Verdieping

Hoe je als webshop slim gebruikmaakt van ‘big boys’ als Amazon & Bol.com

0

Zoals we allemaal wel weten, groeit de e-commercemarkt elk jaar. In 2015 besteedden we maar liefst 16,07 miljard euro online, terwijl dit in 2014 nog 16,1 procent lager lag, aldus Wijnand Jongen (directeur van Thuiswinkel.org). Of deze groei doorzet, daar twijfelt niemand aan. En de online ondernemer is daar maar wat blij mee! Het e-commercelandschap verandert daarentegen wel sterk. Kleinere online ondernemers zitten nu met de vraag: heeft het nut om de strijd aan te gaan met de big boys?

Vroeger hadden we veel kleine webwinkels, die met keyword stuffing binnen no-time een plekje in de top-drie van de organische zoekresultaten wisten te verschaffen. AdWords zat nog in haar beginfase en de kosten per klik lagen relatief laag. Tegenwoordig wordt PPC steeds duurder en is het voor de kleine ondernemer steeds moeilijker om een goede organische positie te verkrijgen. De autoriteit van een Bol.com, Amazon.uk of Beslist.nl wordt steeds groter, en ze verkopen steeds meer. Bovendien kunnen deze e-commercereuzen vaak scherpere inkoopvoorwaarden afdwingen, waardoor ze dezelfde producten tegen een lagere prijs kunnen aanbieden. Hoe houdt e-commerce binnen het MKB het hoofd nog boven water, als je geen positieve ROI meer uit AdWords haalt en het nauwelijks lukt om organisch verkeer binnen te krijgen? Mijn advies: concurreer de grotere marktplaatsen niet, maar gebruik ze als extra verkoopkanaal!

E-commerceplatformen in Nederland

In Nederland hebben de grotere e-commerceplatformen een gedeelte van de markt in handen, en dit dreigt groter te worden. Maar alles is relatief, want the Asset meldt dat in China ongeveer driekwart van alle aankopen op platformen van Alibaba worden gedaan. De Twinkle top-100 laat zien dat in Nederland Bol.com de grootste is, en wereldwijd Amazon met kop en schouders boven alles en iedereen uitsteekt. Ondertussen nemen de kleinere oer-Hollandse platformen zoals OO Shopping en Stores Connect, maar ook de niche-platformen zoals DaWanda toe in populariteit. Ik neem ze onder de loep en geef je een aantal voor- en nadelen om op deze platformen je producten te verkopen.

Concurreer de grotere marktplaatsen niet, maar gebruik ze als extra verkoopkanaal!

Bol.com

Iedereen kent het, en de meeste mensen hebben er zelfs iets gekocht. Het Duits/Nederlandse bedrijf wordt steeds groter en verovert steeds meer terrein op de Nederlandse e-commercemarkt. Verkopen via Bol.com is niet erg moeilijk, maar kent zo haar voor- en nadelen.

Voordelen

  • Het verkeer naar Bol.com is immens, en de conversieratio zeer hoog. Als iemand product X in drie verschillende webwinkels ziet, waaronder Bol.com, wedden dat het product bij laatstgenoemde wordt aangeschaft?
  • Als je het goed doet, kun je een profiel opbouwen dat ervoor zorgt dat jouw producten altijd hoog in de zoekresultaten staan. Let hierbij op de volledigheid van productinformatie, maar ook op de reviews die je van klanten ontvangt (moet minimaal een 8 zijn) en of je je aan de verzendingsduur houdt.
  • Geen zin, tijd of geld voor AdWords? Bol.com biedt jouw producten gratis aan in de Shopping feed van Google AdWords!

Nadelen

  • Is je marge krap? Denk dan nog maar eens goed na over Bol.com. Je betaalt namelijk tussen de 7 en 20 procent bemiddelingsbijdrage. Daar bovenop betaal je nog een X-bedrag voor de verzending (€3,99 via DHL bijvoorbeeld).
  • Producten plaatsen is niet moeilijk, maar erg gebruiksvriendelijk is het uploadsysteem ook niet. Uit eigen ervaring weet ik dat het systeem niet soepel werkt en het uploaden een grote vertraging heeft.
  • Loopt jouw product(categorie) erg goed? Goed nieuws en slecht nieuws. Het geld stroomt inmiddels binnen, maar ik heb ondervonden dat de kans groot is dat Bol.com ervoor kiest de producten zelf aan te bieden (met een betere positie, en soms een lagere prijs).

Amazon

Het Nederlandse Amazon verkoopt op dit moment alleen nog maar boeken, maar de kans is groot dat dit in de toekomst veel meer wordt. Waar Bol.com met name aan de Nederlandse en Belgische markt verkoopt, zit Amazon wereldwijd. Bovendien bieden de Engelse- en Duitse variant veel meer verkoopmogelijkheden, en is het als Nederlander mogelijk om hier je producten aan te bieden. Bovendien is de Amazon in bijvoorbeeld Amerika, nog veel groter dan Bol.com in Nederland is!

Voordelen

  • Wil jij altijd al je markt verbreden en internationaal gaan? Amazon is daar ideaal voor. Dit grootste e-commerceplatform ter wereld geeft je toegang tot een zeer grote markt. Je kunt je producten in ongeveer twintig verschillende categorieën verkopen.
  • Producten kunnen zowel handmatig, als via een XML/CSV-bestand worden geüpload. Bovendien kun je een eigen webstore openen op Amazon. Deze kan naar jouw smaak worden ingericht.
  • Er bestaat een optie om de gehele fulfilment via Amazon te doen. Niet alleen het versturen van je producten, maar ook de klantenservice wordt in de taal naar keuze gedaan. Deze dienst heet ‘fulfilment by Amazon’.

Nadelen

  • Amazon past dezelfde truc toe als Bol.com. Verkoopt jouw product goed? Ook hier heb ik gezien dat Amazon binnen een halfjaar tijd hetzelfde product aanbiedt en jouw positie laat dalen. Amazon geeft immers haar eigen producten voorrang.
  • De verzendkosten drukken enorm op je marge. Laat je de klant voor de verzending betalen? Als jouw producten in andere landen ook verkrijgbaar zijn, is de kans groter dat de (hoge) verzendkosten ervoor zorgen dat ze het niet bij jou kopen.
  • Communicatie met klanten en je eigen branding (behalve als je een webwinkel opent) is zeer beperkt. De meeste klanten zien jouw logo/merknaam niet eens en je hebt geen controle over de eventuele reviews die je ontvangt.

OO Shopping

Weleens van OO Shopping gehoord? Dit snel groeiende online warenhuis richt zich op de Nederlandse en Belgische markt en hanteert een vergelijkbaar principe als bijvoorbeeld Bol.com. Het is namelijk mogelijk om een online shop te openen op dit platform, en dat is inmiddels al door honderden webwinkels gedaan.

Voordelen

  • In tegenstelling dat Bol.com, heeft OO Shopping een shop-in-shop concept, waarbij alle webwinkels hun eigen, unieke identiteit houden.
  • Klantcontact is enorm eenvoudig. Het is mogelijk je eigen telefoonnummer en uitgebreide informatie (o.a. je telefoonnummer, voorwaarden en verzendinformatie) over jouw winkel toe te voegen aan je webwinkel op OO Shopping.
  • De commissie die je afdraagt, is scherper geprijsd dan de grotere concurrenten. Het percentage ligt tussen de 3 en 15 procent.
  • Je kunt je eigen payment provider koppelen, waardoor je zelf alle controle hebt over de inkomsten.

Nadelen

  • Het grootste nadeel van OO Shopping, is dat het platform nog relatief nieuw is en het bezoekersaantal slechts een fractie van de big players als Bol.com of Amazon is.
  • Er is geen eenheid in verzendbeleid. Bestelt een klant meerdere producten bij verschillende aanbieders van het platform, dan moet de klant apart afrekenen en worden er ook meerdere pakketjes verstuurd. Ook kunnen de verzendkosten per partij verschillen.

Stores Connect

Stores Connect pakt het net even anders aan dan de vorige platformen. Op het online platform vind je niet de losse producten, maar een verzameling van webshops, verdeeld over diverse categorieën als mode, kinderen, cosmetica en cadeaus. Stores Connect helpt (startende) online ondernemers om beter vindbaar en zichtbaar te worden online.

Voordelen

  • De webshops worden eerst gekeurd, waardoor de kwaliteit van het platform hoog is.
  • Vooral beginnende webshops profiteren van de gezamenlijke exposure.
  • De webshops met vergelijkbare kwaliteit, stijl en sfeer versterken elkaar en zullen zo samen beter zichtbaar en vindbaar worden.
  • Stores Connect neemt iedere webshop ook mee in de marketing- en communicatie-uitingen, waaronder op social media.
  • Bij Stores Connect betaal je geen commissie. In plaats daarvan betaal je voor een vermelding op maximaal twee hoofd- en twee subcategorieën. Dit bedraagt 96 euro per jaar exclusief BTW.

Nadelen

  • Op het platform van Stores Connect vind je geen producten. Per categorie wordt je doorverwezen naar de aangesloten webshops.
  • Stores Connect neemt alleen webshops op die passen bij de huisstijl. Het is dus geen zekerheid dat jouw webshop daadwerkelijk wordt opgenomen in het platform.
  • Ook als je geen verkeer en conversies haalt uit het platform, moet je betalen voor de vermelding.
  • De concurrentie in sommige categorieën is vrij groot.

DaWanda

DaWanda is een e-commerceplatform dat zich richt op de designmarkt. Het niche-platform biedt creatieve, online ondernemers de kans om een eigen webshop te openen op het platform. Ondernemers kunnen een account en profiel aanmaken en vervolgens hun producten uploaden naar het platform.

Voordelen

  • De commissie is niet al te hoog. Er wordt voor alle producten een commissie van 10 procent gevraagd.
  • DaWanda helpt met (online) marketingactiviteiten om het profiel en eigen webshop beter vindbaar te maken.
  • Met een DaWanda-profiel heeft een creatieve ondernemer een groot bereik.
  • Het ‘openen’ van een winkel is snel en het toevoegen van producten is eenvoudig.
  • Het aanbod op het platform sluit aan bij klanten die geïnteresseerd zijn in design en handgemaakte producten.

Nadelen

  • DaWanda accepteert geen aanbod dat uit massaproducten of grootschalig geïmporteerde spullen bestaat. Het is de bedoeling dat de artikelen bij DaWanda uit liefdevol handwerk zijn ontstaan.
  • De vormgeving van de landingspagina’s van alle aanbieders is hetzelfde. Het is alleen mogelijk om de banner aan te passen naar eigen stijl.
  • Klanten betalen aan DaWanda, waarna zij contact opnemen met de ondernemer met de verzenddetails. Binnen 7 dagen wordt het bedrag gestort en kan de ondernemer het product verzenden. Dit is in mijn ogen wat omslachtig.

Hoe eerder, hoe beter

Ik hoop dat dit overzicht je inspireert om de grotere jongens niet tegen te werken, maar te gebruiken als extra inkomstenbron. De strijd ga je immers niet winnen en de kans is groot dat deze platformen alleen maar in omvang toenemen. Hoe eerder je begint met het opbouwen van een betrouwbaar, sterk profiel op platformen, hoe eerder je hoog in hun zoekresultaten terecht komt en hoe meer je verkoopt.

Afbeeldingen met dank aan 123RF.