Online marketing

Nieuw in Google Mijn Bedrijf: extra opties voor bedrijfsidentiteit en promoties

0

Meer dan 150 miljoen bedrijven hebben een bedrijfsvermelding aangemaakt op Google Mijn Bedrijf. In mijn artikel ‘10 praktische tips om meer uit Google Mijn Bedrijf te halen’ vertelde ik hoe je het optimale uit je vermelding kan halen. Afgelopen maand lanceerde Google een nieuwe update voor Google Mijn Bedrijf met een aantal fijne nieuwe functionaliteiten. In dit artikel lees je over alle nieuwe mogelijkheden, zodat je je competitie voor kunt blijven.

Accepteer cookies

Korte naam en URL van profiel

Google maakt het eenvoudiger om klanten naar jouw bedrijfspagina te sturen. Vanaf nu kan je voor jouw bedrijf een korte naam en URL instellen. Deze instelling vind je in je dashboard onder ‘Informatie’. Wees hier snel bij, want de kans bestaat dat iemand anders er met de gewenste naam vandoor gaat. Vooral als jouw bedrijfsnaam vrij generiek is doe je er goed aan om direct actie te ondernemen. Te laat? Probeer een variant met je bedrijfslocatie of dienst.

Na het claimen van jouw korte naam kun je mensen voortaan verwijzen naar de volgende URL:

g.page/gekozen-naam

Wil je iemand eenvoudig een review laten schrijven voor jouw bedrijf, dan kan dat met de volgende URL:

g.page/gekozen-naam/review

Let op: je kunt maximaal drie keer per jaar jouw korte naam aanpassen. Zorg ervoor dat je direct de gewenste naam kiest!

Google Mijn Bedrijf: screenshot van verkorte naam.

Omslagfoto en logo

Consistentie in de uitstraling van je bedrijf is belangrijk. Dankzij de update van Google Mijn Bedrijf kun je je bedrijfsprofiel nu een extra persoonlijk tintje geven door middel van een omslagfoto. Omslagfoto’s kennen we natuurlijk allemaal van LinkedIn en Facebook. Deze geven je de mogelijkheid om de visuele identiteit van jouw bedrijf weer te geven. Deze optie is terug te vinden in je dashboard onder ‘Foto’s’.

Naast het instellen van een omslagfoto komt jouw bedrijfsidentiteit ook beter naar voren door een grotere weergave van jouw bedrijfslogo op je profiel. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat je bedrijfsprofiel volledig is ingevuld. Als je dit nog niet hebt gedaan (shame on you!), dan raad ik je aan om dit nu in orde te maken.

Foto’s die door bedrijfseigenaren worden geüpload, zullen vanaf nu direct verschijnen in het profiel en prominenter zichtbaar zijn. In de nabije toekomst worden deze foto’s ook nog uitgebreid met beschrijvingen, zodat je bezoekers meer informatie kunt bieden over wat er te zien is. Denk bijvoorbeeld aan gerechten of producten.

Welkomstaanbiedingen

Motiveer klanten om jouw bedrijf via Google Mijn Bedrijf te volgen door middel van een welkomstaanbieding. Zodra een klant vanaf nu op ‘Volgen’ klikt op jouw profiel, dan verschijnt er direct een pop-up met een aanbieding of korting(scode). Vervolgens kan de klant deze aanbieding aannemen of ervoor bedanken.

Uiteraard zorgt een incentive om je bedrijf te volgen niet altijd voor de loyaalste klanten, maar binnen Google Mijn Bedrijf kan dit wel een extra motivatie zijn om voor jouw lokale koffiezaak of restaurant te kiezen in plaats voor die van de concurrent. Goed om te weten: bestaande volgers krijgen de aanbieding niet te zien. Daarnaast zijn de mogelijkheden nog vrij beperkt. Je kunt bijvoorbeeld geen unieke kortingscodes genereren.

De welkomstaanbieding kun je vreemd genoeg enkel instellen vanuit de Google Mijn Bedrijf-apps voor Android en iOS en (nog) niet via je browser. Na het openen van de app vind je deze instelling onder ‘Profiel’.

Screenshot van welkomstaanbieidng in Google Mijn Bedrijf.

Webshop voor offline promotiemateriaal

Helaas (nog) niet beschikbaar in Nederland, maar Google werkt hard aan het offline promoten van bedrijfsvermeldingen. In hun nieuwe gelanceerde webshop kun je promotiemateriaal voor jouw vermelding bestellen in de vorm van stickers en posters. Dit materiaal roept op om een boeking te plaatsen, een review achter te laten of simpelweg jouw bedrijf te volgen.

Bestellen kan momenteel enkel vanuit de Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk, India, Australië en Nieuw-Zeeland. Hopelijk wordt deze snel uitgebreid naar meerdere landen (Nederland!).

Later in 2019: badges voor lokale favorieten

In het derde kwartaal van 2019 wordt een aanvullende update verwacht waarin populaire en goedpresterende bedrijven extra gaan opvallen. Google zegt hierover het volgende:

Finally, we want to recognize those businesses that consistently deliver a great experience for people. We’ll be highlighting the top five percent of businesses in a particular category with the “Local Favorite” designation. To help people easily find and engage with these businesses, we’re also creating digital and physical badges of honors.

Een online en fysieke badge voor de top vijf procent bedrijven binnen een categorie maakt het voor potentiële klanten eenvoudiger de beste bedrijven in hun omgeving te vinden. Met deze toevoeging wil Google lokale bedrijven extra motiveren om hun best te doen. Welke factoren Google exact gebruikt om te bepalen welke bedrijven in aanmerking komen is nog niet duidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid zullen reviews in het bedrijfsprofiel een grote rol spelen. Hoe je deze eenvoudig verzamelt kan je in dit artikel lezen.

Aan de slag!

Deze nieuwste update van Google Mijn Bedrijf voegt een aantal interessante mogelijkheden toe. Helaas moeten we voor de badges en het offline promotiemateriaal in Nederland nog even geduld hebben. Google laat hier snel meer over weten.

Mocht jouw vermelding nog niet up-to-date zijn, dan is dit een goed moment om nog eens zorgvuldig naar je bedrijfsvermelding te kijken. Welke nieuwe functionaliteiten ga jij inzetten voor jouw bedrijf?