Content

Nieuwe extensie .blog: de voor- en nadelen voor jouw blog op een rij

0

Er is een nieuwe domeinnaam-extensie op de markt gekomen, namelijk .blog. Nu hadden we afgelopen september al de lancering van .shop. De meest populaire nieuwe extensie die zijn verwachtingen waar heeft gemaakt: er waren maar liefst meer dan 39.801 registraties wereldwijd in het eerste half uur na livegang. Is de .blog-extensie net zo geliefd? Dat kunnen we wel stellen met 16.085 registraties in het eerste half uur. Maar is bloggen nog wel zo populair en wat kun je allemaal met een .blog?

Wat is .blog?

Een .blog is een domeinextensie en dat is het laatste stukje van een domeinnaam. Om een voorbeeld te geven: de meest bekende extensies in Nederland zijn .nl en .com. De afgelopen twee jaar zijn er veel nieuwe domeinextensies op de markt gekomen, waaronder bijvoorbeeld .shop, .online en .guru. Aan dit rijtje is dus onlangs .blog toegevoegd.

Wie brengt .blog op de markt?

De .blog-extensie wordt aangeboden door Knock Knock, WHOIS There. Ironisch is, dat dit een zusterbedrijf is van WordPress, het cms waarmee de meeste bloggers wereldwijd hun blogs schrijven. Knock Knock, WHOIS There, is opgericht in 2015 om .blog te exploiteren. De echte eigenaar is dan eigenlijk ook gewoon WordPress. WordPress heeft tijdens een veiling een bedrag neergelegd van circa 19 miljoen dollar om deze extensie te exploiteren. Zij lieten hiermee een aantal andere grote bedrijven die ook interesse hadden, waaronder Google en Donuts, achter zich.Knock Knock WHOIS There - Blog domein

Het goede nieuws voor alle (startende) bloggers en bedrijven is dat ICANN, de organisatie die wereldwijd verantwoordelijk is voor het toekennen van domeinnamen, heeft besloten dat iedereen een domeinnaam mag registreren met een .blog-extensie. Hiermee komt een einde aan de onzekerheid dat WordPress het alleenrecht op deze extensie zou krijgen en alleen mensen met een website gehost bij WordPress, deze domeinnaam zouden kunnen bemachtigen.

Maar is bloggen dan nog wel populair?

Vlogs lijken de online wereld langzaam over te nemen, maar blogs zijn nog altijd immens populair. Neem alleen maar het feit dat jij nu dit artikel leest op Frankwatching, één van de grotere marketingblogs van Nederland. Deze populariteit is niet verwonderlijk. Via een blog kun je namelijk heel eenvoudig relevante en waardevolle content delen met je doelgroep. Je zet een blog onder andere in voor branding, SEO en om (potentiële) klanten te blijven bereiken. Het is en blijft een belangrijk onderdeel van contentmarketing. Blogs zijn uitgegroeid van simpele ‘dagboeken’ naar de meest gelezen media op internet. Als marketeer of ondernemer gaat er vast geen dag voorbij dat je niet even een blog(artikel) leest op internet.

Vlog vs Blog

Populair bij grote bedrijven en bekende blogs?

De grotere merken waaronder IKEA, Nike en Apple hebben hun .blog-domeinnaam al veilig gesteld in de sunrise fase. Dit is de fase waarin merknaamhouders als eerste aansprak willen en kunnen maken op een .blog-domeinnaam. Ik kan me zo voorstellen dat bekende blogs ook hun eigen .blog-domeinnaam willen registreren. Dan denk ik bijvoorbeeld aan beautylab.blog, voetbalzone.blog, hypebeast.blog en nsmbl.blog.

Mogelijkheden met deze nieuwe extensie

Hieronder geef ik je graag wat tips over hoe jij een .blog-domeinnaam in kan zetten.

Blog mogelijkheden

1. Herkenbaar

Met een .blog-domeinnaam toon je direct aan dat jij een blog beheert en wat je te vertellen hebt. Denk aan fashion.blog. Dat klinkt best goed, toch? Je bezoekers hebben gelijk door dat jij over fashion blogt. Het blijft hangen bij je doelgroep en het is een mooie link om te delen op je social media-kanalen.

2. Beginnen met bloggen

Je wilt een nieuwe blog starten, maar komt erachter dat de twee meest populaire extensies die jij voor ogen had (.nl en .com) niet meer beschikbaar zijn. Daar gaat je idee? Nu niet! Met .blog heb jij dus een nieuwe mogelijkheid om toch een goede domeinnaam te registeren, bijvoorbeeld food.blog

3. Je huidige blog promoten en doorsturen

Je hebt al een goed lopende blog, maar wilt deze fancy wegzetten met een marketingcampagne die je online en offline inzet. Dan is deze nieuwe extensie echt wel een eye catcher die je perfect voor je marketingcampagne kunt inzetten.

4. Huidige blog beschermen

Wees je concurrentie voor. Als jij al een blog hebt kan het verstandig zijn om je bestaande domeinnaam te beschermen. Dit doe je door jouw domeinnaam ook te registreren met geliefde andere extensies. In dit geval dus .blog. Zo voorkom je dat iemand anders ermee vandoor gaat.

5. Voor bedrijven

Blogs van bedrijven zijn vaak wat lastiger te vinden, mede ook omdat je de homepage van een (grote) organisatie niet vol wilt zetten. Dat voelt onnatuurlijk. Maar aan de andere kant heb je wel veel te vertellen; je wilt nieuws, kennis en informatie delen. Een .blog biedt dan uitkomst. Heb je bijvoorbeeld jouwbedrijfsnaam.blog geregistreerd, dan kun je deze doorsturen naar jouw huidige blogpagina, bijvoorbeeld jouwbedrijfsnaam.nl/blog.

6. Aanwezig op social media

Ben je aanwezig op Instagram, heb je een Facebook-pagina of zelfs een eigen Tumblr waar je veel informatie deelt en een groeiende community hebt? Dan ben je natuurlijk hartstikke goed bezig. Heb je al een website hieraan gelinkt? Dan ben je helemaal goed bezig. Heb je dit niet? Dan is het nu tijd om wat je creëert ook op een domeinnaam neer te zetten. Het is goed om ook daar je online aanwezigheid te laten zien. Dat kan nu ideaal met een .blog, omdat dit perfect aansluit met wat je al deed: schrijven en posten over je interesses.

7. Voor alle vloggers

Ben je een vlogger? Ook dan is het interessant om een plek te ownen, waar jij jouw (YouTube)-filmpjes toont. Je blogt dan over je vlogs en hiermee kun je jouw doelgroep nog beter bereiken.

Redenen om niet te kiezen voor .blog

Hierboven leg ik aan de hand van tips uit waarom het goed is om een .blog-domeinnaam te kiezen. Maar er zijn ook redenen om geen .blog-domeinnaam te registeren.

1. Een sterke blog wijzig je niet

Heb je al een succesvolle blog met bijvoorbeeld een .nl- of .com-extensie, dan ga je deze niet zomaar aanpassen. Hiermee creëer je verwarring. Je kunt je bedenken dat je community je dan ineens niet meer kan vinden, als ze bijvoorbeeld ‘jouwblog.blog’ intypen in de browser. Echter, je kunt een .blog-domeinnaam registreren en deze dan doorsturen naar je succesvolle .nl- of .com-blog.

2. .nl nog steeds populair

Als je een blog wilt starten en je ziet dat de .nl-variant nog beschikbaar is, dan zou ik hier zeker voor kiezen. De .nl-domeinnaam is nog steeds de meest populaire en bekendste extensie van Nederland. De .blog ‘komt pas net om de hoek kijken’ en je kunt je hierbij afvragen of jouw bezoekers begrijpen dat ze .blog moeten typen aan het eind van jouw domeinnaam in plaats van .nl. Uiteraard kun je wel direct de .blog registreren, zo bescherm je jouw idee en kun je ervoor zorgen dat beide varianten uitkomen op jouw hoofddomein.

3. Geen hogere ranking in Google

Met een .blog-domeinnaam rank je niet ineens hoger in Google. De meest bekende zoekmachine hecht namelijk geen waarde aan het laatste stukje van de domeinnaam en behandelt .blog-websites niet anders dan andere websites. Echter biedt dit wel kansen. Je kunt dus wel de concurrentie aangaan met blogs met bijvoorbeeld .nl en .com op het eind. Maar hiervoor moet je jouw skills op het gebied van zoekmachineoptimalisatie of die van een ander inzetten. Een onderdeel hiervan is frisse en goede content en laat dat nu net ‘bloggen’ zijn ;-).

Wat vind jij van .blog?

Als (startende) blogger of bedrijf weet je nu wat de mogelijkheden van een .blog domeinnaam zijn en kun je jezelf de vraag stellen of een .blog domeinnaam interessant kan zijn voor jou? En om welke redenen? Ik ben benieuwd.