Content

Maak deelnemers van je kijkers: 3 vormen van interactie bij online video

0

Met de opkomst van online content consumeren, verandert niet alleen de manier waarop we televisie kijken. Ook wij als kijker krijgen een andere rol. Hoe ziet de ‘nieuwe kijker’ er eigenlijk uit? De ‘kijker 2.0’ is in ieder geval een stuk actiever dan de kijker van een aantal jaren geleden. Door de interactiviteit die online video mogelijk maakt, wordt de kijker veel vaker een deelnemer in de uitzending. De kijkervaring (en dus ook de manieren om kijkers te benaderen), gaat verder dan het televisiescherm. In dit artikel laat ik drie nieuwe vormen van interactie met kijkers zien.

Nu er steeds meer online videoplatformen bijkomen en de technologie achter die platformen steeds sneller ontwikkelt, verandert voor kijkers van online videocontent het begrip ‘kijken’ ook steeds meer. Het ‘tweede scherm‘ is inmiddels al jaren een bekend begrip voor fans van programma’s als The Voice of Holland en Wie is de Mol?. Het is getransformeerd in een middel om kijkers direct en live te laten communiceren met wat er gebeurt op het televisiescherm. 

Ook blijft de koppeling tussen social media en videocontent zich continu ontwikkelen. Daarnaast maken smart-tv’s met videocamera’s het zelfs mogelijk om samen met je vrienden een film te kijken, ook al bevindt iedereen zich in zijn eigen woonkamer. Kortom: de rol van de kijker verandert. De drie belangrijkste ontwikkelingen die bijdragen aan die verandering leg ik verder uit.

Interactie 1: het tweede scherm

De laptop, tablet of smartphone op schoot tijdens het kijken naar je favoriete zaterdagavondshow: het tweede scherm is al enkele jaren een begrip onder kijkers van lineaire televisie. ‘Social tv’ is toch volop aan het veranderen.

Het begrip ‘kijken’ verandert steeds meer voor kijkers van online videocontent.

Dankzij de vertegenwoordigde smartphones, tablets en laptops in de woonkamer en het omarmen van social media als Facebook en Twitter, gebruiken steeds meer mensen hun smart devices tijdens het kijken naar de televisie. Sterker nog, 88 procent van de 70 miljoen tableteigenaren en 86 procent van de 100 miljoen smartphonebezitters gebruiken hun mobiele apparaten minstens eens per maand tijdens tv-kijken. Vorig jaar ontdekte ook de Consumer Technology Association dat maar liefst driekwart van de millennials gebruikmaakt van een tweede scherm tijdens het kijken van videocontent. Kortom: de nieuwe kijker heeft lang niet meer genoeg aan één scherm.

Interactie 2: in gesprek met de dierenarts

Televisiekijkers zijn dus gewend om twee schermen te gebruiken tijdens het consumeren van videocontent. Daar kun je als maker van die content om verschillende creatieve manieren gebruik van maken. Zo zijn er videoplatformen waarbij kijkers – bijvoorbeeld met behulp van een bijbehorende app voor hun smartphone – hun reacties op vragen uit het programma kunnen filmen en deze in kunnen dienen. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de dierenarts, make-updeskundige of postzegelexpert op (internet)televisie jouw vraag te stellen. Dit gaat nog een stap verder dan het sturen van een e-mail naar de dierenarts.

Met een één-op-één videoantwoord krijgt je kijker het gevoel écht onderdeel te zijn van het programma, ziet hij of zij zichzelf terug (wat goed is voor je bereik, want ‘kijk, mam, ik ben op tv!’) en creëer je als zendereigenaar interactieve videoformats die ook nog leuk zijn om naar te kijken.

‘Mijn konijn blijft niezen.’ Nieuwe interactieve formats, zoals het huisdierenspreekuur op Lifestyleforpets.tv.

Interactie 3: de interactieve videolaag

De laatste, opvallende vorm van interactiviteit in online video’s is de interactieve videolaag. Hiermee bedoel ik de onzichtbare laag over videocontent die kijkers in staat stelt om contextgevoelige handelingen uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Wanneer je kijkt naar een video waarin een bepaald product wordt besproken en je vervolgens op het product kunt klikken of tikken om hier meer informatie over te krijgen of het te kopen.
  • Wanneer je het nieuws kijkt en er wordt gesproken over een ongeluk op een bepaalde snelweg, waarbij de interactieve laag over die video het mogelijk maakt om de locatie van dat ongeluk op een kaart in het scherm weer te geven.
  • Wanneer merken het inzetten om hun product – bijvoorbeeld een nieuw scheerapparaat – in meerdere situaties te presenteren of om nieuwe medewerkers aan te trekken.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van interactieve videolagen die moderne onlinevideo-platformen aanbieden. Moderne technieken stellen je in staat om meer te doen dan alleen klikbare knoppen toe te voegen (zoals dat bijvoorbeeld op YouTube kan), maar volledig zelf in controle te zijn van de interactie die jouw kijkers met jouw content hebben.

Click to buy

Oftewel: dankzij de toenemende hoeveelheid online videoplatformen en de continue ontwikkeling van online videotechnieken worden kijkers steeds vaker deelnemers. Televisies met camera’s maken het mogelijk om samen met vrienden naar programma’s te kijken. Het tweede scherm is inmiddels een breed geaccepteerde methode om kijkers aan programma’s te binden en de televisie-ervaring ook na uitzendtijd (en zelfs in fysieke ruimtes als pop-upmusea) door te laten gaan. Met interactieve videolagen wordt bewegend beeld veel meer dan dat.

Al deze methodes voor interactiviteit bieden contenteigenaren volop nieuwe mogelijkheden om hun kijkers te boeien en – belangrijker nog – aan zich te binden. Televisiekijken blijft zich ontwikkelen en kan er ook over tien jaar weer heel anders uitzien dan vandaag.

Afbeeldingen met dank aan Pexels.