook lastiger om alle klanten deze betaalmogelijkheid te bieden. Daarnaast zijn ook de kosten voor de winkeliers om deze betaling te verwerken een drempel om dat soort betalingen te accepteren.

Mobile wallets raken ingeburgerd

Jack Connors, manager commerce partnerships bij Google verwacht dat mobile wallets de komende jaren steeds meer ingeburgerd raken. Een onderzoeksbureau uit de Verenigde Staten verwacht een een flinke groei in mobiele betalingen. Was de totale waarde in 2013 nog maar $3.1 miljard aan mobiele transacties, voor 2019 verwachten ze $53.1 miljard aan mobiele transacties. Een flinke groei, maar nog in schril contrast met een totaal aantal transacties ter waarde van $4 triljoen.

3. Locatiemarketing

Gebruikers van smartphones zijn altijd online en verzamelen veel data van de persoon die de telefoon gebruikt. Deze telefoondata zijn interessante gegevens om toe te voegen aan alle andere beschikbare klantdata. Er zijn al bedrijven die klanten berichten sturen op het moment dat men zich in een bepaalde straal van het bedrijf bevindt. Dit kan een echte reclameboodschap of advertentie zijn, maar gecombineerd met andere informatie van de specifieke telefoongebruiker, kun je ook heel persoonlijke informatie sturen.

Groupon

Asif Kahn, oprichter van de Location Based Marketing Association: ‘We hebben een actie gedaan met restaurants en Groupon, waarbij klanten die in de buurt van deelnemende restaurants waren, een aanbieding kregen via hun telefoon. Het werkte, omdat consumenten vaak geen zin hebben zelf te zoeken naar een restaurant als ze er niet bekend zijn. Met de aanbieding op zak, gingen ze vaak ook naar het betreffende restaurant. Door het opstellen van gebruikersprofielen gebaseerd op gedrag en locatie, kunnen bedrijven een boost geven aan de omzet van hun fysieke locaties’.

Concurrent te snel af zijn

Een andere meer agressieve manier, die door bedrijven in Amerika ook wordt toegepast, is om op basis van de locatie van de concurrent klanten aanbiedingen te sturen. Denk bijvoorbeeld aan een meubelzaak die een aanbieding stuurt als mensen bij de concurrent zijn. Op basis van het bezoek aan je concurrent kun je afleiden dat er behoefte is. Interessant en de moeite waard dit in de gaten te houden.

4. Personaliseren op mobiel

mobiele-mogelijkhedenEr ligt grote waarde in alle data die door gebruik van mobiel verzameld kan worden. Door het verzamelen van klantinformatie kunnen aanbiedingen steeds persoonlijker gemaakt worden en ook de manier van communiceren met je klant wordt daardoor steeds persoonlijker. Toch vereist het ook veel van je organisatie om hier alles uit te halen wat er in zit. Aan de ene kant gaan de ontwikkelingen zo ontzettend snel en zijn er al behoorlijk wat bedrijven met een aparte mobile marketingstrategie. Anderzijds is een groot deel van de Nederlandse bedrijven nog bezig om hun website überhaupt mobielvriendelijk te maken.  

Klanten staan vaak helemaal niet zo stil bij het kanaal dat ze gebruiken. Zij kiezen wat voor handen is en willen gewoon een goede ervaring met jouw website, webshop of applicatie.

5. Niet mobile-only

Sla niet door. Dat mensen veel via hun mobieltje regelen, betekent niet dat men alleen via mobiel op internet zit en alleen op deze wijze wenst te communiceren. Het gevaar van trends en belangrijke ontwikkelingen, is dat we focussen op slechts één kanaal. Klanten staan vaak helemaal niet zo stil bij het kanaal dat ze gebruiken. Zij kiezen wat voor handen is en willen gewoon een goede ervaring met jouw website, webshop of applicatie. Een device is uiteindelijk maar een device. Het is niet een communicatiekanaal.

Het succes van een goede online marketingstrategie, ligt in het op de juiste wijze engagen met je klanten over de verschillende kanalen heen. Mensen willen goed geholpen en begrepen worden. De huidige techniek maakt het mogelijk om op het juiste moment met de juiste boodschap te zenden en te reageren. Stel dat het je lukt om de conversatie met je klant, die plaatsvond in een mobiele app, te linken aan social en e-mail. En dat je op basis daarvan op het juiste moment het juiste gesprek kunt voeren en de advertenties kunt laten zien die passend is voor jouw klant. Dan heb je een goede mobiele strategie, die past in de omnichannel-wereld van nu.