How to, Verdieping

7 AI-tools die je als marketeer kunt gebruiken

0

Kunstmatige intelligentie is hipper dan ooit. Kijk alleen maar naar de enorme bedragen die erin omgaan. Microsoft pompt 1 miljard dollar in een samenwerking met het bedrijf OpenAI. De Europese Unie wil jaarlijks 20 miljard euro in AI investeren. En onderzoeksbureau Gartner verwacht dat over 2 jaar kunstmatige intelligentie een bedrijfswaarde heeft van maar liefst 2,9 biljoen dollar en 6,2 miljard arbeidsuren zal opleveren. Met recht is te zeggen dat dit jaar de doorbraak van AI is.

Er komen steeds meer toepassingen om kunstmatige intelligentie te gebruiken. Klanten krijgen er steeds meer mee te maken. Het is in een stroomversnelling gekomen door de exponentiële toename van computerkracht, data en de slimheid van machine learning. Tel daarbij de eenvoudige cloud-based toegang van AI op, en de toekomst is uitermate zonnig.

Fijn al die macro-ontwikkelingen, hoor ik je zeggen, maar wat heb ik eraan als kleinere organisatie? Wat moet ik nu doen om de boot niet te missen?

Die vragen zijn heel terecht. (Net als vragen over de gevaren, die ik voor de focus van dit artikel voor het gemak buiten beschouwing laat). Nederland loopt niet voorop met toepassingen waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt. Andere landen doen het beter. China, de VS en Frankrijk hebben al enkele jaren een nationale AI-strategie. Ze stoppen miljarden euro’s, yens of dollars in toegepaste kunstmatige intelligentie.

Pas in oktober 2018 bepleit de Nederlandse ‘AI-coalitie’ – een samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijven – dat er een nationale strategie moet komen. Dat werd enkele weken geleden aangevuld met het pleidooi om een Europees centrum voor kunstmatige intelligentie naar Nederland te halen.

Artificial Intelligence, waar hebben we het over?

Voordat we naar toepassingen gaan, toch nog even kort op een rij: waar hebben we het over bij AI?

  • Kunstmatige intelligentie (of: artificial intelligence, vaak afgekort als AI) gaat niet alleen over robots. Zoek naar foto’s over dit onderwerp en je vindt vooral futuristische androids. Robots (zoals Sophia) zijn uiterlijke verschijningsvormen van AI. Kijk liever naar de binnenkamer.
  • Bij kunstmatige intelligentie bootst een computer menselijke intelligentie. Door taken uit te voeren zoals spraak- en beeldherkenning, omgaan met geschreven taal en het nemen van beslissingen.
  • Kunstmatige intelligentie is om ons heen. Denk aan je gepersonaliseerde filmsuggesties op Netflix, vriendensuggesties op socialmedia-platformen of het ABS in je auto.
  • Wil je zelf meer over AI leren, volg dan de gratis nationale AI-cursus van Elephant Road, ICAII en andere partners.
AI: Kijk niet naar de buitenkant, maar naar de binnenkamer

AI wordt vaak geassocieerd met futuristische robots. Niets is minder waar. (foto Pexels/Alex Knight)

Drie niveaus, zes bouwstenen

Business consultants Muriël Serrurier Schepper en Taco Hiddink benoemen in het zeer lezenswaardige boek AI in Actie (aff.) drie intelligentieniveaus en 6 bouwstenen rondom AI.

  • Het eerste AI-niveau is ‘Artificial Narrow Intelligence’. Dit zijn oplossingen die specifieke taken verrichten. Zoals de robotstofzuiger in het Airbnb-adres waar ik dit artikel schrijf. Herkent uitstekend stof, is volledig geprogrammeerd, en uitgerust met allerlei sensoren en programma’s, zodat ik kan doorwerken.
  • Het tweede AI-niveau is ‘Artificial General Intelligence’. Dit is intelligentie op ‘ons’ niveau. Deze toepassingen kunnen op rationeel en emotioneel niveau zelfstandig spreken, kijken en redeneren op creatieve manier. Dit niveau staat nog in de kinderschoenen.
  • Het derde AI-niveau is toekomstmuziek en staat bekend als ‘Artificial Super Intelligence’. Dit is het niveau waarvoor wijlen Stephen Hakwing waarschuwde dat het weleens het einde van de mensheid kan betekenen. Het is de fase waarin kunstmatige intelligentie onze rationele vermogens overstijgen en die we niet meer (goed) onder controle hebben.

7 AI-tools die je kunt gebruiken

Schepper en Hiddink zien kunstmatige intelligentie als een gereedschapskist waarin je hamers, zagen of beitels kunt vinden om het in de praktijk te brengen. Om het niet al te complex te maken, beperken zij zich tot 6 AI-gereedschappen. Het fijne is dat het duo de meest gebruikte tools noemt die je in vrijwel elk type organisatie kunt gebruiken.

1. Beeldherkenning (image/video recognition, computer vision)

Dit is AI-technologie waarmee een computer beelden tot op pixelniveau kan herkennen. Met als doel toegang krijgen of personen of onderwerpen van video’s of foto’s herkennen.

Tooltip: OpenCV
Dit is een gratis tool waarmee je beeldanalyses van foto’s en video’s kunt doen. De opensource-tool heeft een lange staat van dienst. En met meer dan 14 miljoen downloads wordt het ook nog eens vaak gebruikt. Zowel zzp’ers als grote bedrijven gebruiken OpenCV.

2. Tekstherkenning (machine translation, natural language processing/generation)

Op basis van een set data kan deze technologie de context interpreteren en betekenis toekennen. Zodoende kun je contracten laten analyseren, nieuwsberichten maken of teksten naar andere talen vertalen.

Tooltips: Spacy en Prodigy
Dit zijn twee laagdrempelige gratis toepassingen waarmee je, in het Nederlands, teksten en documenten kunt analyseren en classificeren.

3. Spraakherkenning (speech recognition, speech synthesis)

Computers die spraak kunnen verstaan, spreken en een dialoog aangaan maken gebruik van AI-spraakherkenningssoftware. Voorbeelden zijn Google Home, Siri of navigatiesystemen in auto’s.

Tooltip: Assembly AI
Het fraaie van Assembly AI is dat je binnen de context van je ontologie speech-to-tekstsoftware in huis neemt dat de belangrijkste termen van je klant analyseert, omzet en realtime kan verwerken. Voor het live meeluisteren van een gesprek kan dat is reuzehandig zijn. Voor deze tool heb je een licentie nodig.

4. Voorspellen (predictive modelling, collaborative filtering)

Deze technologie kan op basis van veel data en rekenkracht voorspellingen doen over toekomstige gelijksoortige situaties. Voorbeelden zijn gepersonaliseerde newsfeeds op basis van je surfgedrag, je tijdlijn op basis van je gedrag op Facebook, of systemen waarmee je kunt voorspellen of iemand zijn hypotheek wel op tijd kan betalen.

Tooltip: H2O.ai
H2O.ai wil AI bereikbaar maken voor iedereen, dus ook voor zzp’ers en mkb’ers. De tool is gratis, maar voor support schaf je een supportlicentie aan. De leverancier biedt een voorspelmodel aan aan de hand van een uitgebreide bibliotheek algoritmen.

5. Virtuele assistenten (chatbots)

Chatbots of virtuele assistenten combineren meerdere AI-technologieën om uit een dataverzameling gebruikersvragen te beantwoorden of vragen te stellen om zo betere informatie te bieden. Voorbeelden zijn Siri, Alexa, Google Home of expertsystemen die suggesties doen aan medici.

Tooltip: Flow.ai
Met een toegankelijke gebruikersinterface en Nederlandse ondersteuning is dit Nederlandse AI-product een goede toepassing om virtuele assistenten te maken.

6. Robotica (smart robots)

Dit zijn apparaten die menselijke taken uitvoeren en een fysieke verschijningsvorm hebben. Soms lijken ze op mensen, maar dat hoeft lang niet altijd. Voorbeelden zijn robots tegen eenzaamheid onder ouderen, defensierobots, drones die goederen verplaatsen of fabrieksrobots die auto’s assembleren.

Tooltip: Tinybots
Ook Tinybots is van Hollandse bodem. Tinybot Tessa is een zorgrobot die al op veel plekken wordt gebruikt als ondersteuning van de hulpbehoevende mens.

Toegankelijke inleiding voor wie met AI op kleine schaal aan de slag wil

Schepper en Hiddink hebben met AI in actie een praktisch, lekker leesbaar boek geschreven. Het is een zeer toegankelijke inleiding voor wie met AI op kleine schaal aan de slag wil.

Het grootste deel van het boek is praktisch, met oog voor de vele aspecten aan kunstmatige intelligentie. Ook privacy, gevaren en ethiek komen aan bod. Het boek had een tien van me gekregen als de succesfactoren die het schrijversduo opsomt geen open deuren waren geweest. Dat een product meerwaarde moet hebben, dat je klein moet beginnen of dat je een team goed toegerust moet zijn, is nogal wiedes.

Kortom, toegankelijk boek voor wie in zijn organisatie een objectieve mening wil vormen over het gebruik van kunstmatige intelligentie.

Over het boek

Titel: Artificial Intelligence in actie – AI-oplossingen bedenken en implementeren
Auteurs: Muriël Serrurier Schepper en Taco Hiddink
Uitgeverij: Van Duuren Management
Jaar: 2019
ISBN: 9789089654533
Aantal pagina’s: 184
Prijs: € 29,99
Bestellen: Managementboek (aff.)