Nieuws

Webshops, opgelet: Google Merchant Center verandert regels

0

Hallo Nederlandse webshopondernemers, deze Belg klopt even op de deur om jullie te attenderen op een ongelooflijk belangrijk nieuwtje. Dit nieuws is voor webshopondernemers die Google Merchant Center gebruiken voor het vertonen van Shopping-advertenties.

Goed, een nieuwtje is het eigenlijk niet meer. Dit speelt al sinds juli 2019. Maar het is aan veel mensen voorbij gegaan. Een heads-up kan daarom geen kwaad.

Waar het op neerkomt, is dit:

Webshops die verkopen in de landen België, Canada, Ierland en Polen moeten al sinds 31 juli 2019 gedetailleerde verzendtarieven invoeren in hun productfeed in Google Merchant Center.

Tarieven kunnen worden toegepast met behulp van de algemene verzendinstellingen op accountniveau in Merchant Center. Ook kan dit rechtstreeks in de feed worden gedaan met behulp van het kenmerk ‘shipping‘.

Is dit leuk voor jou als webshopeigenaar? Nee. Het is zelfs erg vervelend, want het kost je tijd (en dus geld) om het in orde te krijgen. Maar ik zal proberen het zo goed mogelijk uit te leggen, zodat je het zo snel mogelijk in orde kunt maken.

Het bericht van Google

Het begon allemaal met een e-mail die webshopeigenaren in hun mailbox ontvingen. Voor de compleetheid neem ik de inhoud integraal over:

Hallo,

We willen u eraan herinneren dat u binnenkort verplicht bent informatie over verzendkosten te vermelden bij alle producten die België, Canada, Ierland, Oostenrijk of Polen als land van verkoop hebben. Deze informatie hebben we nodig om in Shopping-advertenties de volledige kosten van een artikel te kunnen weergeven.

Vanaf 31 juli 2019 voeren we beoordelingen op artikel- en accountniveau uit voor accounts die België, Canada, Ierland, Oostenrijk of Polen als land van verkoop hebben. Accounts zonder verzendkosten kunnen worden afgekeurd. Producten die aan deze accounts gekoppeld zijn, leveren fouten op en komen niet in aanmerking voor weergave in Shopping-advertenties.

Bij een recente controle van de producten in uw Google Merchant Center is vastgesteld dat u momenteel geen informatie over verzendkosten vermeldt voor een aantal van uw producten in BE. Als u wilt dat wij de betreffende producten blijven weergeven, moet u de verzendkosten erbij vermelden. U kunt standaard verzendgegevens voor alle producten in uw account opgeven op de pagina Verzending van uw Google Merchant Center-account (aanbevolen). U kunt ook op artikelniveau verzendgegevens opgeven door het kenmerk ‘shipping’ [verzending] in uw feed te gebruiken. Meer informatie over verzendinstellingen en hoe u deze configureert. U kunt de producten waarop deze wijzigingen betrekking hebben, bekijken op de pagina ‘Diagnostische gegevens’ van uw Google Merchant Center-account.

Bedankt voor uw deelname aan het programma voor Shopping-advertenties.

Met vriendelijke groet,
Team Google Merchant Center

Na het lezen van dit bericht komt uiteraard de vraag ‘Wat nu?’ in je op. Die vraag beantwoord ik graag.

Wat moeten webshops doen?

De te nemen stap hangt af van het systeem dat jouw shop draaiende houdt. Ook het aantal producten in de shop speelt een rol.

Probeer eerst de methode die Google suggereert, want dit is de snelste en minder kostbare oplossing:

U kunt standaard verzendgegevens voor alle producten in uw account opgeven op de pagina Verzending van uw Google Merchant Center-account (aanbevolen). U kunt ook op artikelniveau verzendgegevens opgeven door het kenmerk ‘shipping’ [verzending] in uw feed te gebruiken.

Een verdere uitleg over deze methode geeft Google op de pagina over verzendinstellingen. Op een andere pagina vertelt Google hoe je deze configureert.

Accepteer cookies

Als de bovenstaande methode niet werkt

Als de bovenstaande methode niet werkt, dan zit je in de patatten, zoals we hier in Antwerpen zeggen. Je gaat een maatwerkoplossing nodig hebben. Dat kan kostbaar zijn. Dan kun je wellicht beter hulp vragen bij een partij die hier ervaring mee heeft.

Maatwerk is onder andere nodig als je veel verschillende tariefvariabelen hebt die bij duizenden producten van toepassing zijn. Is jouw webshop van bescheiden omvang? Dan zal de eerder genoemde methode waarschijnlijk werken.

Waarom Google de regels verandert

Google herziet minstens één keer per jaar hun productfeedspecificaties en -beleid. Dit doen zij in een poging om zowel winkelaars als winkeliers beter te ondersteunen.

De verandering die ik in dit artikel behandel is met name in het belang van de consument. Google wil ervoor zorgen dat de zoekervaring correct en klantvriendelijk is. Met deze verandering in de regels willen ze dit bereiken. (Waarom de verandering alleen geldt voor België, Canada, Ierland en Polen is mij een raadsel. Weet jij het?) Dankzij nauwkeurig weergegeven verzendkosten begrijpen kopers de volledige kosten van producten als ze Shopping-advertenties op Google raadplegen.

Overigens is deze vernieuwde regel niet puur in het belang van de consument, ook de webshopeigenaar heeft er baat bij. Het weergeven van de precieze kosten zorgt ervoor dat de shopper weet wat hij of zij tijdens het uitchecken kan verwachten. Dit zorgt voor een gevoel van vertrouwen tussen de twee partijen.

Wat als je de nieuwe regel van Google niet volgt?

Zoals Google zegt in de e-mail, riskeren webshops die niet aan de regels voldoen een afkeuring van producten in de webshop, of zelfs een complete opschorting van het account. Mocht je nog geen actie hebben ondernomen (en ik weet dat er talloze webshopeigenaren zijn voor wie dat geldt), handel dan zo snel mogelijk. Geen webshop hebben staat namelijk gelijk aan geen inkomsten krijgen.

Heb je dringende vragen over de kwestie? Plaats ze in de opmerkingensectie hieronder, zodat ik ze ook op die plek kan beantwoorden. Op die manier delen we de kennis met iedereen en profiteren er zoveel mogelijk mensen van.