Contentmarketing

Het aanzien van 2015 in infographics: een lijst van lijstjes

0

De rubriek met de meest opvallende infographics van de maand, in de laatste maand van het jaar, kan bijna niet anders zijn dan… een jaaroverzicht, precies! Nu heb je natuurlijk al heel wat jaaroverzichten en lijstjes langs zien komen tegen de tijd dat je dit artikel onder ogen krijgt. Daarom ga ik het anders doen: ik maak een lijst van lijstjes. In deze lijst van lijstjes gaat het natuurlijk vooral over infographics, in allerlei soorten en maten. Maar, iets breder, gaat het vooral over de toepassing van beeld, cijfers, interactiviteit en animatie in verhalen.

De statische infographic die cijfers beeldend voor het voetlicht brengt, heeft zijn plaats veroverd en zal die in 2016 zeker blijven houden. Wat we in 2015 hebben gezien, is de snelle opkomst van meer complexe visual storytelling, met een goede mix van tekst, beeld, bewegend beeld, animatie en infographics.

Tijdlijn-visualisatie

We beginnen met een geweldig overzicht van Google. Van 18 gebeurtenissen die 2015 hebben ingekleurd, laat Google zien welke zoekvragen mensen uit diverse delen van de wereld gebruikten om meer te weten te komen. Aangevuld met beeld en tekst, is het een dynamische zoektocht geworden door de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar. Eentje die er voor mij uitspringt: de tijdlijn-visualisatie die Anna Vidal maakte over de aanslagen in Parijs, in november. Google Trends groeit hard, de techniek wordt steeds beter. Ongetwijfeld zal Google Trends de toekomst kunnen gaan voorspellen – of in elk geval sommige elementen ervan – zoals de uitkomst van een verkiezing, louter op basis van het aantal keren dat mensen gaan googelen naar de namen van kandidaten.

De aanslagen in Parijs, door de ogen van Google

De aanslagen in Parijs, door de ogen van Google

Mooiste tijdlijn

De website van David McCandless heeft al vaker dit jaar gescoord in deze rubriek. Deze keer is dat het geval omdat ‘InformationisBeautiful’ een jaarlijkse competitie houdt voor de beste infographics van het jaar. Deze ‘Kantar Awards’ geven een perfect overzicht van het mooiste van 2015, in diverse categorieën (zoals datavisualisatie, datajournalistiek, interactief, website, etc). In dit overzicht is vooral aandacht voor design en uiterlijke aspecten, maar dat is met zo’n bedrijfsnaam ook wel logisch. Dit zijn de winnaars van 2015.

De mooiste tijdlijn: effectief, prachtig en prikkelend

De mooiste tijdlijn: effectief, prachtig en prikkelend

Speciale aandacht vraag ik voor nummer drie in de categorie ‘interactive’, de allermooiste tijdlijn (met bewegend beeld en audio) die ik ooit heb gezien. Dat die ook nog eens de hele wereldgeschiedenis bestrijkt in een stuk of 15 categorieën (muziek, politiek, oorlog, noem maar op) maakt het helemaal onbegrijpelijk dat die slechts op drie staat. De maker is Matan Stauber, en ja, hij is gewoon in te huren vanuit zijn woonplaats Tel Aviv. Petje af, Matan!

Detail van de tijdlijn, met een rokende Tsjernobyl-kerncentrale

Detail van de tijdlijn, met een rokende Tsjernobyl-kerncentrale

Nieuwsoverzicht

En ten slotte verwijs ik graag naar het jaaroverzicht van de New York Times, die dan toch eindelijk eens al hun interactieve infographics van 2015 bijeen hebben gezet en daarmee hands-down het beste nieuwsoverzicht hebben gemaakt dat ik dit jaar heb gezien.

De vaak zo zelfvoldane Nederlandse traditionele nieuwsmedia zijn hier zo ver van verwijderd dat het gewoon pijn doet.

Rubriek: Het aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien van’ belicht ik aan het einde van elke maand een infographic over een gebeurtenis, die er deze maand bovenuit sprong.

Afbeelding intro met dank aan Fotolia.