Inspiratie

Sinek: waarom moet je manager een mama zijn?

0

Succesvol leiden vanachter een computer kan niet, aldus Simon Sinek. De term ‘management by walking around’ mag weer, en een goede manager heeft praktisch dezelfde eigenschappen als een mama. Welke eigenschappen heeft een goede manager?

Simon Sinek gaf in Theater de Spiegel in Zwolle een inspirerend optreden. Eerder schreef Cor Hospes over de paus van ‘Start with Why’ na zijn unieke komst naar Nederland. Nu kan ik jullie ook eindelijk vertellen wat Simon Sinek mij leerde – en een volle theaterzaal duidelijk inspireerde. .

Ongemakkelijk schuiven in de theaterstoelen

Hoewel je met een beetje googelen op ‘Simon Sinek en leadership‘ zijn verhaal in verschillende gedaanten tegenkomt, is een live optreden toch altijd bijzonder. Helemaal als dit in een propvol theater in Zwolle vol ‘zakenmensen’ is. Want Simon Sinek weet met zijn aanwezigheid en waarachtige manier van vertellen met gemak een zaal van 300 man te boeien, aan het lachen te maken en ongemakkelijk te laten schuiven in hun theaterstoel. We herkenden allemaal onszelf, onze collega’s en vooral managers in onze omgeving in Sinek’s anekdotes en voorbeelden.

Zijn voorbeeld over het gebruik van mobieltjes (‘Sorry, I have to take this call, when you are live talking to someone means actually ‘I find this call more important than you’) en e-mail (”recognize this? It takes you an hour to answer, read, respond, read, clarify, resend and reread an emailconversation, but walking tot his persons desk could have saved you 55 minutes and a lot of frustration”) maakte dat de zaal gegeneerd gniffelde.

Je kunt niet succesvol leiden vanachter een computer, is zijn motto (hear, hear!) dus de term management by walking around mag weer (is die trouwens ooit weggeweest?).

Als laatste eten

Ik geef een korte samenvatting van zijn verhaal, dat hij ook in een boek gevat heeft met de passende titel ‘Leaders eat last’ (aff.):

Wat maakt dat het ene team werkt, en het andere niet? Wat maakt leiders tot goede leiders met een succesvol team? Goede leiders creëren een omgeving waarin vertrouwen en samenwerking centraal staan en faciliteren hun team hierin. Hé, die kennen we al van andere management-goeroes. Toch? Maar deze insteek, een biologieles over lichaamseigen stoffen met de letters EDSO als leidraad, is typisch aan Sinek’s verhaal.

Onze twee ‘egoïstische’ stoffen zijn endorfine, het stofje wat bij de hardlopers onder ons wel bekend staat als ‘the runners high’, en dopamine – het stofje wat aangemaakt wordt als je hebt gevonden wat je zoekt en wat maakt dat je – mede dankzij de kilometerpaaltjes naast de weg – de ma

Simon Sinek doet zelf ook 'by walking around' ;-) - foto: @AJHuisman

Simon Sinek doet zelf ook ‘by walking around’ 😉 – foto van AJHuisman

rathon ook echt uitloopt. Daarnaast noemt hij twee ‘sociale’ stoffen in ons lijf: serotine (het stofje dat we krijgen als we ons gewaardeerd voelen, als we trots zijn, maar ook als we voor anderen zorgen) en oxytocine, dat geactiveerd wordt bij vriendschap, vertrouwen en aanrakingen.

Sinek geeft aan dat deze stofjes door de evolutie-eeuwen heen zorgen dat wij gedreven, georganiseerde teamplayers zijn (geworden) met veel oog voor relaties en heel goed weten wat de voordelen zijn van samenwerken, en hoe dat tot succes leidt. We zijn best bereid een leider te volgen, zolang die ons vertrouwen maar niet schaadt. Want als dat gebeurt, worden we boos, gedemotiveerd en tegendraads.

Visual reportage van Sinek in Zwolle door The Visual Connection.nl

Visuele reportage van Sinek in Zwolle door TheVisualConnection.nl

Cirkel van vertrouwen

Maar wat is nou een echt goede leider? Hoe herken je die?

Échte leiders geven vertrouwen, nog voordat je zelf denkt het te kunnen. Dat zijn niet per definitie de hiërarchische leiders – die rol kan door iedereen ingevuld worden volgens Sinek – maar eerder de persoon die de leiderschapsrol op zich neemt, door het voortouw, de verantwoordelijkheid en het risico te nemen om voor anderen te zorgen. Als we die leider ‘mama’ noemen, zijn we meteen van de zich steeds herhalende semantische discussie af, want maar al te veel mensen in de zaal hebben moeite om Sinek’s ‘leider’ in hun eigen manager te zien. Als die jou vraagt ‘bewijs me dat jouw aanpak of idee werkt?’, dan heb je te maken met een hiërarchische manager, niet met Sinek’s leider. Een echte leider vraagt er namelijk niks voor terug. Een goede leider heeft empathie, geduld, zorg en kwetsbaarheid en vraagt om hulp. Deze ‘vrouwelijke kwaliteiten’ zijn voor leiders nodig om de beschreven cirkel van vertrouwen te creëren.

Gaat het slecht met je bedrijf, moet je mensen dan ontslaan? Sinek vindt dat je dan als leider niet creatief genoeg nadenkt. Een écht goede leider zoekt naar alternatieve oplossingen. Ontkom je er toch niet aan? Zorg voor je mensen en hun zelfvertrouwen door ze bijvoorbeeld mee te helpen zoeken naar een andere baan. Laat ze op hun eigen tempo aan nieuwigheden wennen en dingen doen, maak dat ze zich veilig en vertrouwd voelen. Dan gaan ze voor je door het vuur.

Simon Sinek in gesprek met Jitske Kramer - foto: @AJHuisman

Simon Sinek in gesprek met Jitske Kramer – foto van AJHuisman

Wereldproblematiek verklaard

Sinek laat zich – na enig aandringen – verleiden tot wat uitspraken over de actualiteit. Want waarom volgen zoveel mensen Trump? Volgens Sinek is dat de schuld van de Republikeinen zelf; zij focusten in hun aanpak om de achterban voor zich te winnen op angst en een ‘anti’-gevoel. Daarmee hebben zij de fundering gelegd voor de anti-politieke houding van mensen. En Trump is het levende voorbeeld van iemand die voldoet aan die behoefte om een anti-politicus te volgen als leider.

En hoe zit het dan met de wereldproblematiek, als Sinek toch bezig is?

En daar komt zijn evangelie naar boven: ”Waar we nu last van hebben, is het gebrek aan goed leiderschap. Wat er nu in de wereld gebeurt, is het effect van slechte beslissingen in de 80’er en 90’er jaren. Beslissingen die gericht waren op korte-termijnstrategieën. De leiders van nu zijn opgeleid met de inmiddels achterhaalde theorieën uit die tijd. Maar daarmee leiden ze nu wel de wereld, landen en organisaties. En dat is de oorzaak van veel van de huidige wereldproblemen.”

Waar we nu in onze wereld last van hebben is het gebrek aan goed leiderschap.

Het kan maar gezegd zijn. Ik hoop dat Obama, Rutte, en vele andere huidige (hiërarchische?) leiders dit verslag ook lezen en zich achter de oren krabben. En misschien zelfs plaatsmaken voor échte leiders.