Online marketing

Geef marketing een gezicht: zo betrek je je collega’s [6 tips]

0

Marketing is van de hele organisatie. Maar in de praktijk werkt dat nog niet altijd zo. Het kan een uitdaging zijn om collega’s te betrekken bij de marketingactiviteiten. Hoe zorg je dat al je collega’s gaan bijdragen en iedereen het belang van marketing gaat inzien?

Samen sta je sterk

Waarom is marketing eigenlijk van ons allemaal? Laten we vooropstellen dat jij als marketeer vooral dingen bedenkt en het werk uitvoert. Jij bent immers de expert. Maar je kunt als marketeer niet alles weten. Soms heb je van collega’s kennis nodig, om bijvoorbeeld content scherper te maken. Of vangt een collega meer op, waar jij als marketeer weer iets mee kunt. Zoals tijdens klantgesprekken.

Merkambassadeurs

Daarnaast wil je voorkomen dat de marketingafdeling iets bedenkt wat niet gedragen wordt door de organisatie. Collega’s zijn namelijk wel erg belangrijke ambassadeurs. En iedereen ontwikkelt weleens een tunnelvisie, dus laat je collega’s je uitdagen, zodat jij als marketeer weer met een frisse blik naar de organisatie kijkt.

Eigenlijk kan ik nog wel drie paragrafen vullen met waarom het dus écht heel belangrijk is om de hele organisatie te betrekken bij de marketing. Maar hoe doe je dat nou?

1. Maak de marketingafdeling zichtbaar

Een van de belangrijkste aandachtspunten is in mijn ogen de marketingafdeling en haar activiteiten zichtbaar te maken in de hele organisatie. Vaak weten collega’s wel wat Marketing ongeveer doet, precies kunnen ze het vaak niet omschrijven. Door zichtbaar te maken waar je als marketeer (of marketingafdeling) mee bezig bent, maak je jezelf benaderbaar.

‘Geef Marketing een gezicht’

Denk bijvoorbeeld aan het delen van de nieuwsbrief met de rest van je collega’s met een noot als deze: ‘Deze nieuwsbrief is net verstuurd. Heb jij input voor een volgende mailing? Loop dan gerust bij ons binnen.’ Of deel artikelen die net online staan via Slack. Benoem het ook zeker als een collega eraan heeft bijgedragen. Of vertel kort even iets over lopende zaken in een weekstart, stand-up of ander algemeen overleg. Geef Marketing een gezicht.

collega's ambassadeurs

2. Actief vragen om input

Als ik de afgelopen jaren één ding heb geleerd, is het ‘vraag wat je nodig hebt’. Werk je bij een organisatie waar collega’s spontaan dingen aanleveren? Lucky you! Dat is eerder uitzondering dan regel. Logisch, want als marketing niet tot je takenpakket hoort, komt het vaak onderaan de stapel werk te liggen. En laten we eerlijk zijn, we zijn allemaal druk, dus onze aandacht gaat eerst uit naar de dingen die écht moeten gebeuren.

Belang kenbaar maken

Dus heb je wat nodig, bijvoorbeeld input voor een artikel of hulp bij een event? Vraag het gewoon direct aan een collega en leg uit wat het belang is van zijn of haar hulp. ‘Met jouw kennis kan ik dit artikel nog scherper maken, zodat het nog beter opgepikt gaat worden en meer leads het formulier gaan invullen.’ Ik noem maar even wat natuurlijk.

De praktijk leert bij dit soort hulpvragen dat algemene e-mails naar het hele bedrijf niet werken. Ik maak me er ook nog weleens schuldig aan, maar reacties? Verre van.

3. Brainstorms & feedback

Hou marketing niet binnen de afdeling, maar organiseer af en toe een moment waarop de rest van de organisatie ook de kans heeft om echt bij te dragen. Denk aan een brainstorm aan het begin van een nieuw jaar. Wat zou er volgens collega’s op de marketingkalender moeten komen? Welke artikelen kunnen geschreven worden? Welke events bieden kansen? En vraag om feedback op de huidige marketingactiviteiten!

Door écht een moment te plannen om het met elkaar te bespreken, zullen je collega’s zich echt betrokken voelen. Zulke meetings zijn overigens ook direct een mooi moment om te vertellen waar je nog hulp bij kunt gebruiken.

4. Steun vanuit het management

Het zichtbaarder maken van de marketingafdeling, tijd vragen van collega’s en ze er echt bij betrekken tijdens gezamenlijke momenten gaat natuurlijk alleen als je ook steun krijgt van het management. Als het goed is is zij allang overtuigd van het feit dat voor goede marketing de hele organisatie nodig is. Maar vaak is het wel goed om het een en ander af te stemmen met de top van je organisatie, om misverstanden te voorkomen. Je wil immers niet dat je collega’s door het management op het matje geroepen worden, omdat ze minder tijd voor hun eigen werkzaamheden overhielden na het helpen van de marketingafdeling.

5. Hou het positief

Als je al bovenstaande opvolgt, hoop ik dat je vanaf nu van de gehele organisatie input en medewerking krijgt, zodat je samen marketing naar een hoger niveau kunt tillen. Mijn belangrijkste advies is misschien wel: hou het positief. Vergeet niet dat marketing en alles daaromheen niet iets is waar iedere collega standaard voor warmloopt. Het is misschien wel heel eng om een stuk te schrijven of een idee te delen. Daarom vind ik het belangrijk dat je het positief houdt en iedere collega stimuleert om, op zijn of haar eígen manier, een bijdrage te leveren.

6. Heb geduld!

Lukt bovenstaande niet direct? Of vallen je inspanningen tegen? Laat de frustraties niet de overhand krijgen en zet door. In mijn ervaring is het betrekken en meekrijgen van collega’s echt een proces dat even kan duren. Maar als het eenmaal lukt, zul je zien dat je collega’s heel waardevol zijn om de marketingresultaten te verbeteren.