Loopbaan

Welke presentatietool kies je? PowerPoint, Prezi & Keynote vergeleken

0

Voor de één is het wat spannender dan voor de ander, maar presenteren blijft iets waar je wil presteren. Jezelf, jouw verhaal of jouw plan laten zien en anderen daarmee overtuigen, inspireren of motiveren. Naast een goed verhaal, kan het dan heel belangrijk zijn een goede presentatie te maken met een ‘wow-factor’. De afgelopen jaren zijn er vele artikelen geschreven over Prezi en PowerPoint. Daarnaast is er ook nog een derde concurrent, Keynote, voor Apple-gebruikers. Welke tool kun je het beste gebruiken voor jouw presentatie? Ik vergelijk deze 3 tools voor je.

Keynote

Keynote is het presentatieprogramma van Apple dat sinds 2003 op de markt is. Het programma heeft uitgebreide mogelijkheden voor het maken van interactieve presentaties. Je kunt heel gemakkelijk van start door een thema aan te maken, waarna je onder andere teksten, afbeeldingen en video’s kunt toevoegen. De lay-out van het programma is erg visueel en maakt het daardoor makkelijk om jouw presentatie te ontwikkelen.

Een nadeel is dat het programma alleen te gebruiken is op Apple-computers. Een ander issue is het afspelen van presentaties via USB. Dat wil nogal eens voor problemen zorgen.

Prezi

Prezi wordt ook wel omschreven als de PowerPoint-killer, maar is dat ook zo? Prezi is bekend geworden door de dynamische overgangen, gebaseerd op mindmappen. Je kunt inzoomen op verschillende details in de presentatie, zodat je het publiek mee kunt nemen in jouw verhaal. De presentatie wordt niet benaderd met losse slides, maar als één geheel. Prezi is eenvoudig in gebruik doordat overgangseffecten vast zijn ingesteld.

Wil je wat meer gaan aanpassen in het programma, dan wordt het lastiger. Een presentatie in de huisstijl van een bedrijf inrichten, wordt al een stuk moeilijker. Een ander nadeel is dat alles wat je invoert, online staat. Dit wil je natuurlijk niet met gevoelige bedrijfsinformatie.

PowerPoint

Het programma PowerPoint is ontstaan in het jaar 1987 en is ontworpen door het bedrijf Forethought. De eerste versie werd uitgebracht voor een Apple Macintosh. Later dat jaar heeft Microsoft het bedrijf overgenomen. PowerPoint is de meest gebruikte tool omdat het Office-pakket bij de meeste bedrijven is geïnstalleerd en het programma ook te gebruiken is op Mac-computers. Er zijn vele mogelijkheden met het programma. Je kunt eenvoudig templates maken, interactieve presentaties ontwikkelen en animaties aanpassen naar jouw wensen. Een toevoeging in PowerPoint is het installeren van plug-ins. Met die plug-ins kun je bijvoorbeeld een presentatie omzetten naar HTML, kun je je publiek tijdens een event laten stemmen (de resultaten verschijnen direct op de PowerPoint-slide).

Een nadeel van de software is de grootte van de presentaties. Deze zijn al snel groter dan 10 MB.

Welke tool is het meest geschikt voor jou?

Voor al deze drie tools geldt dat een basispresentatie makkelijk te maken is.

  • Keynote is zeer visueel – zoals we van Apple gewend zijn – maar de aanpassingsmogelijkheden zijn beperkt.
  • Met Prezi kun je eenvoudig effecten toevoegen, waardoor jouw presentatie er al snel gelikt uitziet. Wanneer je meer wil aanpassen met deze software, wordt het lastiger en zijn de mogelijkheden beperkt.
  • PowerPoint is het meest uitgebreide programma van de drie. Het programma heeft een stoffig imago, omdat ze lang vast gehouden hebben aan een degelijke slide. Iedereen kent wel een slide met bulletpoints, veel tekst en een aantal afbeeldingen

De voor- en nadelen van PowerPoint, Prezi en Keynote:

vergelijking-powerpoint-keynote-prezi-2016

De nieuwste features van Keynote

“Je hoeft niet met Office te werken, om met Office te werken”, is een zin waarmee Apple aangeeft dat zij de markt willen vergroten. Het is mogelijk om PowerPoint-presentaties te converteren naar Keynote en andersom. De meeste functies worden behouden, maar je zult wel goed moeten uitzoeken wat er wel en niet werkt. Keynote blijft daarmee innoveren zodat de mogelijkheden zich verder uitbreiden.

De nieuwste features van Prezi

Prezi probeert met nieuwe ontwikkelingen de zakelijke markt te veroveren. Prezi heeft onlangs Prezi Business ontwikkeld. Het programma wordt vergeleken met Google Docs. Dat betekent dat je (in de cloud) samen kunt werken in één bestand. Bestanden hoef je niet meer door te sturen via de mail en je hoeft je ook niet te vergissen of je wel in het juiste bestand werkt.

Doordat Prezi in Slack is geïntegreerd, kun je meldingen ontvangen als iemand aan een presentatie heeft gewerkt. Heb je daar vragen over, dan kun je direct met elkaar chatten.

De nieuwste features van PowerPoint

Het stof is van de slides gehaald, de developers van Microsoft hebben de laatste tijd heel hard hun best gedaan om het ontwerpen in PowerPoint te vereenvoudigen.

Microsoft heeft een nieuw type overgang toegevoegd aan PowerPoint, genaamd Morph. Het wordt ook wel vergeleken met de zoom-optie van Prezi, maar het gaat verder dan dat. De overgangen kunnen toegepast worden op allerlei soorten objecten zoals onder andere teksten, vormen, afbeeldingen, en grafieken in PowerPoint. Op deze manier kun je bijvoorbeeld aan je publiek goed uitleggen wat voor techniek wordt gebruikt voor jouw product. Het is ook geschikt om op originele wijze jouw team te introduceren.

PowerPoint Designer is een nieuwe tool die helpt bij het genereren van ideeën voor het ontwerpen van een slide. Daardoor kun je op een eenvoudige manier de slide fraai ontwerpen. Als je een foto of logo in toevoegt aan PowerPoint, geeft het programma diverse oplossingen om het ontwerpen te starten. Je slide wordt als het ware geanalyseerd en op basis daarvan krijg je opties om het ontwerp met behulp van designer te starten. Je kunt kiezen uit meer dan 12.000 ontwerpen die voorgeprogrammeerd zijn. Door deze ontwikkeling heb je al snel een indrukwekkende en kwalitatieve presentatie.

Welke tool gebruik jij?

Welke tool heeft jouw voorkeur? Heeft deze vergelijking je mening nog veranderd? Ik ben benieuwd naar je reactie!