Infographic, Cases

Clinton vs Trump: draai aan de knoppen van de stemmachine [infographic]

0

Nog nooit werden er zoveel uitstekende infographics gemaakt over een actuele gebeurtenis als nu, bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. En het kan nog, ruim een week voor de beslissende dag. Dus daarom, voor deze ene keer, een onderwerp dat we al eerder hebben besproken.

Wat is er zo bijzonder aan deze productie van Five Thirty Eight? Waarom twittert infographics-professor Alberto Cairo dat dit zijn favoriete productie is van de laatste tien jaar?

Infographic 2

Wat is ervoor nodig om Rode staten in Blauw te veranderen?

Nou, om te beginnen toont deze infographic iets vrij ingewikkelds: wat is er voor nodig om een staat waar de ene kandidaat het sterkste is, te laten kantelen naar de ander? In Amerikaanse lingo: “What would it take to turn a blue state red?”

Het beeld van de blauwe- (Clinton) en rode (Trump) staten is op zichzelf al verhelderend genoeg, maar hier is iets bijzonders gedaan. De stemgerechtigde Amerikanen zijn verdeeld in vijf demografische groepen: blank (laag opgeleid), blank (hoger opgeleid), zwart, Spaanstalig, en Aziatisch. Voor de grootste groep (blanke stemmers) is nog een tweede onderscheid mogelijk: tussen mannen en vrouwen.

Blauwe en rode blokjes zwarrelen over je scherm bij het verschuiven van de knoppen op de stemmachine.

Blauwe en rode blokjes dwarrelen over je scherm bij het verschuiven van de knoppen op de stemmachine.

Aan de knoppen

Van elke groep zie je de politieke voorkeur (blauw of groen) en het gemiddelde opkomstpercentage. En dan komt het: de kijker kan die voorkeur en opkomstpercentages naar believen verslepen. Daarmee kun je, spelenderwijs, de balans veranderen. Stel, dat er minder blanke Amerikanen Republikeins zouden stemmen? Of stel dat deze groep méér zou gaan stemmen? Bij het verslepen van het bolletje in elk van de vijf groepen zie je in het scherm bovenin de blauwe blokjes naar rood schuiven, of de andere kant uit. Als er meer blanke laagopgeleide vrouwen gaan stemmen? Minder zwarten? Meer Aziaten?

Het effect kan nog erg verschillen, trouwens. Sommige staten zijn zo sterk Democratisch dat een kleine leegloop van Aziaten naar de Republikeinen nauwelijks verschil maakt. Op sommige andere plaatsen is er bijna niks voor nodig om de boel te laten kantelen. Fascinerend, deze exploratory infographic: je krijgt antwoord op elke “wat als…?”.

Schermafbeelding 2016-10-31 om 16.38.25Verkiezingen

Deze infographic lijkt qua opzet heel typisch Amerikaans, maar eigenlijk kan dit ook precies zo voor ons land. Je hakt alle stemgerechtigden in vier of vijf groepen (bijvoorbeeld geslacht, leeftijd, stad/platteland, hoog/laag opgeleid), je kijkt naar een linkse (rode) of rechtse (blauwe) meerderheid en je projecteert daar de voorspellingen op van TNS NIPO (tegenwoordig Kantar TNS, red.). Het ding blijft goed zolang de data actueel blijven, dus tot aan de dag van de verkiezingen. Ik kan niet wachten.

Rubriek: Het Aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien van’ belicht ik aan het einde van elke maand een infographic over een gebeurtenis, die er deze maand bovenuit sprong.