Social media

De nieuwste ontwikkelingen van Twitter: nieuws, livestreams & Moments

0

Wat is Twitter nou: een sociaal platform of een nieuwskanaal? Twitter lijkt zelf steeds meer op dat laatste in te zetten. De focus ligt niet alleen meer op nieuws, maar ook op televisie, sport en live video. In dit artikel deel ik de nieuwste ontwikkelingen met je.

Tijdens Emerce eDay mocht ik een kort interview doen met Jeffrey Graham, Head of Research bij Twitter. Of zoals op zijn LinkedIn-profiel staat: de Vice President Market Insights & Analytics van Twitter. Ik hoopte antwoord te krijgen op welke ontwikkelingen er gaande zijn. En wordt Twitter meer en meer een nieuwskanaal in plaats van een sociaal platform?

Meer focus op nieuws, televisie, sport en livestreams

Eerst maar eens naar de presentatie luisteren die Jeffrey Graham gaf tijdens dit evenement. Uit zijn presentatie en de voorbeelden die Jeffrey liet zien, bleek maar weer eens dat Twitter zich steeds meer focust op nieuws, televisie en sport. En natuurlijk op live streaming, want Twitter gaat vooral om wat er nu speelt, en daar past live video goed bij. Het gaat om realtime conversaties en om live video. Daarmee heb je ook meer ruimte dan de gebruikelijke 140 tekens waar mensen zo aan gewend zijn om een boodschap over te brengen.

jeffrey graham van Twitter

Jeffrey Graham (Twitter)

People are empowered

Iedereen kan het platform gebruiken om van zich te laten horen. Politici als Mark Rutte en Donald Trump gebruiken Twitter om hun boodschap over te brengen. Maar ook een 7-jarig meisje uit Aleppo kan via dit platform van zich laten horen over haar ervaringen met de oorlog. Normaal zou zo’n klein meisje niet gehoord worden, maar nu wordt het ook opgepikt door de media en is daardoor onderdeel van een wereldwijde conversatie. En ook bewegingen zoals #blacklivesmatter zijn actief, omdat Twitter een publiek platform is.

Kracht van de conversaties

Mensen praten op Twitter over wat er nu gebeurt. Vaak ook over een televisieprogramma. Twitter is altijd al als second screen ingezet. Mensen praten hier over televisieprogramma’s die ze op dat moment bekijken. Maar het wordt nu ook steeds vaker als first screen ingezet door exclusieve content te tonen, zoals een livestream van de US National Football Leaque. Mensen praten erover en verspreiden zo de boodschap steeds verder, onbegrensd door tijd en afstand. De conversaties op Twitter reiken vaak verder dan het televisieprogramma zelf. Ook de media houdt in de gaten wat er speelt op social media en berichten hierover. Hiermee worden de berichten en conversaties op Twitter onderdeel van onze maatschappij.

Publieke communicatie is persoonlijker

Twitter is een publiek platform. Maar ook de publieke conversaties zijn tegenwoordig een stuk persoonlijker. Jeffrey Graham liet als voorbeeld een video zien van Annemiek van Vleuten, de wielrenster die viel tijdens de Olympische spelen in Rio en de berichten die ze vervolgens postte op Twitter. Tien jaar geleden zou ze een persconferentie gehouden hebben. Nu kon ze haar ervaringen meteen met haar fans delen op Twitter.

tweets Annemiek van Vleuten

Interview met Jeffrey Graham

Later die dag had ik een persoonlijk interview met Jeffrey Graham. Hij wilde – zoals ik al wel verwacht had – niks loslaten over de tegenvallende resultaten, mogelijke overnames en over nieuwe ontwikkelingen waar Twitter mee bezig is. Het is volgens Jeffrey nog steeds een gezond bedrijf met wereldwijd 300 miljoen gebruikers, waaronder ook veel invloedrijke mensen en heeft nog steeds grote impact.

Ze focussen zich momenteel vooral op video-ervaring en dan met name live video. Samen met partners zenden ze steeds meer exclusieve content uit via livestreams. Zo hebben ze recentelijk de debatten voor de presidentsverkiezingen live uitgezonden.

Verandert Twitter steeds meer in een nieuwsplatform?

In de app store heeft Twitter de app verplaatst van ‘Sociaal netwerken’ naar de categorie ‘Nieuws’. De ochtend van eDay deelde Roos van Vugt (oprichter van Merkwerker) bovendien via Twitter een link naar het volgende artikel: Why Snapchat, Facebook and other platforms are trying to shed the ‘social’ label.

De verklaring van Jeffrey Graham hiervoor is dat Twitter beide is, dus zowel een sociaal netwerk als een nieuws-app. Als mensen in de app store zoeken naar de app, dan is het vooral voor nieuwe gebruikers duidelijk dat Twitter ook een nieuws-app is. Veel mensen gebruiken Twitter namelijk reeds als nieuwsplatform. De meeste berichten geven een antwoord op “What’s happening right now?”, aldus Jeffrey. Ook delen mensen er hun persoonlijke nieuws of hebben gesprekken met elkaar over wat er op dit moment speelt.

Maar het draait ook nog steeds om sociale relaties. Mensen volgen elkaar op Twitter om de content die ze delen. Ze volgen elkaar dus voornamelijk op basis van interesse en zijn erg betrokken bij de boodschap.

82% van de mensen volgt merken op Twitter voor de klantenservice.

Customer Care

Twitter is meer dan een nieuwsplatform. Het heeft ook een groot aandeel in klantenservice. Veel organisaties hebben webcare-teams om klantvragen te beantwoorden. En dat loont. Uit een recent onderzoek van Twitter blijkt dat mensen ook bereid zijn om meer te betalen voor producten of diensten als ze sneller geholpen worden door zo’n team.

CS_channels-onderzoek-Twitter-2016

Twitter wordt gewaardeerd als kanaal voor klantenservice (onderzoek: Twitter)

Het aantal tweets voor klantenservices is de afgelopen tijd verdubbeld. En 82% van de mensen volgt merken voor de klantenservice. Het is ook steeds gemakkelijker om over te stappen van de tijdlijn naar een DM of privébericht waar je meer dan 140 tekens hebt voor je bericht.

Twitter Moments

Twitter Moments bestaat al een jaar. Maar het was eerst alleen voor een selecte groep influencers en merken toegankelijk, nu kan iedereen zijn eigen Twitter Moments maken. Dit is een collectie van een aantal tweets om zo een verhaal te maken van een sportevenent of een bijeenkomst bijvoorbeeld. Jeffrey Graham vertelt het volgende over Twitter Moments:

Accepteer cookies

Meer dan een nieuws-app

Twitter is meer dan een nieuws-app. Het is een publiek platform waar iedereen zich kan laten horen en benaderbaar is. Mensen hebben hier conversaties met elkaar en zijn vaak erg betrokken bij de boodschap. Daarmee is het vaak ook emotioneel en persoonlijk. Dat maakt het juist zo’n mooi platform. En behalve de publieke gesprekken is het ook gemakkelijk om mensen via een privébericht te benaderen. Ik blijf (voorlopig) gewoon een fervent gebruiker.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.