E-commerce

Webshophouders: ontdek de mogelijkheden van .shop [nieuwe extensie]

0

Op 26 september 2016 komt de .shop-domeinextensie uit. Maar wat is de .shop-extensie nu eigenlijk en moet je er als webshopeigenaar één of misschien wel meerdere registreren? In dit artikel deel ik graag mijn kennis over de .shop-extensie en de vele mogelijkheden die deze nieuwe extensie met zich meebrengt voor webshopeigenaren.

De bekendste domeinextensies

De meest bekende domeinextensies in Nederland zijn toch wel .nl en .com. Een domeinextensie is het laatste stukje van een domeinnaam (alles achter de punt) en wordt officieel Top Level Domain (TLD) genoemd. Binnen de TLD’s zijn twee belangrijke varianten:

  • ccTLD: country code Top Level Domains. Dit zijn de extensies die landen uitgeven, zoals .nl, .be en .de.
  • gTLD: generic Top Level Domain. Dit zijn extensies met generieke termen. Bekende voorbeelden hiervan zijn .com, .net en .mobi.

shop

De uitgever van .SHOP

De nieuwe extensie .shop is dus een gTLD en is een nieuwe domeinextensie die je kunt gebruiken voor het registreren van een domeinnaam. In dit artikel noemen we gTLD vanaf nu dan ook domeinextensie.

Maar wie brengt die .shop-domeinextensie op de markt en kun je zelf ook een domeinextensie registreren, zoals bijvoorbeeld .winkel?

Voorheen was het uitsluitend aan ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), de organisatie die wereldwijd verantwoordelijk is voor het toekennen van domeinnamen, om te bepalen welke domeinextensies er op de markt kwamen. Vanaf 2012 konden organisaties zelf een domeinextensie registreren. Sinds die mogelijkheid hebben redelijk wat organisaties zich aangemeld om dit te doen. Benieuwd naar alle inschrijvingen? Bekijk ze op de site van ICANN.

.Shop-extensie verkocht voor 41,5 miljoen dollar.

De .shop-extensie wordt aangeboden door een domeinnaamleverancier uit Japan: GMO registry. Zij hebben tijdens een veiling een bedrag neergelegd van 41,5 miljoen dollar om deze extensie te exploiteren. Het antwoord op de vraag of je zelf ook op deze manier een domeinextensie kunt aanvragen, is ‘ja’. Je moet dan wel diep in de buidel tasten. De goedkoopste aanvraag kost namelijk al 185.000 dollar. Een domeinextensie vraag je dus niet zomaar aan, je moet wel echt een serieus businessplan hebben.

duurste_extensies

Een overzicht van de duurste extensies.

Een groot aantal organisaties heeft van de mogelijkheid gebruikgemaakt om een eigen domeinextensie te registreren, voor hen was het inschrijfbedrag waarschijnlijk een schijntje. Zo zien we .philips en .nike voorbijkomen. Naast organisaties zijn eerder al .amsterdam en .frl (Friesland) aangevraagd en heeft zelfs de Nederlandse politie een aanvraag lopen met .politie.

Waarom kiezen voor een .shop-domeinnaam?

Leuk en aardig die nieuwe extensies, maar waarom zou je kiezen voor een domeinnaam met .shop? Het antwoord is vrij simpel: de goede domeinnamen met .nl als extensie raken langzamerhand op. Stel, je wilt een webshop starten met kleding, dan kun je overwegen om kleding.nl te registreren. Echter, kom je er dan al snel achter dat iemand jou al veel eerder voor is geweest en deze domeinnaam niet meer beschikbaar is. Je kunt dan drie dingen overwegen:

  1. De eigenaar van de domeinnaam benaderen, met de vraag of hij deze domeinnaam aan je wil verkopen.
  2. Een andere domeinnaam registreren.
  3. Een domeinnaam registreren met .shop-extensie.

shop_nl_meter

In het eerste geval is de kans klein dat de eigenaar van de domeinnaam deze aan jou wil verkopen. Al is de eigenaar hiertoe bereid, dan zal hij hiervoor vast de hoofdprijs vragen. In het tweede geval kun je kiezen voor een alternatieve domeinnaam, maar dit voelt als een tweede keuze en is dan waarschijnlijk niet zo goed als de domeinnaam die je eerst had verzonnen. In dit geval biedt de nieuwe extensie uitkomst, nu kun je kleding.shop registreren. Het voordeel van deze nieuwe extensie is dat je veel meer goede mogelijkheden hebt, voor in dit geval jouw webshop.

Wanneer kies je niet voor een .shop-domeinnaam?

Hierboven leg ik uit waarom het goed is om voor een .shop-domeinnaam te kiezen. Uiteraard zijn er ook redenen om geen .shop-domeinnaam te kiezen. Je kiest niet voor een .shop-domeinnaam als je geen webshop hebt. Heb je wel een webshop of wil je er één opzetten, dan is het uiteraard de moeite waard om te overwegen of de .shop-domeinnaam bij jouw webshop past. Echter, wil dit niet zeggen dat je per se een domeinnaam met .shop moeten registreren en wel om de volgende redenen:

  1. Wanneer je al een succesvolle webshop hebt met bijvoorbeeld een .nl-extensie, die ook al aardig wat naamsbekendheid heeft opgebouwd, dan ga je niet zomaar de domeinnaam veranderen. (Wel kun je deze registreren om bijvoorbeeld door te sturen, later meer hierover).
  2. Wanneer de .nl-variant van jouw beoogde webshop nog beschikbaar is, zou ik hier altijd voor kiezen. Een .nl-domeinnaam is de meest populaire en bekendste extensie van Nederland. Denk bijvoorbeeld aan al die ‘originele’ slogans. ‘Ga nu snel naar mijnklusbedrijf.nl’. Het is een extensie die bij iedereen bekend is en eigenlijk automatisch wordt ingetikt achter elke domeinnaam.
  3. Je hoeft ook niet te kiezen voor een .shop-domeinnaam met het oog op een hogere ranking in zoekmachines. Google hecht namelijk geen waarde aan het laatste stukje van de domeinnaam (TLD) en behandelt websites (en daarmee dus ook webshops met een .shop-extensie) niet anders dan die met bijvoorbeeld een .nl-variant. Wil je wel hoger in Google ranken, dan komt zoekmachineoptimalisatie om de hoek kijken en dat is weer een andere tak van sport.

Tip! Is zowel de .nl- als de .shop-extensie nog beschikbaar? Dan zou ik ze zeker allebei registreren, zo voorkom je dat iemand anders er met jouw domeinnaam en goede idee van doorgaat.

Welke mogelijkheden biedt een .shop-domeinnaam mij nog meer?

Met de nieuwe .shop-extensie zijn de mogelijkheden eindeloos. De afgelopen jaren (tussen 2007 en 2015) is het aantal webshops verzesvoudigd in tal van verschillende branches. Waar kun je tegenwoordig geen online winkel voor bedenken? Je ziet kledingwebshops uit de grond schieten, van grote partijen tot kledingontwerpers. Maar wat te denken van consumentenartikelen, zoals elektronische apparaten, verzorgingsproducten en voedingsproducten? Of een hobbyist die armbandjes maakt. Deze hobbyist kan armbandjes.shop registreren en hier veel succes mee behalen.

mogelijkheden

De mogelijkheden met. shop staan hier in een handig lijstje voor je samengevat:

1. Herkenbaar

Met een .shop-domeinnaam toon je direct aan wat je verkoopt in je webshop. Denk aan voetbal.shop. Dat klinkt niet alleen heel goed, je doelgroep weet direct dat jij een webshop hebt waar je voetballen of aan voetbal gerelateerde artikelen verkoopt.

2. Inzetbaar voor marketingcampagnes

Doordat je een herkenbare domeinnaam hebt, kun je deze perfect inzetten voor marketingacties. Denk bijvoorbeeld aan een advertentie in een tijdschrift of op de radio: ‘voetbal.shop: de webshop voor alle voetbalartikelen van jouw favoriete club!’

3. Productgerelateerd

Als je een webshop hebt met verschillende producten, dan kun je ervoor kiezen om voor al die verschillende producten een aparte pagina te maken met een eigen domeinnaam. Voorbeeld: je verkoopt sieraden. Dan kun je armbanden.shop, ketting.shop en trouwringen.shop registreren.

4. Jouw merknaam of domeinnaam beschermen

Als je voetbalshop.nl hebt, dan wil je natuurlijk niet dat concurrenten of domeinnaamhandelaren voetbal.shop registreren. Dan doe je er dus verstandig aan om deze zelf te reserveren of te registreren.

5. Goed alternatief

Is de .nl-variant voor jouw webshop niet meer beschikbaar? Dan kun je overwegen om een .shop-domeinnaam te registreren. Je kunt echter ook kiezen voor een .com of .store. Het is vooral belangrijk dat de domeinnaam bij jouw huidige webshop past of perfect aansluit bij jouw businessplan.

6. Doorsturen

Ben je je concurrentie voor en heb je die graag gewilde .shop-domeinnaam geregistreerd op jouw naam, maar heb je geen idee wat je ermee wilt doen? Dan kun je er ook voor kiezen om de domeinnaam door te sturen naar jouw eigen .nl-webshop. Zo komen (potentiële) klanten ook op jouw webshop terecht als ze jouw domeinnaam intikken met .shop.

7. Offline winkel?

Heb je geen webshop, maar een fysieke winkel? Dan kan het verstandig zijn om een website te maken. Je creëert hiermee een informatiekanaal voor (potentiële) klanten die naar jou op zoek zijn.

.shop-domeinnaam registreren

De .shop-uitgever heeft de extensie beschikbaar gesteld voor iedereen, dus iedereen kan een domeinnaam registreren met .shop op het eind. Hoe gaat dit nu eigenlijk in zijn werk en maak je ook echt kans op een goede domeinnaam?

Iedereen maakt evenveel kans op een goede domeinnaam, maar het is wel net wat je daarvoor bereid bent te betalen. Elke nieuwe extensie komt in verschillende fasen op de markt, hoe deze fasen werken licht ik hieronder toe.

1. Sunrise fase

In deze fase maken houders van een merknaam aanspraak op een domeinnaam. Heb je geen merknaam? Dan kom je niet in aanmerking voor de Sunrise fase en moet je wachten op het volgende moment: de Landrush fase. Samsung.shop is bijvoorbeeld een merknaam en kan dus niet door particulieren geregistreerd worden.

Voor het registreren van een domeinnaam in de Sunrise fase moet jouw merknaam bij het Trademark Clearinghouse worden gevalideerd (TMCH). Het TMCH is de partij die de echtheid van merknamen controleert. Aan een validatie zijn kosten verbonden: 150  dollar per jaar.

Als je merknaam is gevalideerd krijg je een zogenaamde Signed Mark Data (SMD)-file. Met het SMD-bestand kun je een .shop-domeinnaam registreren met jouw merknaam.

Aan de Sunrise fase zit altijd een non refundable fee gekoppeld. Dat betekent dat je een vergoeding betaalt, ongeacht of je de domeinnaam uiteindelijk krijgt. Als je de domeinnaam wel toegewezen krijgt, dan betaal je eenmalig deze vergoeding en de jaarlijkse registratieprijs. Zo kun je wel concluderen dat het aanvragen van een .shop-domeinnaam in de Sunrise fase relatief duur is.

Note: deze fase loopt tot en met 29 augustus 2016

2.    Landrush fase

Als de door jou gewenste domeinnaam niet door iemand is geregistreerd in de Sunrise fase, dan kun je een poging wagen in de Landrush fase. In deze fase mag iedereen tussen de start- en einddatum van deze fase een domeinnaam aanvragen. Maar ook in deze fase betaal je een eenmalige non refundable fee. En mocht je dezelfde domeinnaam hebben gekozen als één (of meerdere) anderen, dan ga je ook hier een veiling in.

3. Early Access Pricing

Tijdens deze fase, voorafgaand aan de General Availability, geldt het ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’-principe. Deze fase duurt in de meeste gevallen zeven dagen en per dag wordt de domeinnaam goedkoper. Voor .shop moet je rekening houden met bedragen die starten rond de 30.000 euro.

Note: deze fase start op 1 september 2016.

4. General Availability

In deze fase kan iedereen op de reguliere manier een. shop-domeinnaam registreren bij een hostingprovider. De jaarlijkse registratieprijzen voor de domeinnamen variëren tussen de 10 en 100 euro.

Note: deze fase start op 26 september om 17:00 uur.

Een .shop-extensie iets voor jou?

Als webshopeigenaar kun je voor een paar tientjes in de General Availability-fase een goede .shop-domeinnaam registreren voor je huidige of nog te starten webshop. Elke webshopeigenaar zou dan ook moeten kijken wat ze met deze extensie wil doen. Inzetten voor een marketingcampagne is natuurlijk superleuk en kan succesvol uitpakken. Het is ook belangrijk om concurrenten die op de loer liggen voor te zijn en hen niet de mogelijkheid te bieden om een .shop-domeinnaam te registreren die gelinkt is aan jouw huidige webshop. Als je geïnteresseerd bent in een .shop-extensie is het vooral belangrijk om er goed en snel op in te springen.

Ik ben benieuwd wat jij als webshopeigenaar van deze ontwikkeling vindt? Zie je het als een kans waar je op in wilt spelen?