Online marketing

Klein bedrijf zonder marketeer? Zo ga je tóch met marketing aan de slag

0

Wat doe je als bedrijf wanneer je geen marketeer in dienst hebt of kunt nemen? Niet van je laten horen is geen optie. Je kunt prima een aantal marketingactiviteiten oppakken. Maar hoe bepaal je wat je dan wél aan marketing gaat doen? En hoe houd je het ook vol? Ik geef je graag wat suggesties.

Welke talenten heb je al in huis?

Bekijk voor je gaat bepalen welke marketingactiviteiten je gaat doen naar de talenten die jij en je collega’s al in huis hebben. Is er bijvoorbeeld iemand al van zichzelf best goed met tekst? Heel actief op social media? Of heel goed met video? Breng die talenten in kaart en kijk welke marketingactiviteiten daarbij passen en dus realistisch zijn om op te pakken. Als er niemand in de organisatie goed is met tekst, heeft het weinig zin om drie keer per week te willen bloggen. 

Naast het in kaart brengen van de talenten, is het ook belangrijk om te bekijken hoeveel tijd je aan marketing kunt besteden. En kijk dan naar de tijd die je er echt iedere week aan kunt besteden, want continuïteit is erg belangrijk. Zo begin je met realistische doelen. 

Welk verhaal vertel je?

Is het duidelijk wat het verhaal van het bedrijf is? Welke boodschap willen jullie naar buiten brengen? Je hebt deze duidelijkheid nodig om te zorgen voor een sterke boodschap naar potentiële klanten.

Is dat nog niet helder? Dan kan het helpen om, eventueel met een expert, een uitgebreide brainstormsessie te houden. Met die input kun je werken aan je missie, kernwaarden en jullie onderscheidende vermogen. Als dat helder is, is het ook makkelijker om aan de slag te gaan met marketing. 

Een plan van aanpak

Maak met het team een plan van aanpak: wie gaat wat doen, wanneer en op welke kanalen? Zonder marketeer ligt de verantwoordelijkheid voor marketing bij iedereen.

Om te zorgen dat het geen ondergeschoven kindje wordt en iedereen die verantwoordelijkheid ook voelt, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Spreek elkaar ook aan als iemand zich daar niet aan houdt. Waarom lukt dat niet? Moet er misschien iets aangepast worden aan het plan?

marketing in een klein bedrijf

Ieder begin is lastig…

Maar doe het toch maar, dat beginnen. Door van je te laten horen als bedrijf, ontvang je vanzelf feedback van volgers en potentiële klanten. Daar kun je verder mee.

Heb je bijvoorbeeld al drie keer gehoord dat je door een nieuwe klant bent gevonden via LinkedIn? Dan werkt dat kanaal dus en kun je kijken of je daar nog wat meer tijd en energie in wil steken. Maar geef je bijvoorbeeld een vermogen uit aan advertenties op een extern kanaal en hoor je daar nooit wat over terug? Of reageert er eigenlijk nooit iemand op je Facebookberichten? Stop daar dan mee en kijk welk kanaal wel voor je bedrijf werkt. Zo kun je steeds bijsturen en de tijd en het geld dat je beschikbaar hebt op de best mogelijk manier besteden.

Even rustig? Bouw aan die voorraad

Zeker als je een klein team hebt, is het belangrijk om van de momenten gebruik te maken dat er even ruimte is om aan marketingactiviteiten te werken. Zo bouw je een voorraad content op, die je het hele jaar door kunt gebruiken. Het zorgt ervoor dat je de continuïteit van je inspanningen kunt vasthouden.

Ga voor tijdloos

Zonder marketeer tot je beschikking moet je slim omgaan met de content die je hebt. Ga voor tijdloze stukken. Content die je door het jaar heen kunt gebruiken.

En denk ook eens aan de vorm. Heb je een hele goed blog, maar misschien een beetje lang? Knip ‘m op in een paar aparte artikelen. Of vul de tekst juist aan, zodat je er een whitepaper van kunt maken. Heb je een toffe video gemaakt? Werk die dan uit tot blog, of andersom. Vaak kun je meer met de middelen die je al hebt dan je denkt.

Gebruik de juiste tools

Met de juiste tools zorg je dat je efficiënt omgaat met de tijd die je aan marketing besteedt. Plan bijvoorbeeld je berichten op social media met een tool als Hootsuite. Juist door er heel bewust wat tijd voor vrij te maken, weet je zeker dat je het ook echt gaat doen en iets gaat plaatsen.

Probeer, ga onderuit & leer

Het zal voor ieder bedrijf even zoeken zijn naar een vorm die werkt, maar ik geloof echt dat je als klein bedrijf, zonder marketeer, ook een aantal marketingactiviteiten kunt oppakken. Betrek al je collega’s erbij en bedenk samen welke dingen jullie kunnen gaan doen om de naamsbekendheid van het bedrijf te vergroten en nieuwe klanten aan te trekken. Probeer, ga onderuit en gebruik die lessen om weer verder te gaan.