Inspiratie

Video recruitment: de succesverhalen & 5 tips

0

Steeds meer bedrijven zijn overtuigd van video recruitment: een efficiënte en vooral authentieke manier van solliciteren. Mocht je er vorig jaar nog geen aandacht aan besteed hebben, dan zou dat een van je goede voornemens voor 2016 moeten zijn. Want waar de werkgever vaak op zoek is naar efficiëntie en doeltreffendheid in het herkennen en selecteren van matches, hebben kandidaten voornamelijk behoefte aan een kandidaat-vriendelijk proces. Video recruitment verenigt die twee.

Ik interviewde Walter Hueber, CEO van Cammio, met opdrachtgevers van het Rijk tot retailer. Het interview is ook beschikbaar op video, zie onderaan dit artikel.

Wat is de toegevoegde waarde van video recruitment?

Walter: “Met een video-interview kun je vroeg in het selectieproces persoonlijkheid toevoegen aan het C.V. De eerste indruk vindt dus niet pas plaats tijdens het eerste gesprek op locatie. Daardoor kun je eerder in het proces een efficiënte keuze maken. Je hoeft immers geen tien kennismakingsgesprekken te voeren, maar bekijkt tien video’s en maakt dan een selectie.”

Succesverhaal

Een succesverhaal is dat van Hunkemöller. Waar eerder 138 van de 150 sollicitanten werden afgewezen, worden er nu 142 kandidaten uitgenodigd een videoboodschap in te spreken. De sollicitanten die dit doen, zijn enkel de echt gemotiveerde kandidaten, met als gevolg een verbeterde kwaliteit van de sollicitanten en een hoger percentage aangenomen werknemers. Ook blijkt dat een video-afwijzing van de CEO met daarbij een discountvoucher van vijf euro erg op prijs gesteld wordt. Teleurstelling van de afwijzing wordt op deze manier omgezet in een positieve merkbeleving.

social video

Welke kansen laten bedrijven onbenut als ze hier niets mee doen?

Walter: “Wat wij bij de start van Cammio in 2013 veel hoorden, was dat recruiters bang waren het persoonlijke contact te verliezen met de kandidaat. Dat is echt een misconceptie. Met video-interviews biedt je een service aan kandidaten. Zij krijgen een kans zichzelf te presenteren die ze voorheen niet kregen en hebben ook voordelen als het gaat om reistijd en flexibiliteit bij het inplannen van interviews. Al onze opdrachtgevers hebben nog steeds gesprekken met kandidaten, maar dan aan het einde van het proces en met beter passende kandidaten. Wat we overigens ook zien, is dat video-interviews voor de recruiter een licht verslavende werking hebben. Als video-interviews eenmaal worden ingezet, wil men vaak niet meer zonder.”

Als video-interviews eenmaal worden ingezet, wil men vaak niet meer zonder.

Zitten kandidaten er wel op te wachten? Schrik je hen niet af?

Walter: “Voor veel kandidaten is het vaak nog de eerste keer dat ze worden uitgenodigd voor een video-interview. Ook al verandert dat snel met de stijging van het aantal bedrijven dat inmiddels structureel video-interviews als selectie-instrument inzet. Communicatie is belangrijk. Je wil kandidaten niet ‘overvallen’ met een video-interview en ze moeten zich goed kunnen voorbereiden. Voor veel kandidaten is het ook een kans om iets meer van zichzelf te laten zien. Waar voorheen uit tijdgebrek twee of drie kandidaten werden uitgenodigd voor een interview, worden nu soms het dubbele aantal kandidaten uitgenodigd voor een online video-interview.”

Een sneller en flexibeler proces

Ondanks dat zo’n eerste kennismaking via de webcam nog best een beetje spannend is, biedt het kandidaten ook vele voordelen. Processen zijn sneller, flexibeler en geven de kandidaat de kans om zich op een persoonlijke manier te presenteren. Dat video-interviewen geen afschrikkende werking heeft, bewijst internationaal uitzendbureau Otto Work Force. Het bureau koos er vorig jaar voor om video een vast onderdeel van hun sollicitatieprocedure te maken, en met succes! Aan sollicitatiebrieven doet de organisatie ondertussen niet meer. Kandidaten die willen solliciteren, kunnen hun gegevens online invullen en een video-pitch meesturen waarin ze hun motivatie toelichten.

Hoe makkelijk is zoiets eigenlijk? Is het niet veel werk?

Walter: “Selectie met video-interviews bespaart juist veel tijd in het proces bij de werkgever. We hebben met Cammio inmiddels veel ervaringscijfers beschikbaar in verschillende sectoren en kunnen daarmee bij een nieuwe opdrachtgever duidelijk de verwachte tijdsbesparing in kaart brengen. Door telefonische interviews te vervangen door automated video-interviews, is gemiddeld een tijdsbesparing bij de recruiter mogelijk van meer dan 60 procent. Ook verderop in het proces bij de recruiter wordt tijd bespaard, omdat er beter gematchte kandidaten op gesprek komen. We zien ook dat het verloop teruggaat, ook al wordt dit nog niet bij al onze opdrachtgevers goed doorgemeten.”

Door telefonische interviews te vervangen door automated video-interviews, is gemiddeld een tijdsbesparing bij de recruiter mogelijk van meer dan 60 procent.

Wat zijn momenteel de belangrijkste trends als het gaat om video recruitment?

Walter: “We zien dat steeds meer kandidaten (jong en oud) geen beschikking meer hebben over een P.C. of laptop. Gemiddeld wordt inmiddels 27 procent van de interviews op Cammio al via mobiel of tablet opgenomen. Op sommige projecten is dat zelfs al meer dan de helft van de interviews en deze trend zal alleen maar toenemen. Het is overigens een fabeltje dat dit alleen maar voor jongeren geldt. Daarnaast wordt steeds vaker het video-interview ingezet in combinatie met een assessment of zelfs als assessment. Je kunt met een video-interview natuurlijk prima achterhalen of iemand over de juiste mondelinge taalvaardigheden beschikt bijvoorbeeld. Ook kun je een automated-interview zo inrichten dat je vragen koppelt aan competenties en zo gestructureerd een kandidaat kunt beoordelen.”

Steeds meer werkgevers kiezen voor video recruitment en ook voor kandidaten is het solliciteren per video een normale zaak aan het worden. Zij zien de voordelen qua gemak, persoonlijke benadering én kansen om daarmee efficiënter en doeltreffender te zijn. Video recruitment is here to stay! Nu ben ik benieuwd wanneer vacatures op video te bekijken zijn.

Wil je het interview terugzien in een video? Dan kan!

Accepteer cookies

5 tips voor je eigen doeltreffende video-sollicitatie

Zelf van plan om binnenkort te solliciteren per video? We hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet:

1. Test de techniek: check of je webcam werkt en of de beeldkwaliteit van voldoende niveau is. Maak eventueel een proefopname om te zien en horen hoe je overkomt op video.

2. Blijf authentiek: bereid je verhaal voor, maar gebruik geen script. Durf jezelf te laten zien en vertel op een persoonlijke manier jouw motivatie.

3. Zet jezelf in het licht: maak je opname overdag. Zorg voor een (natuurlijke) lichtbron die vanaf voren je gezicht belicht om donkere schaduwen te voorkomen.

4. Breng jezelf in beeld: zorg voor een juiste compositie. Positioneer je hoofd en schouders in het midden van het beeld zoals bij een portretfoto. Maak oogcontact door in de lens van de camera te kijken.

5. Let op je omgeving: zorg voor een representatieve ruimte zonder mogelijk storende factoren. Voorkom onderbrekingen en zorg dat je achtergrond niet afleidt en professioneel oogt.

Illustraties met dank aan Fotolia.