Carrière

Mark Randall van Adobe: “Een droombaan creëer je zelf”

0

Veel mensen zullen denken dat Mark Randall als VP Creativity bij Adobe een droombaan heeft. Maar dat haalt hij snel onderuit: “Dream jobs don’t exist.” Hij creëerde zijn eigen baan omdat hij droomtaken oppakte en nu helpt hij anderen met een ‘toolbox’ om nieuwe ideeën uit te voeren.

“Mensen denken vaak aan droombanen alsof het een soort vakanties zijn. Maar het is heel anders: een droombaan is constantly challenging you. In een droombaan zul je steeds oplossingen moeten vinden voor nieuwe problemen. Oplossingen die belangrijk zijn voor de klanten en de lat van de organisatie steeds hoger leggen. Once it becomes routine, for me it is no longer a dream job. Ik wil zoek constant nieuwe uitdagingen om te kijken of we een beter resultaat kunnen neerzetten.

Volgens Randall moet je begrijpen dat je bepaalde kansen moet grijpen en op die manier waarde voor het bedrijf moet toevoegen. Dan schep je je eigen baan. En onthoud: een droombaan is niet voor altijd. Na zes tot twaalf maanden moet je jezelf vernieuwen. Blijf jezelf uitdagen, ontwikkel nieuwe skills en talenten en kies op die manier steeds hogere doelen.

Een droombaan bestaat niet.

Klinkt allemaal leuk: jezelf blijven vernieuwen en uitdagen. Hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers bij een bedrijf kansen grijpen om hun kennis en ervaring in te zetten voor nieuwe ideeën? Adobe kwam met de ‘Kickbox’, een fysieke box waarin je alle stappen vindt om aan de slag te gaan met het idee.

Je maakt een plan, test het met potentiële klanten, verzamelt data en presenteert je idee. Binnen Adobe krijgen medewerkers zelfs een prepaid creditcard, om ze echt de macht over hun eigen idee te geven. Maar Adobe stelt het proces en de technieken gratis beschikbaar als ‘workshop’ voor iedereen die aan de slag wil.

Nieuwsgierig geworden? Je beluistert dit en meer in de podcast.

Accepteer cookies

Benieuwd naar de andere podcasts? Hier vind je ze allemaal op een rij.

Abonneer je op de podcast via:

Accepteer cookies