Content

Wat telt als een video-view op de social platforms?

0

Je kunt er niet omheen: het view-tellertje onderaan je video. Stel je bijvoorbeeld voor dat er 1.593 op staat voor je Facebook-video en dat dezelfde video op YouTube 976 views heeft. Veel mensen nemen deze hoeveelheid views mee in de succes-berekening van de video of de bijbehorende marketingcampagne. Maar wees hier voorzichtig mee. Dit aantal video-views kun je op het eerste gezicht eigenlijk nooit met elkaar vergelijken.

Ieder platform berekent het aantal views op een andere manier. Daarom in dit artikel een video waarin ik platformen met elkaar vergelijk, zodat jij een eerlijker beeld kunt vormen.

Accepteer cookies

Facebook

Op Facebook krijg je een video-view vanaf drie seconden. Dat betekent: als iemand je video drie seconden afspeelde, gaat de view-teller met één omhoog. Hou er hier rekening mee dat bij de meeste mensen de video op autoplay staat.

Bovendien bekijken mensen video’s op Facebook heel anders dan bijvoorbeeld op YouTube. Op YouTube kijken en zoeken mensen gerichter. Op Facebook komt de video meestal ‘toevallig’ voorbij in de feed. En daar staat die dus ook nog weleens op autoplay. Duik voor een eerlijker overzicht in de video-statistieken van Facebook en ontdek hoe lang mensen daadwerkelijk naar je video keken.

Instagram

Video’s op Instagram die je post op een profiel, en dus zichtbaar worden in de algemene feed, krijgen ook een view nadat iemand er drie seconden naar keek. Instagram Stories daarentegen gebruikt een andere berekening. Als een kijker een video opent, telt het platform dat meteen als een video-view.

Snapchat

Een view op Snapchat zit heel simpel in elkaar. Alle kijkers die je video openen, leveren een video-view op. Kijkers hoeven de video dus niet in zijn geheel of een bepaald aantal seconden te bekijken om mee te tellen. Ook als iemand een video meerdere keren bekijkt, blijft het tellen als één view. Daarnaast maakt het niet uit of de video een direct snap (berichtje) of een story is.

LinkedIn

LinkedIn meet video-views op een manier die erg vergelijkbaar is met hoe Facebook het doet. Het platform telt een view vanaf dat iemand drie seconden naar een video kijkt.

Voor gesponsorde video-content op LinkedIn geldt dat het views telt als 50% van de advertentie op de pagina zichtbaar is en iemand minimaal de eerste twee seconden van de video afspeelt. Dit is zowel voor mobiel als desktop het geval.

YouTube

Van alle platformen doet YouTube het meest geheimzinnig over hoe ze video-views berekenen. Er staat nergens duidelijk zwart op wit wanneer iets precies telt als een video-view. Veel mensen doen hier onderzoek naar en de meesten zijn het erover eens dat kijkers een video ongeveer dertig seconden moeten afspelen om als view te tellen.

video-view YouTube-gebruiker

Ik las daarentegen ook artikelen waarin stond dat YouTube de eerste 301 views behoorlijk snel optelt. Je zou er al een video-view bij krijgen na een simpele page refresh vanaf dezelfde computer. Maar na deze eerste 301 views wordt het dan weer een stuk strikter.

Duik in de statistieken

Mijn advies is: duik zelf in de statistieken van je YouTube-video’s. YouTube geeft enorm veel inzicht in hoe je kijkers omgingen met je video. Denk bijvoorbeeld aan hoe lang ze precies keken, of ze een stukje terugkeken en wat ze zochten voordat ze bij je video kwamen. Dit kan je heel veel vertellen over hoe je video het daadwerkelijk doet.

Dat is eigenlijk dé tip die ik je mee wil geven in dit artikel: duik in je video-statistieken. Kijk niet zomaar naar de view-teller onderaan de video, maar onderzoek hoe lang mensen daadwerkelijk naar je video keken. Hoeveel kijkers bleven tien seconden hangen? Vijftien seconden? Een halve minuut?

Eigenlijk nog belangrijker: wat deden je kijkers met de video? Deelden en liketen ze de video en reageerden ze erop? Klikten ze vanuit je video naar de website? Dat zegt vaak veel meer dan dat tellertje.

Meer weten over video-views?

Wil je meer lezen over de systemen achter video-views? Lees dan bijvoorbeeld dit artikel van Marketing Land, dit artikel over waarom het aantal views dat Facebook toont misleidend is en dit artikel over YouTube.

Hoe meet jij het succes van jouw zakelijke video’s? En wat kun je delen over video-views? Ik hoor het graag, laat je een reactie achter?