Content

Onweerstaanbaar worden voor je klanten? Zo doe je dat!

0

Column – Beter dat je dit artikel niet deelt met al je mede-ondernemers. Ik ga je namelijk een geheim verklappen, waardoor jij ineens totaal anders bent dan de rest.

Geheim? Is dat niet wat al te ronkend taalgebruik? Nee, nee, in dit geval niet, want het lijkt echt of niemand er van weet.

Jouw personal brand wordt compleet anders, tenminste, als je gaat doen wat ik zeg, als je gaat leven, de tip die ik geef. Dan ben je ineens: een verademing. Verfrissend als een bergbeekje. Klinkt lekker toch?

Het is iets – ik bouw de spanning nog even op, hang in there – dat bij eigenlijk alle zzp’ers en kleine ondernemers totaal ontbreekt, op hun website, in hun branding, in het verhaal dat zij vertellen aan de wereld.

En dat terwijl we het allemaal zo ontzettend fijn vinden. We hunkeren er naar. We betalen ervoor in het weekend, in de Nederlandse theaters. We organiseren er een barbecue voor.

Alle vrouwen op de datingsites die schrijven erover, dat ze dat wel echt willen in een man. Op alle 14 datingsites die ik regelmatig bezoek – ik kijk altijd mee met een goede vriend – schrijven de vrouwen dat ze dit een van de belangrijkste dingen vinden in een man, in het leven.

Waar ik het in vredesnaam over heb?

Humor. Ik heb het over humor. Ja! Driewerf hoera voor humor. Waar is de humor bij de kleine ondernemer?

Probeer deze vraag voor jezelf eens te beantwoorden, voor je verder leest: Waarom ontbreekt op elke website van bijna elke trainer, coach, consultant, psycholoog, advocaat of financieel adviseur, humor? Waarom valt er zo verrekte weinig te lachen?

De vraag lijkt me terecht, toch?

Kijk naar een website over ‘authentiek leiderschap’. Ik slaap de laatste tijd wat slecht, maar niet sinds ik voor het slapengaan even op zo’n website kom.

De zomer was droog, we hadden het er al over met z’n allen, maar deze websites, die zijn nog vier keer droger. Als Gerrit Hiemstra die ziet, dan zegt ie dat het niet meer te redden is:

Zo droog, daar kun je niet meer op surfen.

Dat zou onze Gerrit zeggen (en hij zou lachen om z’n grapje.)

Of past humor niet op die websites?

Mmm. Dat is een goede vraag. Je kunt je voorstellen dat bij echt verdrietige onderwerpen, iets met kinderen en zo, humor echt niet past. Touché. Maar ik doel op de website over authentiek leiderschap en zo.

Authentiek leiderschap (of in je kracht staan en zo) gaat over het leven. Toch? Over doen waar je in gelooft. Over zeggen waar het op staat, ook al loopt het dun door je broek. Over tegen je collega zeggen dat je ‘m echt niet kan helpen, ook al wil je zo graag dat de hele wereld jou aardig vindt, of in elk geval niet boos wordt op je. Ze moeten hoe dan ook niet boos worden, dat is het ergste dat je kan overkomen en toch zeg je nee. Echt lekker bezig dus.

Hoort daar humor bij? Dat opstaan, doorgaan, vallen, spreken of juist enorm zwijgen als dat het beste is, is een nogal heftig ding, of zoals ze dat tegenwoordig noemen: De Leven.

Hoe overleef je ‘De Leven’ zonder humor?

Jouw merk leeft door de woorden die je kiest en je lezers op je site en waar je jezelf ook maar online laat zien, die moeten er een beetje opgewonden van raken. Ja, echt, zo schrijf ik het echt: ‘je lezer moet een beetje opgewonden raken’.

Hij of zij leest jouw verhaal en dan moet er iets gebeuren. De hartslag moet omhoog gaan, je woorden moeten rechtstreeks in de bloedbaan komen en die lachspieren moeten gekieteld worden. Dan gaat jouw merk leven en dan bind je mensen echt aan je.

Kijk naar Coolblue. Als je daar iets hebt besteld, krijg je een volgend scherm met ‘Wachttherapie’ en dan drie opties die je vertellen hoe je de tijd doorkomt voor je je wasmachine of sapcentrifuge krijgt thuisbezorgd. Waaronder het luisteren van een muziekje. En als je ergens een busje van hen ziet rijden, staat er: Bus. Klopt.

Coolblue is onweerstaanbaar door de humor.Het is even een andere manier van denken, maar zo zorg je dat je merk leuk wordt en leuk is een niet te onderschatten waarde.

Ik ben de afgelopen maanden verliefd geworden. Ook weer zo leuk. Ze is getrouwd en woont in New York, het gaat niets worden denk ik, maar toch: ik ben verliefd. Niet op een van de vrouwen op een van die 14 datingsites, daar een andere keer meer over. Nee, ik ben verliefd geworden op de Amerikaanse Laura Belgray, een copywriter.

Zij is zo ontzettend grappig. Je gaat door haar website met een glimlach op je gezicht. En daarmee heeft zij mij helemaal veroverd.

Een voorbeeld: iedereen heeft op z’n website staan ‘Heb je nog vragen en opmerkingen? Je kunt me bereiken op… ’ Kan dit ook grappig? Kun je deze vraag ook gebruiken om die vraag te stellen en tegelijkertijd mensen ook te verleiden, te prikkelen?

Hoe Laura het doet? Laura schrijft:

If you have questions, comments, or that overwhelming urge to say “I love you,” shoot me an email.

Ik word hier zo blij van. Zo ongelofelijk blij. Bij iemand die zo veel humor heeft wil je toch meteen horen?

Hoe jij dit ook doet?

Ik hoop dat ik in dit artikel in elk geval je hebt laten nadenken over dat het kan, sterker, dat je mensen er zo blij mee maakt en je merk ijzersterk. Het hoeft niet allemaal formeel om professioneel over te komen.

Daarom drie tips waardoor jij online nog dit jaar net wat grappiger wordt:

1. Zet 10 voorbeelden op een rij

Zet op een rij minstens 10 voorbeelden van exacte, concrete, specifieke problemen of concrete verlangens die jouw doelgroep heeft.

Dus, nog eens: exact. Concreet. Specifiek. We willen het voor ons zien, ‘we’ als in: jouw lezers. Maak het filmisch. Hoe laat, waar, met wie, hoe ruikt het? Wat hoor je? Wie zegt wat en hoe? Wie begint er te gillen, wie begint er te blozen? Wie schaamt zich diep?

2. Zie de humor ervan in

In hoeveel van bovenstaande voorbeelden zit een goede grap in, of welke zijn grappig an sich?

Daarom vroeg ik je super specifiek te zijn. Ga nu naar Netflix en kijk een show van Jochem Myer, Youp, of Daniel Arends: alle grappen bestaan uit verhalen die je voor je ziet. Goede verhalen vertellen of opschrijven is je lezers beelden serveren. De problemen van je doelgroep zijn tragikomisch en zij zijn de eersten die er om kunnen lachen.

Hoe een leidinggevende zegt dat ‘de deur altijd open staat’ en tegen de eerste de beste die wat vraagt, snauwt ‘ja, niet met elk wissewasje bij mij aankomen!’ Da’s toch grappig?

3. Zet 3 blunders op een rij

Zet op een rij drie blunders die je met gemak kan delen met je doelgroep. Zelfspot. Hoe aantrekkelijk wordt iemand die zichzelf niet altijd even serieus neemt? Nee, geen verhaal van ‘ik ben altijd een sukkel’, maar een gezonde zelfspot.

Je hebt vast een paar verhalen te vertellen waar je feestelijk de mist in ging. Goede blunders. Als deze verhalen in de thematiek ook nog raken aan jouw expertise, als ze dus ook nog relevant zijn voor je doelgroep, heb je bingo. Deel deze op je website, vertel een goed verhaal, bijvoorbeeld op je about-page.

Maar weet vooral dat het grappig mag, dat er lucht in mag, en dat je niet alleen die wijze professorachtige expert hoeft te zijn.

Mensen willen entertaind worden, willen naast training ook troost.

En wat is er troostender dan vrolijkheid en een goeie grap?