Social media

Snapchat voor bedrijven: 12 tips voor de allerleukste content

0

Wie verantwoordelijk is voor een Snapchat-account, weet: Snapchat voor bedrijven en merken is een uitdaging. Om je een plaats te verwerven tussen de vrienden en influencers van je Snapchat-community, moet je van goede huize komen. En een flinke dosis creativiteit aan de dag leggen.

Toch is het maken van content voor Snapchat in grote lijnen niet veel anders dan content voor andere kanalen. Het is een kwestie van goed kijken wat anderen doen, veel ervaring opdoen, en natuurlijk het oude content-adagium: je contentkalender is je beste vriend. Met deze 12 contenttips zorg jij voor een continue stroom van leuke content. Zo bouw je ook op Snapchat een mooi bereik op!

1. Zet een verhaal in elkaar

Zoiets simpels als een verhaallijn kan veel doen voor het succes van je snapchatcontent. Het heet niet voor niets Snapchat stories. Val dus niet in de valkuil van hap-snap content (pun intended), maar plan wat je – ongeveer – gaat doen.

Waar bestaat dat uit, een verhaal op snapchat? Net als elders heeft een verhaal een begin, een inleiding, een middenstuk en een afsluiting. En net als in het echte leven, draaien verhalen om mensen.

snapchat GE

GE op Snapchat: mee naar Rio

In de praktijk betekent dit dat je je snaps moet plannen. Denk aan kick-off, introductie (wat zien we? wie horen we? waar zijn we?) en een mooie afsluiting met eventueel een teaser.

Een goed verhaal vraagt een beetje voorbereiding, want je kunt snaps wel weghalen, maar je kunt ze niet toevoegen als je ze vergeten bent!

2. Gebruik verschillende locaties

Snapchat draait om beweging, afwisseling en excitement. Maar het is lastig om spannende content maken als je altijd achter je bureau zit. We zijn niet allemaal RedBull, met actieshots vanuit de lucht. Maar er is een wereld tussen jouw bureau en dat vliegtuig.

red bull snapchat uit vliegtuigDe oplossing is simpel: kom er achter vandaan! Als het even kan, ga dan mee met collega’s naar bedrijfsbezoeken, congressen, fotoshoots, lunches of klantbezoeken. Vertel je snapchatverhalen zo veel mogelijk op locatie. Als is het maar buiten kantoor, in de tuin, op straat, in de buurt of onderweg naar huis.

Vertel je snapchatverhalen zo veel mogelijk op locatie.

Vooruit plannen helpt: wie van je collega’s is veel onderweg? Wat gebeurt er rondom je merk op het gebied van evenementen, vakbeurzen, klantbezoeken? Kun je actief bezoeken gaan plannen? Die contentkalender waarmee je voor andere social media werkt, heeft ook voor Snapchat toegevoegde waarde.

3. Take-overs: geef je Snapchat-account uit handen

loreal snapchat takeoverDe makkelijkste manier om je volgers mee te nemen naar een andere locatie? Iemand op een andere locatie de toegang geven tot jouw Snapchat-account. Duh!

Logisch dat take-overs belangrijk zijn op Snapchat. Ook al omdat het de ander toegang geeft tot jouw volgers, en dat is op Snapchat een belangrijke manier om nieuwe volgers te krijgen.

Take-overs zie je bij uitstek bij lifestyle-merken als L’Oréal en RedBull, die samenwerken met (betaalde) influencers. Maar er zijn ook andere voorbeelden van take-overs:

 • The White House laat je in meereizen in de Air Force One, om je direct daarna mee terug te nemen naar het Witte Huis waar tegelijkertijd een ontvangst voor sporters is;
 • Tijdens de Olympische spelen nam The New York Times je mee naar Rio, waar een sportverslaggever je iedere dag liet zien hoe het er achter de schermen uitzag en wat journalisten zoal doen op een dag;
 • Online retailer Everlane gaf, bij de introductie van hun nieuwe internationale verzendmogelijkheden, iedere dag een klant in een ander land het woord. Van Scandinavië tot Nieuw-Zeeland kregen volgers een kijkje ter plekke;
 • Investeerder Justin Kan laat startups hun idee pitchen via zijn Snapchat-account en geeft vervolgens zelf commentaar op hun pitch;
 • De Telegraaf laat verslaggevers snappen op het Telegraafaccount; en
 • National Geographic stuurt je mee met fotografen en journalisten de hele wereld rond.

Natuurlijk moet je goed nadenken over zo’n Snapchat take-over en duidelijke afspraken maken. Maar het is een goede manier om aan interessante content te komen.

4. Snappen vanaf kantoor?

snapchat kantoor

GE op Snapchat

Soms zit je toch gewoon op kantoor zonder mogelijkheid om er weg te komen. Hoe kom je nou aan leuke content terwijl je op kantoor zit? Een aantal contentideeën voor bureauzitters:

 • Demonstreer (nieuwe) producten, liefst op een onorthodoxe manier. Die van jezelf, of aan je business gerelateerde producten die je volgers interesseren;
 • Richt een ‘studio’ in (met een mooie achtergrond) en geef vanuit daar updates die ingaan op actualiteit;
 • Laat volgers vragen stellen en zet mensen voor de camera om die vragen te beantwoorden;
 • Haal stunts uit of trek een reeks gekke bekken (lenses!). Of voer een toneelstukje op, zoals GE deed voor een verhaal;
 • Film een ‘dag in het leven van …’. Snaps van de koffieautomaat en vergaderingen kunnen ook leuk zijn;
 • Interview collega’s, bezoekers, klanten, …;
 • Wees creatief met het delen van tekstberichten. Film een schrijvende hand, maak een collage; of
 • Maak een sequence, een opeenvolgende reeks snaps die achter elkaar geplaatst een verhaal vormen en betekenis krijgen. Denk: stop-motion (met de duur van de snap op 1 seconde).

Het is niet altijd makkelijk, maar probeer zoveel mogelijk om een mens/mensen voor de camera te krijgen. Een Snapchat-account zonder gezicht kan niet concurreren met een timeline vol echte mensen.

Een Snapchat-account zonder gezicht kan niet concurreren met een timeline vol echte mensen.

5. Creatieve prijsvragen

snapchat prijsvraag

Prijsvraag GaryVee

Prijsvragen zijn een mooie manier om volgers te krijgen en mensen te betrekken. En ook om leuke, user generated content te krijgen (zie volgende tip).

De leukste prijsvragen zijn die waarvoor mensen iets moeten doen. Laat ze een snap die jij ze geeft, screenshotten, bewerken en terugsturen. Geef ze een opdracht. Stuur ze naar een bepaalde locatie voor een speurtocht. Laat ze samen iets doen. Snapchat draait om actie, niet om passief zijn. Maak daar gebruik van!

Snapchat draait om actie, niet om passief zijn. Maak daar gebruik van!

Overigens hoef je niet altijd iets fysiek weg te geven. Een shout-out (het noemen van iemands Snapchatnaam) kan ook heel waardevol zijn.

Zorg wel dat mensen de tijd hebben om een screenshot te maken van de snap met de prijsvraag. En vergeet niet de winnaars aan te kondigen. Dan weet iedereen die 20 uur later je snaps kijkt ook dat de prijsvraag voorbij is.

6. Deel de content van je fans

User generated content is een fantastische manier om aan content te komen. Bovendien is het een leuke manier om je community te betrekken en te belonen. Als je de prijsvraag (tip 5) hebt uitgeschreven rondom de mooiste snaps, is het een kwestie van de mooiste uitkiezen en delen. Natuurlijk met duidelijke vermelding van de snapchatnaam van de inzender!

Content van anderen delen vraagt wel om een beetje handigheid. Als het om foto’s gaat, is het iets makkelijker dan als het om video’s gaat, omdat je daar screenshots van kunt maken. Voor video’s geldt dat je ze beter kunt laten opsturen naar je e-mail, om ze vervolgens op te slaan op je smartphone en zo te delen op Snapchat.

Een makkelijk format voor een dergelijke contentprijsvraag is het maken van een snap waar gebruikers een screenshot van kunnen maken, kunnen bewerken en terugsturen, zoals in onderstaand voorbeeld van TNW.snapchat content

7. Interviews

dj khaled tmobile snapchatKomt jouw bedrijf veel in aanraking met interessante mensen? Doen je collega’s spannend onderzoek? Werk je met topmodellen of beroemdheden? Run je de jaarlijkse show van Victoria’s Secret? Zet dan mensen voor de camera voor een interview!

Een ding is belangrijk bij interviews: video’s duren maar 10 seconden. Tenzij de geïnterviewden gewend zijn aan Snapchat, zul je merken dat de meeste mensen langer dan 10 seconden nodig hebben om een verhaal te vertellen. Bereid hen en jezelf dus voor op deze ultakorte content. Stel duidelijke vragen die een kort antwoord mogelijk maken. En maak het interview niet te lang (te veel snaps)

Ook belangrijk: audio. Gebruik eventueel een externe microfoon. Een tijd geleden werd de CEO van T-Mobile geïnterviewd door influencer DJ Khaled als onderdeel van een campagne. Het interview vond plaats in een lawaaiige fitnessruimte. Hilarisch, ja. Effectief, mwah.

Realiseer je tegelijkertijd dat heel veel mensen het geluid van Snapchat-video’s uit laten. Gebruik dus altijd de tekstmogelijkheden om te laten weten wat er gebeurt en wat er gezegd wordt.

8. Gebruik de creatieve mogelijkheden van Snapchat

In de beperking zit vaak de kracht. Dat is bij Snapchat niet anders: beperkingen maken creatief. Humoristisch gebruik van filters, toepassing van lenses (augmented reality), en emoji’s geven je snaps een extra dimensie (op zoek naar creatieve hacks? Hier vind je een overzicht).

Maar je kunt ook slim spelen met andere functionaliteiten. Bijvoorbeeld: stel een vraag, maak een snap voor ieder antwoord en vraag je community om een screenshot te maken van het juiste antwoord. In je gebruiksstatistieken per snap kun je precies zien welke snap de meeste screenshots kreeg.

Of deel een mooie snap die mensen kunnen bewaren als screensaver zoals in dit voorbeeld van Real Simple:

Collage_snaps

9. Verwijder de snaps die je niet bevallen

Een omgekeerde contenttip, maar wel een belangrijke: verwijder de snaps die je niet bevallen.

Vooral als je live events verslaat op Snapchat (lezingen, congressen, concerten, sportwedstrijden, enzovoorts) moet je soms razendsnel handelen om dingen vast te leggen. En soms blijkt dan achteraf dat bepaalde snaps niet zo mooi, leuk of interessant zijn of dat ze niet passen in het totaalplaatje.

Haal ze in dat geval gewoon weer weg. Vooral als je het snel na plaatsing doet, is er geen man overboord. Het is geen Twitter 😉

10. Verzin een format

Nickelodeon op SnapchatWat geldt voor alle content die je maakt voor social media, geldt ook voor Snapchat: formats maken je werk makkelijker en je content herkenbaarder.

Met formats bedoel ik niet alleen het type verhalen, maar ook andere elementen die je terug kunt laten komen:

 • Terugkerend gebruik van een filter of lens: het likkende hondje van Ariana Grande
 • Terugkerend thema: DJ Khaled’s ‘major key’ (ook zijn badslippers en bloemen zijn terugkerende elementen!)
 • Terugkerende acties: Vodafone’s Fantastic Friday
 • Terugkerend gebruik van bepaalde emoji’s
 • Je stijl van tekenen: influencers als Michael Platco en Cyrene Quiamco hebben dit tot kunst verheven
 • Terugkerende contentformats: de Snaplines van de NOS of de Snapstorms van investeerder Mark Suster

Soms ontstaan Snapchat-gewoontes vanzelf. Houd die lekker vast: daarmee onderscheid je je juist.

11. Neem volgers mee achter de schermen

Hoewel het interessant kan zijn om de gewone, dagelijkse zaken rondom een merk of bedrijf mee te maken, geldt op Snapchat hoe spectaculairder, hoe beter.

casey neistat tnw snapchatTijdens The Next Web 2016, een groot tech evenement waar ik onderdeel was van het Snapchat-team, namen we je mee achter de schermen. Je liep met ons mee achter beroemde sprekers aan het podium op. Je zag interviews met bekende mensen, die speciaal voor Snapchat vertelden wat ze van Amsterdam en het event vonden. Je kreeg content en interviews die je nergens anders kon krijgen.

Een ander voorbeeld was de content van GE, voorafgaand aan de Olympische Spelen. Op Snapchat nam GE je mee naar een grote zendcentrale in Rio, waar voor GE de apparatuur leverde. Het zelfde geldt voor de Snapchat account van The White House, die je regelmatig mee neemt op reis met de President.

12. Praat terug (webcare)

Een-op-een interactie is de kern van Snapchat. Het is hoe mensen e met elkaar communiceren. En het is de reden dat Snapchat zo populair is. Belangrijk dus om die interactie ook als bedrijf of merk te hebben. Laat weten dat je open staat voor dat gesprek: laat je volgers vragen stellen, vraag om reacties, roep op om snaps te delen. Maar vooral: reageer op berichten!

Kleine kanttekening: webcare is op Snapchat niet makkelijk. Vooral niet bij grote aantallen berichten. Zo lang er nog geen handige tools zijn om al die privéberichten te managen, is het een kwestie van je smartphone en hele snelle vingers.

Content op Snapchat: blijf er plezier in houden!

Met bovenstaande tips heb je een heel arsenaal aan mogelijkheden als het gaat om leuke, engaging content. Daarbij is één ding belangrijk: de fun factor. Snapchat heeft, ondanks de pogingen van Instagram om de unieke functionaliteit te kopiëren, een heel eigen karakter. En een van de belangrijkste onderscheidende factoren is dat Snapchat draait om plezier.

Dus wat je ook als merk gaat doen op Snapchat, houd dat voor ogen. Laat je account beheren door mensen die begrijpen hoe Snapchat werkt, die ervaring hebben. En die er – heel belangrijk – plezier in hebben. Dan wordt het vanzelf een succes!

Afbeelding header met dank aan 123RF.com