Strategie

#Bookstagram: hoe wordt jouw boekenblog een insta-succes?

0

Boekenblogs schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Dat blijkt al snel uit een vluchtig kijkje op het internet, waar al zo’n honderd Nederlandse boekgerelateerde blogs te vinden zijn. Er zijn websites speciaal voor genres als young adult, fantasy, science fiction of gewoon voor leuke romannetjes. Er worden YouTube-kanalen opgericht om favoriete boeken te bespreken, er verschijnen miljoenen vlogs met recensies en ‘the book haul’ – laten zien welke boeken je deze maand weer hebt gekocht – is inmiddels een bekend begrip in de online boekenwereld.

Maar hoe werkt dat nou eigenlijk, zo’n boekenblog? Simpel. Neem iemand met een passie voor lezen, geef hem een stapel boeken en het liefst een vlotte pen. Daarmee is het grootste werk gedaan, want boekrecensies vormen de basis voor zo’n blog en meer heb je in feite niet nodig. Maar de lezers willen meer dan dat. Om toch unieke content te creëren, worden rondom die recensies ook andere boekgerelateerde artikelen geplaatst. Denk aan interviews met auteurs, boekaankopen van die maand en leuke lijstjes waar de lezer om kan lachen.

Win-winsituatie

Dat deze blogs de boekenwereld nieuw leven inblazen, wordt opgemerkt binnen het vakgebied. Met de komst van deze online tak is het onder andere voor uitgeverijen makkelijker dan ooit om de juiste doelgroep te bereiken. Succesvolle blogs worden geplaatst op perslijsten, ontvangen op regelmatige basis recensie-exemplaren en organiseren samen met zo’n uitgeverij verschillende winacties. Voor beide partijen een win-winsituatie. De uitgeverij komt namelijk meer in contact met de doelgroep, de boekenblog krijgt vervolgens weer meer volgers.

Maar dat is niet de enige reden dat uitgeverijen boekenbloggers steeds vaker benaderen. Heb je een redelijk aantal bezoekers, dan heb je behoorlijk wat invloed. Vind jij een boek helemaal niks? Dan zal dit ook niet gekocht worden door je lezers. Prijs jij een exemplaar de hemel in? Dan zouden de verkoopaantallen behoorlijk kunnen gaan stijgen.

5 tips voor een succesvolle boekenblog

Ook zo’n blog beginnen? Met de velen die je al voor zijn gegaan, is het lastig om jezelf op de kaart te zetten, maar met de juiste content en een goed netwerk kom je al mijlenver. Gebruik deze tips en je hebt binnen no-time een succesvolle boekenblog.

1. Plaats regelmatig recensies

Voor de hand liggend? Ja, zeker. Maar soms wordt vergeten dat recensies de basis zijn voor een boekenblog. Plaats je deze niet vaak genoeg, dan stort je hele blog in. Hoe vaak je dan zo’n recensie moet plaatsen? Minimaal twee per week is een goed streven, maar hoe meer, hoe beter. Recensies van boeken worden namelijk vaak opgezocht via zoekmachines, en ook uitgeverijen gaan je op deze manier opmerken.

screenshot_google

Voor één recensie zie je al 88.000 resultaten, ze worden vaak gegoogeld.

2. Zorg voor een goed netwerk

Over die uitgeverijen gesproken, zij zijn onder andere de sleutel tot een succesvolle blog in de boekenwereld. Wordt je blog vaak genoeg bezocht, dan is het mogelijk om recensie-exemplaren te ontvangen, winacties te organiseren en naar boeklanceringen op uitnodiging te gaan. Door winacties breng je niet alleen de uitgeverij onder de aandacht, maar trek je ook meer (terugkerende) bezoekers, waardoor je blog nog groter kan worden.

screenshot_winactie

Deze winactie in samenwerking met een uitgeverij zorgde voor veel reacties van bezoekers.

3. Wees niet alleen online actief

Ontvang je eenmaal uitnodigingen, dan is het noodzaak om daar ook heen te gaan. Het is namelijk dé manier om te laten zien dat je niet alleen online actief bent, maar ook boekenblogger bent zonder een beeldscherm voor je. Zo zien uitgeverijen en andere belanghebbenden ook meteen het gezicht achter de blog en zullen ze je voor de toekomst sneller onthouden. Resultaat: meer uitnodigingen, meer blogs over events en meer bezoekers.

4. Plaats ook recensies van minder bekende exemplaren

Ken je de ‘long tail theorie’ van Chris Anderson? Hoe langer je ‘staart’ is, hoe meer je verkoopt. Hetzelfde geldt voor je boekenblog. Hoe meer recensies je hebt, hoe hogere bezoekersaantallen je genereert. Kies hierbij niet meteen voor de meest populaire boeken, want iedere blogger zal deze recenseren en daardoor heb je meer concurrentie. Kies in plaats daarvan juist voor een minder bekend boek en je zult hoog in de zoekmachines komen te staan. Er wordt vervolgens minder op gezocht dan op recensies van populaire boeken, maar alle onbekendere recensies bij elkaar (de staart) zorgen toch voor evenveel bezoekersaantallen. Dat komt juist omdat de mensen die er wél naar zoeken, meteen op jouw pagina komen.

screenshot_onbekenderecensies

Recensie van een minder bekend boek, bovenaan in Google.

5. Wees actief op social media

Maar de ultieme sleutel naar een succesvolle boekenblog is toch echt social media. Hier zijn niet alleen je potentiële bezoekers te vinden, maar ook uitgeverijen, auteurs, boekverkopers en andere mensen in het vak. Kanalen als Facebook en Twitter liggen daarbij voor de hand voor het creëren van meer traffic naar je website. Dat is begrijpelijk, je kunt immers je eigen pagina aanmaken en makkelijk linkjes plaatsen naar je blog.

Ondanks het feit dat Instagram deze functie niet heeft, is het toch de sleutel naar een succesvolle boekenblog. Het hebben van een #bookstagram – een speciale Instagram ingericht voor boeken – zorgt voor een band met je lezers en laat in één oogopslag zien om wat voor website het gaat. Een ijzersterk kanaal dat niet mag ontbreken bij de boekenblogger. Hoe creëer je zo’n populaire bookstagram? Nou, zo!

6 tips voor een effectieve #bookstagram

Met zes tips zal ik uitleggen hoe je een populaire bookstagram maakt.

1. Gebruik hashtags

Het uiteindelijke doel van het bijhouden van een #bookstagram is het krijgen van meer volgers. Een effectieve manier om dit voor elkaar te krijgen, is het gebruik van hashtags. Door te kiezen voor tags als #books #bookblogger en #bookstagram, kunnen onbekende mensen in aanraking komen met je instagrampagina. Je ontvangt meer likes, krijgt meer reacties en hebt uiteindelijk meer volgers die weer naar je website komen. Zo kreeg ik er in het begin nauwelijks volgers bij. Vanaf het moment dat ik koos voor de juiste hashtags, groeide mijn aantal volgers enorm!

bookstagram_1

Voorbeeld van de juiste hashtags.

2. Mention uitgeverijen in je posts

Op Instagram en Facebook is het mogelijk om bepaalde gebruikers te taggen in een bericht. Ook uitgeverijen zijn op de hoogte van Instagram en dat betekent dat ook zij actief zijn op dit kanaal. Maak hier gebruik van en mention ze in posts. Plaats je bijvoorbeeld een foto van een boek van uitgeverij LS Amsterdam? Vermeld ze dan! Zo leren ook zij een nieuwe boekenblogger kennen en kun je uiteindelijk samenwerkingen aangaan.

3. Maak kwalitatief goede foto’s

Dit geldt eigenlijk voor alle bloggers die Instagram inzetten als hulpmiddel, maar is zeker belangrijk voor een boekenblog. Door kwalitatief goede foto’s te gebruiken, trek je aandacht. Je ontvangt meer likes, mensen komen vaker terug op je pagina’s en dat leidt uiteindelijk tot meer volgers en dus meer traffic op je blog. Zo merk ik dat mijn kwalitatieve foto’s veel meer likes ontvangen dan foto’s die even snel geschoten zijn.

bookstagram_2

Voorbeelden van kwalitatief goede foto’s.

4. Weet wanneer je iets moet plaatsen

Een #bookstagram volgen die om de tien minuten iets online gooit? Daar zit niemand op te wachten. Een boekenblogger die eens in de maand een foto van een boek plaatst, is het ook niet waard om te volgen. Vind dus de balans en houd je hieraan. Het plaatsen van één foto per dag is een goede maatstaf.

5. Verwijs naar je blog

Heel leuk en aardig zo’n #bookstagram, maar het is wel belangrijk dat mensen weten dat jouw Instagram gelinkt is naar een boekenblog. Gelukkig heeft Instagram daar een handige tool voor. Op je profielpagina is het mogelijk om een website in te voeren, die automatisch een hyperlink wordt. Bezoeken mensen jouw profiel op Instagram, dan zitten ze binnen no-time op je website.

Screenshot_biografie

bookstagram_3

Verschil in volgers na twee maanden.

6. Plaats meer dan alleen boeken

Wat plaats je nou eigenlijk op een #bookstagram? Juist, boeken. Maar zorg ervoor dat je naast prachtige plaatjes van je #bookhaul ook andere foto’s plaatst. Zo wordt het niet eentoning en blijven mensen het leuk vinden om je Instagram te bezoeken. Plaats bijvoorbeeld foto’s van een evenement waar je naartoe bent geweest of kies voor een kiekje van je favoriete boekwinkel. Variatie is the key.

Illustratie intro met dank aan Fotolia.