How to

Maak zelf visueel aantrekkelijke content [5 eenvoudige tips]

0

Als het op je marketinguitingen aankomt, is één ding van groot belang: het oog wil ook wat. Op welke contentvorm je ook inzet, met alleen een goede tekst kom je er niet. De wereld om ons heen wordt steeds meer digitaal, onze aandachtsspanne steeds korter en visuele content daarmee steeds belangrijker. Grafisch vormgeven is een ambacht en niet voor iedereen weggelegd. Maar met deze 5 tips kan iedereen de eerste stappen zetten.

1. Beter goed gejat dan slecht bedacht

Hoe creatief je ook bent: bijna alles wat je bedenkt is al een keer eerder gedaan. Neem ontwerpen van een ander niet één op één over, maar laat je inspireren door de kennis en kunde van designers. Bewaar ontwerpen die je aanspreken op een centrale plek, bijvoorbeeld Pinterest. Stel een lijst op van design-influencers die je aanspreken en hou regelmatig in de gaten waar zij mee bezig zijn. Bezoek portfoliowebsites en blader door de beschikbare ontwerpen. Hoe meer je bewaart, hoe meer inzicht je krijgt in vormen, kleuren en patronen die je aanspreken. Daar kun je vervolgens in je eigen design op doorpakken om zo een eigen stijl te creëren.

Iemand die op de tablet kijkt naar design op Pinterest.

2. Ga terug naar de basis

Een van de belangrijkste inzichten die voor een beginnend designer van belang is, is de opbouw van een element. Ieder ontwerp bestaat uit vormen, lijnen en lagen die samen een groter geheel vormen. Van infographic tot e-mailtemplate: de meeste ontwerpen bestaan uit een verzameling rudimentaire vormen die samen een pakkend geheel vormen.

Door het proces achter een ontwerp te analyseren, krijg je meer inzicht in wat er nodig is om een bepaald ontwerp te realiseren. Een goede tool hiervoor is bijvoorbeeld Adobe Photoshop, waarbij je inzicht krijgt in de verschillende lagen van een afbeelding.

Screenshot van Photoshop op de laptop, een designprogramma.

3. Wees niet bang voor witruimte

Een fout die veel beginnende ontwerpers maken is de angst voor witruimte. Ook wel bekend als negatieve ruimte. Hiermee wordt niet bedoeld dat deze ruimte per se wit is. Dit kan ook een ruimte zijn zonder elementen van je ontwerp.

Een ontwerp met te veel elementen en te weinig witruimte staat gelijk aan een zin zonder spaties: onoverzichtelijkenmoeilijktebegrijpen. De juiste balans vinden tussen elementen en negatieve ruimte, vraagt om oefening. Door verschillende ontwerpen uit te werken en met elkaar te vergelijken, zie je gaandeweg steeds beter in welke verhoudingen de juiste zijn.

Het uitbalanceren van witruimte binnen een design.

4. Verzamel veel feedback

Smaken verschillen. Wat jij prachtig vindt, kan voor de ander totaal onbegrijpelijk of niet om aan te zien zijn. Je wil dat je ontwerpen aansluiten op een brede doelgroep, dus vraag zo veel mogelijk mensen om feedback op de projecten waarmee je bezig bent. Door niet om goedkeuring te vragen, maar specifiek op zoek te gaan naar verbeterpunten krijg je vaker eerlijke en kritische antwoorden. Bovendien heeft de ander misschien wel een goede suggestie.

Wend je hierbij niet alleen tot je collega’s, maar ook tot de verschillende designcommunities die je op het internet tegenkomt, zoals 99designs, dribbble of sluit aan bij een face-to-face bijeenkomst bij jou in de buurt, via Meetup.com.

Een visual van designcommunities.

5. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden

Als je wil beginnen, maar nog niet zeker weet of je eigen vaardigheden voldoende zijn, wees dan blij dat je in deze digitale wereld leeft. Het internet barst van de websites en applicaties die je in een handomdraai helpen met basistemplates en visuele ideeën om je project te starten. Een mooi voorbeeld daarvan is Canva, waar je direct een bibliotheek met templates voor presentaties, posters, social posts en nog veel meer vindt: een kind kan de was doen.

Screenshot van het programma Canva, voor grafisch vormgeven.

Niets staat jou nog in de weg om je klanten in 2020 te overrompelen met de mooiste content: gewoon beginnen!