Social media

De kracht van Pinterest voor e-commerce

0

Helaas zetten veel e-commerce bedrijven Pinterest nog niet in. Dit is echt een gemiste kans. Pinterest is een visuele zoekmachine, mensen gebruiken het om nieuwe spullen te kopen of inspiratie op te doen voor een nieuwe aankoop. Pinterest is daarom een geweldig middel dat voor meer verkeer en omzet zorgt.

Waarom is Pinterest de marketingtool voor e-commercebedrijven?

Volgens Pinterest zijn er 250 miljoen maandelijkse gebruikers op het platform. Pinners zijn op zoek naar ideeën voor een maaltijd, feest, of andere belangrijke gebeurtenis in hun leven.

De afgelopen jaren is het aantal Pinterestgebruikers in Nederland behoorlijk toegenomen. Op dit moment zijn er 2400.000.

Volgens Pinterest gebruiken pinners het platform om te winkelen, 87 procent van de pinners koopt iets via Pinterest. Daarnaast gebruikt 93 procent van de pinners het platform om nieuwe aankopen te plannen. Pinners zijn heel actief als winkelend publiek, uit cijfers van Shopify blijkt dat pinners 29 procent meer uitgeven dan mensen die niet actief zijn op Pinterest.

Volgens WebFX is het posten op Pinterest veel effectiever dan op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. De levensduur van een Facebookpost is 90 minuten, de levensduur van een tweet is 24 minuten terwijl de levensduur van een pin drieënhalve maand is. Een pin blijft dus veel langer zichtbaar dan een post op andere kanalen.

omzet door pinterest

Bron: Shopify

Waarom mag je niet ontbreken op dit platform?

Gebruik Pinterest om meer verkeer te krijgen, je omzet en naamsbekendheid te vergroten en meer mensen te bereiken.

Pinterest is een gemakkelijke manier om meer verkeer te krijgen naar je website. Je deelt een afbeelding met hierin een directe link. Het enige wat de pinner hoeft te doen, is op de afbeelding te klikken. Door de directe link in de afbeelding komt de pinner dan op je website terecht.

Pinterest is gratis te gebruiken en daarom een geschikt middel voor je online marketing. Er is in Nederland nog geen mogelijkheid voor advertenties. Dit is op dit moment alleen nog mogelijk in Amerika, Engeland, Nieuw Zeeland, Canada en Ierland.

Hoe gebruik je Pinterest?

1. Installeer de plugin

Instaleer de ‘Pin it Button’-plugin. Door deze plugin kun je gemakkelijk afbeeldingen van je website bewaren op Pinterest. Dit kan je zelf doen, maar bezoekers ook.

Als je bezoeker een afbeelding ziet, beweegt hij met de muis over de afbeelding. De bezoeker kan dan op de knop ‘Pin it’ klikken. Vervolgens wordt er een afbeelding van je website bewaard op het platform.

2. Businessprofiel

Maak een Pinterestprofiel aan, en maak er een zakelijk profiel van. Pinterest vraagt je dan naar de onderwerpen waar je in geïnteresseerd bent. Kies een aantal onderwerpen die bij je bedrijf passen.

Een belangrijk onderdeel van je profiel is het onderdeel about you. Vul dit onderdeel met zoekwoorden. Schrijf een kort verhaal over wie je bent en wat je doet maar gebruik dan wel de juiste zoekwoorden.

3. Verifieer je website

Als je een profiel hebt aangemaakt wil je hier je website aan koppelen. Alleen als je website is gekoppeld aan je profiel, kun je rich pins gebruiken. Rich pins zijn pins die extra informatie geven over je product, dienst of blog artikel.

In je Pinterestprofiel staat een knop ‘koppel je website’. Als je hierop klikt, krijg je de optie ‘claim je website’. Vervolgens krijg je een code die je moet plaatsen op je website.

Website koppelen aan Pinterest

De code moet je dan op je website plaatsen. Dit doe je heel gemakkelijk met de plugin Yoast SEO. Als je op Yoast SEO klikt, open dan het onderdeel social. Dit onderdeel heeft een tab Pinterest. Hierin plaats je de onderstaande code.

Yoast seo en pinterest

4. Maak een aantal borden

Op Pinterest bewaar je afbeeldingen op borden. Borden zijn een verzamelplek voor verschillende afbeeldingen. Elk bord geef je een naam.

Zorg ervoor dat je borden worden gevonden. Gebruik dan ook zoekwoorden in de bordnamen. Voor elk bord maak je een beschrijving, in de beschrijving laat je de zoekwoorden ook weer terugkomen.

Bordbeschrijving pinterest

5. Vul je borden met pins

Als je een kijkje neemt op Pinterest, zie je al snel dat het een visueel platform is.
Deel dan ook afbeeldingen die visueel aantrekkelijk zijn. Lichte foto’s en foto’s zonder gezicht doen het heel goed op Pinterest.

Voordat je een pin bewaart, ga je op zoek naar de juiste zoekwoorden voor je pinbeschrijving. Stel: je maakt een pin over het gebruiken van Pinterest voor je bedrijf. De onderstaande zoekwoorden komen dan naar voren. Deze zoekwoorden gebruik je in je pinbeschrijving.

Keywords on pinterest

De grote kracht van Pinterest

Maak zo snel mogelijk gebruik van groepsborden. Als je niet veel volgers hebt of net begint met het kanaal, is het heel slim om gebruik te maken van een groepsbord waar al duizenden volgers op actief zijn. Een groepsbord herken je aan de verschillende afbeeldingen in het rondje. Dit betekent dat er meerdere mensen actief zijn op dit bord. Nordsrom heeft bijvoorbeeld een baby-groepsbord.

Groepsborden
Wil je deelnemen aan een groepsbord kijk dan even of dit mogelijk is. Dit staat in de beschrijving van het groepsbord. Als het groepsbord open staat voor nieuwe leden, dan staat er in de beschrijving hoe je deel kan nemen.

Wat deel je op Pinterest?

Shopify geeft een aantal voorbeelden van goede content. Maak altijd gebruik van rich pins voor je bedrijf omdat dit veel meer informatie geeft aan pinners. De onderstaande afbeeldingen zijn dan ook voorbeelden van rich pins.

Product pins

Dit zijn afbeeldingen of video’s van je producten. Maak visueel aantrekkelijke afbeeldingen waardoor pinners doorklikken naar je website om je producten te kopen.

 

Productpins, rich pins

Bron: Pinterest

Blogs

Schrijf een korte samenvatting van je blog en maak mensen nieuwsgierig, waardoor ze doorklikken naar je website.

Blogpin

Bron: Pinterest

Infographics

Infographics doen het heel goed op Pinterest. Een mooie afbeelding maakt cijfers een stuk aantrekkelijker.

Voorbeelden van bedrijven die succesvol zijn op Pinterest

Old Spice

Old Spice gebruikt humor in haar afbeeldingen op Pinterest. Het bedrijf speelt slim in op het platform en laat haar product op een aantrekkelijke manier zien.

Ook gebruiken ze de DIY-categorie. In de afbeeldingen hieronder kan je zien dat ze hun verpakkingen gebruiken in een staart of voor het maken van een lamp.

Old spice

Nordstrom

Nordstrom is een kledingmerk. Je ziet dan ook veel afbeeldingen van modellen met kleding. Daarnaast verkopen ze ook beautyproducten en woonaccessoires. Ze laten dit zien in een huiskamersetting. Dat is de grote kracht van Pinterest, je producten laten zien in het dagelijkse leven.

nordstrom pinterest
Sephora

De bekende beauty-winkelketen Sephora maakt tutorial-pins en helpt klanten met het opmaken door dit stap voor stap te laten zien in haar afbeeldingen. Een mooie manier om Pinterest te gebruiken voor je beautymerk.

sephora pinterest

Ziploc

Een ander bedrijf dat ik heel origineel vind op Pinterest, is Ziploc. Je denkt misschien dat het niet interessant is om pins te maken van Ziploc-zakjes. Maar dat doet dit bedrijf echt op een heel originele manier.

ziploc pinterest

Krachtig marketingmiddel

Pinterest is een krachtig marketingmiddel voor e-commerce. Pinners gebruiken het platform om te winkelen of plannen nieuwe inkopen via het platform. Pinterest is een geweldig kanaal waardoor je meer bezoekers krijgt, het versterkt je merknaam en het zorgt voor meer omzet. Als je producten verkoopt die visueel aantrekkelijk zijn, maak dan gebruik van Pinterest.

Heb je nog vragen of opmerkingen, laat het me weten via de reacties hieronder.