Quick Tips

Hoe mijn cv in één week bij 1200 geïnteresseerden belandde

0

Hoi, mijn naam is Thijs van Oirschot en ik studeer Marketing Management aan Tilburg University. Zoals u kunt zien schrijf ik momenteel mijn masterscriptie. Daarnaast heb ik diverse professionele- maar ook informele ervaringen opgedaan…

Ik hoop niet dat ik je aandacht nu al ben verloren, al kan ik je dit nauwelijks kwalijk nemen. Tijdens mijn studententijd heb ik internationale ervaringen opgedaan, maar dat hebben er veel. Ik heb stage gelopen. Wie niet. Ik heb relevante werkervaring opgedaan, net als talloze anderen.

Begrijp me niet verkeerd, deze ervaringen zijn van essentieel belang, ik heb er veel van geleerd en ze blijven natuurlijk (terecht) de leidraad in een sollicitatieprocedure, maar ik denk niet dat ik mezelf hiermee onderscheid in een groep van duizenden werkzoekenden.

Werken bij Coolblue

Afgelopen november bezocht ik een Inhousedag van Coolblue. Ik was meteen verkocht: hier zag ik mezelf werken. Eindbaas Pieter Zwart vertelde vol passie over Coolblue en zijn vrienden die binnen een informele werksfeer keiharde resultaten boeken. Interessant voor mij: Coolblue zocht afgelopen jaar 1000 nieuwe werknemers. Pieter vertelde er ook bij dat ze ongeveer 60.000 sollicitaties hadden ontvangen.

pieterzwart

Pieter Zwart van Coolblue

Hoe kun je jezelf differentiëren?

Dat was voor mij de reden om die sollicitatie eens anders aan te pakken. Hoe differentieer je jezelf in hemelsnaam voor het meest succesvolle e-commercebedrijf van Nederland waarbij 1 op 60 sollicitanten wordt aangenomen? Ik ging ervan uit dat als ik me zou beperken tot de ouderwetse motivatiebrief en cv, ik sowieso niet tussen die 59 anderen uit zou springen als Coolblues keuze.

Verplaats je in de werkgever

Tijdens een workshop op de universiteit werd ons verteld je te verplaatsen in de werkgever: ik moet de hele dag tegen je hoofd aankijken en je nog betalen ook, wat krijg ik daarvoor terug? Met een persoonlijke website laat je zien: ik wil dit graag, ik heb er moeite in gestoken, ik ben creatief en denk out-of-the-box en dat zal ik ook voor jou doen. Om het in Coolblue-termen te houden: pak het leuk aan en zorg voor omhoogstaande mondhoekjes. Wellicht lukt je dat op deze manier beter dan die 59 andere kandidaten.

Het idee

Een aantal maanden voor mijn bezoek aan Coolblue heb ik voor het bedrijf van mijn vader een website in elkaar gezet (dit was de enige ervaring met websiteontwikkeling die ik had), en een vriend van me had al eens een online cv gemaakt. Link de interesse in webdesign, het idee van een online cv en een vacature voor conversiemanagement bij Coolblue aan elkaar en je hebt een idee: sollicitatiewebsite www.thijsvanoirschot.nl. Het motto: ik wil werken voor het meest succesvolle e-commercebedrijf van Nederland, dus verkoop ik mezelf online.

coolblue_sollicitatie

Personal branding met een persoonlijke (sollicitatie)website

Het ontwikkelen van een website is een uitstekende vorm van personal branding. Weet wat je uniek maakt, en laat dat vooral ook zien, in plaats van horen. Daarnaast laat het zien dat je kwalitatief en innovatief ingesteld bent. Uniek, kwalitatief en innovatief zijn naar mijn mening relevante persoonseigenschappen voor een online marketeer.

Met betrekking tot de content van je cv en motivatie geeft een persoonlijke website zoveel meer mogelijkheden dan een ouderwets A4’tje. Met visualisering, links en het gebruik van verschillende webpagina’s, kun je veel informatie beschikbaar maken zonder informatie overload. De bezoeker beslist uiteindelijk hoe hij navigeert en wat hem interessant lijkt om te weten.

coolblue_sollicitatie

De uitvoering

Hier wordt het interessant: iedereen kan dit. Wij, de generatie Y, die starend naar een beeldscherm en klikkend op een muis zijn opgegroeid, moeten dit kunnen. De ontwikkeling van mijn website heeft me veel tijd gekost, maar ik beschouw het als een leerproces. Wellicht kan het zelfs beschouwd worden als benodigde basiskennis voor een online marketeer. Ik zou niet precies kunnen vertellen hoeveel uren dit heeft gekost, maar houd zeker rekening met 50 uur.

Dat gezegd hebbende, wanneer ik eenzelfde project met mijn huidige kennis nog een keer zou doen, geloof ik dat het in de helft van de tijd kan. Daarnaast kwam mijn ervaring met Photoshop goed van pas bij het ontwikkelen van de homepage-animatie, al beschouw ik deze niet als noodzakelijk. Op bovenstaande website heb ik een stappenplan toegevoegd hoe je met beperkte kennis van webdesign en -ontwikkeling eenzelfde soort sollicitatie zou kunnen ontwikkelen.

Het effect

Was het de moeite waard: ja. Ik ben uitgenodigd door Coolblue voor mijn allereerste sollicitatiegesprek ooit. Helaas zagen ze in mij geen kandidaat. Geen probleem. Ik had weer de hoognodige sollicitatie-ervaring opgedaan en een berg geleerd over webdesign en SEO.

Op dit moment was ik 50 uur en 1 afwijzing verder. Toch ietwat teleurgesteld besloot ik LinkedIn een gentle reminder te geven over mijn sollicitatie en de manier waarop ik deze had ingestoken. Het resultaat: 1200 unieke gebruikers op mijn website binnen 7 dagen, 35.000 bijdrageweergaven op LinkedIn (waarvan 120 Coolblue-werknemers), 232 keer interessant gevonden, 32 commentaren en contact met meerdere bedrijven. Het viel me op dat van de 1200 bezoekers relatief weinig op mijn LinkedInpagina hebben gekeken. Deze biedt dan ook geen additionele informatie en is visueel stukken minder aantrekkelijk.

Dit was voor mij genoeg reden om te concluderen dat deze manier van solliciteren aanslaat, en het wellicht als inspiratie kan dienen voor mijn concullega’s die net als ik op dit moment op zoek zijn naar een baan.

Pieter, als je dit leest: je kunt me nog steeds bellen. Ieder ander jong, innovatief bedrijf overigens ook. Help jij me richting de uiteindelijke droom: leven als digital nomad?