Verdieping

Van christmas-selling naar cross-selling: checklist voor e-mailmarketing

0

De laatste maanden van het jaar zijn voor veel marketeers de tijd waarin ze de meeste omzet genereren. E-mailmarketing is één van de belangrijkste manieren om aankopen in de online shop te stimuleren. In dit artikel een checklist met de zeven belangrijkste manieren om het maximale uit e-mailmarketing te halen voor je webshop.

1. Kerst komt elk jaar terug, dus leer van je ervaringen

Als het goed is, kun je als marketeer de records er nog eens op naslaan en kijken welke onderdelen van de e-mailaanpak van vorig jaar werkten. Gewoon een kwestie van achterhalen bij welke nieuwsbrieven en thema’s de openingen, kliks en omzetten in vorige jaren het hoogst waren, wat het meest effectieve tijdstip van verzenden van je nieuwsbrief was en op welke aanbiedingen het vaakst geklikt werd.

Wat waren de bestsellers in welke categorie en met welke doelgroep? Waren er specifieke dagen waarop er extra veel verkocht werd? Is het duidelijk dat sommige dingen beter of vaker hadden moeten gebeuren? Wat liep er niet zo goed en wat had je niet hoeven doen? Allemaal informatie en kennis waarmee je als marketeer je voordeel kunt doen. Ben je nieuw op je plek en wordt dit je Kerst-vuurdoop, zorg dan dat je de nodige parameters bepaalt en instelt om te meten. Dat scheelt je volgend jaar een hoop puzzelwerk.

2. Kerst = kitsch: het werkt, dus maak er gebruik van

De kersttijd is bij uitstek een periode in het jaar waarin je als marketeer straffeloos kunt inspelen op de gevoelens van mensen. Nieuwsbrieven worden meestal opgesteld aan de hand van templates. Het is verstandig om tijdens de Kerst gebruik te maken van de standaardtemplates voor de herkenbaarheid, maar met een vormgeving en contentelementen die inspelen op het seizoen. Elementen zoals verlanglijstjes en countdowns passen hier leuk bij en zijn in de hele kerstshop te gebruiken.

De templates moet je optimaliseren voor ontvangst op zowel desktop en smartphone als tablet. Door vooraf te testen, kun je bezorg- en weergaveproblemen in deze belangrijke periode vermijden.

3. Draai er niet omheen: een kerstmailing is een kerstmailing

Personalisatie, emotie en humor zijn belangrijke elementen voor succesvolle kerstverkopen. Het is altijd aan te raden om de onderwerpregel toe te spitsen op de specifieke gelegenheid, in dit geval Kerst. Het moet de ontvangers meteen duidelijk worden welke speciale en relevante aanbiedingen ze toegestuurd krijgen.

Tegelijkertijd kun je je onderscheiden van de concurrentie door echte dooddoeners als ‘vrolijke Kerst’ over te slaan. Het woord ‘Kerst’ in de onderwerpregel alléén zal ontvangers ook nauwelijks aansporen om de e-mail te openen. Het is juist de kunst om de ontvanger te verrassen – en ze al in de onderwerpregel te overtuigen met onweerstaanbare aanbiedingen. Je kunt natuurlijk ook kerstemoji’s gebruiken om extra de aandacht te trekken.

Flat santa claus character hold mail email with long big wishlist4. Heb ze allemaal op een rijtje

Er zijn in december nogal wat feestdagen, en dus potentieel feestelijke dagen voor de marketeer. In Nederland hebben we Sinterklaas. En in steeds meer landen is er aandacht voor Black Friday (27 november) en Cyber Monday (30 november). Het Verenigd Koninkrijk kent weer Boxing Day (26 december). Allemaal relevante momenten voor speciale of last-minute-aanbiedingen. Ook wordt oudjaarsdag steeds populairder om de laatste aankopen van het jaar te doen.

Op de relevante feestdagen is het niet per se nodig om een volledig thematische nieuwsbrief te verzenden. In de standaard mailings kun je bijvoorbeeld bij het thema passende kerstbanners plaatsen met dynamische content. Wat ook helpt, is ontvangers inspiratie te bieden voor het kopen van mooie cadeaus voor zichzelf. Na de feestdagen zijn er namelijk genoeg mensen die de cadeaubon uit hun kerstpakket willen verzilveren.

5. Maak van Christmas-selling cross-selling

Juist tijdens Kerst zijn consumenten op zoek naar geschikte cadeaus. Dat maakt ontvangers van je e-mailing bijzonder vatbaar voor cadeautips en speciale aanbiedingen. Tegelijkertijd is dit hét moment om je klanten te wijzen op speciale diensten. In alle kerstdrukte kan jouw webshop een baken van rust zijn.

Potentiële kopers verwachten duidelijkheid. De voordelen voor de online shopper – gemakkelijk winkelen zonder in de rij te hoeven staan – zijn in een e-mail perfect over te brengen. Klanten waarderen het als je ze informeert over levertijden, omruilen, betalingsmogelijkheden, lokale filialen, openingstijden en telefonische ondersteuning. Daarnaast kun je in een e-mail de bestsellers plaatsen, net als de kerstaanbieding van de dag en een adventskalender met speciale aanbiedingen en cadeaubonnen.

6. Je kerstvakantie begint pas in januari

Natuurlijk: iedereen is toe aan de kerstvakantie. Maar trek je te vroeg de kerststekker uit je webshop, dan laat je een hoop omzet liggen. Het aanbieden van last-minute aanbiedingen stopt dus niet al op 24 december of op oudjaarsdag. Veel werkende mensen hebben in de eerste weken van januari nog vakantie en zijn om die reden goed via e-mail te bereiken. Waardebonnen en speciale aanbiedingen doen het juist goed in deze periode – dat geldt ook voor aanbiedingen in de winkels. Nog even doorbijten, dus voor een sterke start van het nieuwe jaar.

Christmas mail7. Tijd voor warme contacten

De kersttijd is dé tijd om oude banden weer eens aan te halen én nieuwe vrienden te maken. Dat kan door je traffic te verhogen. Kerstaanbiedingen kunnen helpen het aantal aanmeldingen voor nieuwsbrieven te laten groeien. Om die reden moeten aanmeldformulieren goed zichtbaar, en op vaak bezochte en relevante plekken op de site staan.

Tegelijkertijd zijn nieuwsbrieven het ideale ‘vangnet’ om met potentiële klanten in contact te blijven. Ook zogeheten newsletter overlays die over de online shops verschijnen bij het eerste bezoek of bij het verlaten van de site, bieden goede kansen. Je zorgt er op deze manier voor dat potentiële kopers, die op het moment misschien niks aanschaffen, geïnformeerd blijven en daardoor mogelijk later terugkomen.

Uitrusten is er helaas niet bij

De kerstperiode is voor de marketeer geen tijd om eens lekker uit te rusten. Kerstmarketing in het e-mailkanaal vraagt om extra aandacht en een gerichte aanpak. Dus, dompel jezelf onder in de kerstsfeer. Ik wens je drukke kerstdagen en een succesvol nieuw jaar!

Illustraties met dank aan Fotolia.