Loopbaan

Dus jij houdt niet van netwerken? 3 tips om er meer uit te halen

0

Netwerken, some love it, some hate it. In mijn werkende leven heb ik al menige netwerkborrel, congres en socialmedia-club bezocht. Dat is best handig als je een baan hebt als communitymanager en online voor merken actief bent. En een nieuwsgierig type bent, zoals ik. Maar door de jaren heen merkte ik dat niet iedereen netwerken leuk vindt, en soms zelfs ronduit moeilijk.

Nu kwam ik er onlangs (nota bene op een netwerkborrel) achter dat ik niet van koetjes en kalfjes praten houd, maar direct de diepte in wil. Ook heb ik al regelmatig een nieuwe baan gevonden dankzij mijn netwerk of nieuwe opdrachten voor mijn eigen bedrijf. Maar is netwerken voor iedereen weggelegd?

Ik las een boek over netwerken om me hier verder in te verdiepen. Het boek(je) dat ik las heet: ‘So you think you can’t network‘ en is geschreven door Lin McDevitt-Pugh, een Australische dame die in de inleiding meteen ter zake komt. Inclusief literatuurlijst is het boekje op de kop af 99 pagina’s. Niet veel voor iemand die graag de diepte in wil. 😉

Ben jij een ‘goede’ netwerker? Of denk je dat het niks voor jou is? Ik deel je graag wat tips en learnings uit het boek.

3 dingen die je nog niet wist over netwerken

1. Innovatie ontstaat als groepen mensen die normaal niet met elkaar communiceren, met elkaar in contact komen

Ooit werkte ik onder een manager die om die reden flexwerken (in plaats van altijd op je vaste plek in de hoek kruipen) promootte. Nieuwe dingen ontstaan als je regelmatig je horizon verbreedt.

2. Het is makkelijker om projecten te doen met mensen die je al goed kent (en vertrouwt)

Dit kan beide kanten op werken. Netwerken binnen bedrijven helpt om je werk beter te doen, maar ook het ‘old boys network’ is hier een uitvloeisel van, waardoor vrouwen vaak niet op topposities komen te werken. Informele netwerken kunnen machtige ‘cliques’ vormen.

Innovatie ontstaat wanneer groepen mensen die normaal niet met elkaar communiceren, met elkaar in contact komen.

3. Je kennis delen levert groei op

Voor ondernemers lijkt het soms tegenstrijdig: je kennis weggeven (online of op bijeenkomsten). Dat levert toch niets op? Maar de schrijver van dit boek zegt juist: door meer met elkaar te communiceren, komen nieuwe dingen tot stand, als je de vier conversational guidelines volgt. Dit zijn ze:

  1. Weet wat je nodig hebt
  2. Laat andere mensen weten wat je van plan bent
  3. Realiseer je dat de doelen die jij stelt in het leven groter zijn dan jijzelf. Laat anderen weten wat je nodig hebt
  4. Erken dat je een (kennis)bron bent voor anderen. Vraag hoe je kunt bijdragen.

Misschien wel de belangrijkste van de vier is de laatste. Bij netwerken gaat het niet om jou, maar om het contact met anderen. En kijken waar je elkaar kunt versterken. Zo, nu kun je vol vertrouwen op naar je volgende netwerkborrel!

Theory of weak ties

Maar nog even terug naar het boek. Wat me minder aansprak, was de lijvige inleiding in de historie van netwerken en welke rol dit speelde in bijvoorbeeld de ontwikkeling van China. Ondanks mijn internationale achtergrond, vond ik dat iets te ver gezocht voor een boekje over de essentie van netwerken. De onderbouwing met Granovetter’s ‘Theory of weak ties’ sprak me dan weer meer aan. Iedereen die werkt in communitymanagement, social media of marketing, zou deze theorie moeten kennen. Zo niet, bekijk de korte samenvatting hier:

Accepteer cookies

Iedereen kan waarde halen uit zijn netwerk

Wat mij het meest aansprak in het boek: netwerken draait om mensen leren kennen. Want die zijn meer waard dan geld. Of je nou ondernemer of werknemer bent, iedereen kan waarde halen uit zijn netwerk. En dat hoeft ook niet direct om geld te draaien.

Zoals een recent voorbeeld dat ik zelf meemaakte: ik deelde een business-idee met een andere zelfstandige ondernemer. Zij gaf me goede feedback en nog wat zaken om over na te denken. In plaats van meteen te zeggen: dit is niets voor mij, bracht ze me in contact met een andere zelfstandig ondernemer die ik de week erna via Skype ‘leerde kennen’ en aangaf dit idee ook wel te zien zitten. Nu moeten de volgende stappen nog gezet worden, maar het begin is er. Diegene zocht op zijn beurt nog ondernemers die hij kon interviewen voor zijn podcast en vlog. En hem bracht ik weer in contact met een inspirerende ondernemer. Zo help je elkaar met contacten en inspiratie. Zonder dat er 1 euro aan te pas komt.

Over het boek

Titel: So you think you can’t network
Auteur: Lin McDevitt-Pugh
Uitgever: Eburon Business
Jaar: 2016
Nummer: 9789463010412
Mediatype: boek
Prijs: €19,95
Bestellen: via Managementboek (aff.)

Afbeelding intro met dank aan Unspslash/Darja Shevtsova