Infographic, Cases

Waarom de strijd tussen Clinton & Trump niet zo spannend is [infographic]

0

Het televisiedebat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump was ook in de Nederlandse media de hele week ‘trending’. “Who won?” Ach, journalisten maken de dingen graag spannend – ook als ze dat eigenlijk niet zijn.

Een interactieve infographic op de Amerikaanse onderzoekswebsite Five Thirty Eight laat goed zien hoe het werkelijk zit. De vorm van de infographic is eenvoudig, maar erg duidelijk: elke Amerikaanse staat is blauw (Clinton) of rood (Trump). De kleuren staan voor de traditionele indeling van ‘blue states’ (die traditioneel op een Democratische kandidaat stemmen) en ‘red states’ (waar de Republikeinen in de meerderheid zijn). De website, een project van onderzoeksjournalist Nate Silver, laat de laatste peilingen zien, de verhouding tussen de kandidaten per staat en voor het hele land.

Screenshot van de stemming in de VS: blauw is Democratisch, rood is Republikeins

Screenshot van de stemming in de VS: blauw is Democratisch, rood is Republikeins

In de VS gaan de verkiezingen niet zoals bij ons, waar iedere stem telt. In de VS mensen stemmen per staat, de meerderheid krijgt ‘de staat’, elke staat heeft een aantal kiesmannen, naar rato van het aantal bewoners van de staat. Daarom kleuren daar staten rood ofwel blauw.

We zien direct dat Clinton stevig voor staat op Trump. Het televisiedebat heeft een handje geholpen: Trump, die de laatste maanden weer aardig was opgeklommen, sukkelt nu weer rond de 36 procent kans op het presidentschap. Belangrijkste reden voor die achterstand: de uitslag in de meeste staten ligt wel vast. Een debat beïnvloedt maar een paar ‘swing states’, waar de verschillen erg klein zijn.

verkiezingclinton

De kans dat Clinton de verkiezingen wint, is vrij groot.

Senaat

Er moeten wel hele rare dingen gebeuren als Clinton al die ‘swing states’ gaat verliezen – en zelfs als Clinton ze allemaal verliest, blijft de strijd tussen haar en Trump spannend en heeft Trump niet automatisch gewonnen. Ook de samenstelling van de Senaat wordt precies en per staat voorspeld.

Een lijngrafiek die de actualiteit bijhoudt: simpel en dus doeltreffend

Een lijngrafiek die de actualiteit bijhoudt: simpel en doeltreffend.

In een enkele oogopslag maakt deze infographic dus een aantal dingen duidelijk die je niet direct zult oppikken uit de urenlange praatsessies op de vaderlandse televisie.

En de Tweede Kamer?

Ik hoop van harte dat er nu eindelijk eens een Nederlands medium wakker wordt en dit systeem kopieert voor de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer, die net deze week officieus is begonnen. Dat zou het hele spektakel een stuk leuker en vooral ook duidelijker maken.

Rubriek: Het Aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien van’ belicht ik aan het einde van elke maand een infographic over een gebeurtenis, die er deze maand bovenuit sprong.