Social media

Zo blijf je als ondernemer zichtbaar op Instagram in coronatijd [5 voorbeelden]

0

Hoe zorg je voor meer zichtbaarheid ten tijde van crisis? Bedrijven worden hard geraakt door corona, maar ondernemers heten niet voor niets ondernemers. Op Instagram worden de meest creatieve dingen bedacht om zichtbaar te blijven en toch nog inkomsten te genereren of klanten te helpen.

Meer dan ooit is online zichtbaarheid belangrijk voor bedrijven. Offline kunnen veel zzp’ers hun werk helemaal niet meer doen. Online vallen er ook klappen. (Web)shops hebben of geluk of pech. Onder andere fitnessmateriaal is niet aan te slepen bij de online shops van bijvoorbeeld Decathlon. Maar de onzekerheid van alle maatregelen zorgt voor minder investeringen in producten of diensten waar niet direct behoefte aan is, zoals fotografie en webdesign.

Om zichtbaar te blijven bij (potentiële) klanten, komen bedrijven met creatieve oplossingen zoals online trainingen, nieuwe producten en acties. Positief? Zeker, maar daarnaast zijn niet alle acties die ik zie positief. Er zijn namelijk ook dingen die je vooral niet moet doen.

1. Een steuntje in de rug

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en dat geeft een gevoel van saamhorigheid. Ondernemers steunen elkaar dan ook massaal op Instagram. Zo worden er verschillende hashtags in het leven geroepen voor dat steuntje in de rug. Voorbeelden hiervan zijn #supportlocalbusiness en #challengeaccepted. Bij de laatste taggen ondernemers tien andere zzp’ers die zij willen steunen. Dat saamhorigheidsgevoel is mooi om te zien. Wil je graag collega’s steunen? Tag zelf 10 inspirerende accounts in een story of Instagram-post en wie weet word je zelf ook genoemd!

Dat is nog niet alles, want er worden zelfs hele accounts opgezet, zoals bij Shareyourmagic. Hier worden alle initiatieven van ondernemers en bedrijven gebundeld. Er worden ook losse promotieposts gemaakt, zoals hieronder.

Instagram Sarah Glad.

Andere bedrijven steunen en de krachten bundelen op Instagram hebben verschillende voordelen. Als ondernemer kun je ten eerste je mede-ondernemers in het zonnetje zetten. Maar draagt dit ook bij aan jouw zichtbaarheid? Posts waar jij vraagt om het verhaal van een ander, zorgen vaak voor meer betrokkenheid op jouw bericht. Je betrekt namelijk de doelgroep bij jouw merk.

Instagram wil graag accounts waar er veel engagement is. Het algoritme ziet een reactie als goede betrokkenheid en zal de post meer laten zien aan andere volgers. Op deze manier heb je meer connectie met jouw volgers én draagt het bij aan een betere zichtbaarheid in het algoritme. Je krijgt namelijk meer interactie op jouw berichten, waardoor je de volgende keer extra zichtbaar bent.

Instagram challenge.

Ook influencers als Lizet Greve, De HuisMuts en meer dragen hun steentje bij door samen hun volgers eraan te herinneren om thuis te blijven.

Influencers op Instagram over corona.

2. Gratis trainingen

Een andere trend die opvalt, is de ‘challenge’. Meestal gratis en soms voor een klein bedrag worden er kleine mini-trainingen aangeboden. Het is laagdrempelig om mee te doen aan gratis challenges. Hierdoor komen er vaak veel mensen op af. Je kunt je afvragen of dat het juiste publiek is dat uiteindelijk ook converterende klanten worden, maar voor de zichtbaarheid is het zeker interessant.

Een challenge bestaat vaak uit een reeks e-mails die verzonden wordt naar de deelnemers met informatie en opdrachten. Door Instagram Story-templates te maken met daarin opdrachten, delen de deelnemers dit op hun eigen Instagram. Hierdoor krijgt de maker meer bekendheid. Slim! Er kan ook een hashtag gedeeld worden.

Als je een challenge wil organiseren, is het goed om op te letten dat je niet te vaak mensen de opdracht geeft om iets te delen op Instagram. Anders komt het over alsof je het puur voor je eigen naamsbekendheid doet. De intentie moet natuurlijk zijn om mensen te helpen. Zeker in deze tijd!

@gelukkigjezelf heeft ingespeeld op de huidige coronasituatie met een ‘Stay Home Happy Challenge’. Elke dag krijgen deelnemers een opdracht om stil te staan bij de dingen waar we nu dankbaar voor mogen zijn, zoals gezondheid, medewerkers in de zorg en het mooie weer. Omdat deelnemers hun eigen dankbaarheid delen in de stories, krijgt deze ondernemer meer zichtbaarheid.

Stay Home challenge.

Een ander voorbeeld is sportschoolketen Basic-Fit. Zij willen graag sporters helpen om fit te blijven, ook als deze niet naar de sportclub kunnen komen. Zij hebben de hashtag #everydaysweatpantsday in het leven geroepen, samen met de Sweatpants Challenge. Dagelijks post Basic-Fit een home workout om mensen te motiveren om te blijven sporten. Ik denk dat dit een goede zet is van Basic-Fit, omdat er tot nu toe geen vergoeding is voor alle leden die niet kunnen sporten, maar wel betalen voor een abonnement. Basic-Fit komt hier in april nog op terug, maar voor nu moeten we het doen met virtuele lessen.

Basic Fit.

3. Online is het nieuwe offline

Social distancing is in 2020 gelukkig te doen met alle technologie van tegenwoordig. Ondernemers zijn dan ook massaal bezig om offline diensten om te toveren naar een online aanbod. Dit is nodig, maar niet alle plannen slagen goed. Na de eerste persconferentie heerste er paniek op Instagram. Veel ondernemers begonnen ineens diensten aan te bieden die totaal niet pasten bij hun expertise. Een kapper die online marketeer wordt of een fotograaf die ‘even snel’ een Facebook-marketing training geeft… Mijn advies? Zoek mogelijkheden in jouw eigen expertise. Zo heeft kledingwinkel SheClothes (een klant van Debra, red.) een slim idee gevonden om de offline verkoop op te vangen: een veiling van kleding op Instagram.

Andere ondernemers werkten al deels online en zien ook kansen, zoals Zakenmeisje. Zij haakte in met een cursus ‘Plan B: van OFFline naar ONline bedrijf‘. Handig voor de mensen die al twijfelden om een online bedrijf op te zetten en nu echt aan de slag willen. Want veel ondernemers zitten thuis en hebben juist nu tijd om aan hun online zichtbaarheid te werken. Als je in zak en as zit dan mag dat, maar als jij je nu gaat verstoppen dan werkt dat alleen maar in je nadeel. Pak die extra tijd om je podium te pakken.

De één zijn dood… Misschien gek om te zeggen in een crisis, maar ik juich alle mensen die nu nog geld kunnen verdienen alleen maar toe!

4. Laat zien dat je om elkaar geeft

Dat een mooie actie voor meer betrokkenheid met volgers zorgt, bewijst het Instagrambericht van bedrijf Greetz. Hun product sluit nu natuurlijk perfect aan bij de huidige situatie. Een kaartje sturen is in deze tijd een mooie manier om iemand een hart onder de riem te steken. Daarom heeft Greetz elke dag van maart 5000 gratis kaarten beschikbaar gesteld om bijna gratis te versturen naar een zorgverlener. Mensen kunnen een kaart uitkiezen en betalen alleen de postzegel.

Greetz op Instagram.

Dit is niet alleen een goede actie van Greetz, maar laat ook zien dat zulke acties worden gewaardeerd door de volgers van Greetz op Instagram. Een normaal bericht van Greetz krijgt misschien één tot twee reacties, terwijl dit bericht bijna 100 reacties heeft gehad. Als Greetz nou ook nog elke reactie persoonlijk zou beantwoorden was het nog beter geweest om de interactie te verbeteren op het kanaal.

Nog een goed initiatief van een kleinere ondernemer is ‘Het Boek Project‘ van Annemieke, die alle opbrengsten van haar ‘Schrijf jezelf positief’-cursus aan ondernemers geeft die het nu nodig hebben.

5. Een dag niet gelachen…

Humor houdt mensen op de been en is daarom echt niet te missen op Instagram. Grappen over hamsteraars, thuiswerken met je partner en wc-papier helpen om te blijven lachen in deze crisis. Memes zijn er genoeg te vinden, als ook hele nieuwe accounts die al snel duizenden volgers kregen, zoals Tussenkunstenquarantaine. Want wat is er beter dan thuis zitten en een schilderij nadoen?

Tussen kunst en quarantaine op Instagram.

Een ander account dat binnen 12 dagen meer dan tweeëntwintig duizend volgers wist te krijgen is @blijfinuwkot. En nee, dit is niet alleen voor onze zuiderburen. Elke dag een lollige quote om zo de positieve gedachten op gang te houden. Kun je als bedrijf ook dit soort quotes plaatsen voor meer bereik? Echte harde inhakers over het coronavirus heb ik nog niet gezien. Bedrijven zijn voorzichtig als het gaat om grappen over rampen. Daar is het nog iets te vroeg voor denk ik.

Bol.com weinig gesprekken hier bij koffieapparaat.

Doe iets!

Voor ondernemers is de coronacrisis hét moment om actief te zijn op Instagram. Enerzijds om je eigen bedrijf te redden, anderzijds om anderen te helpen. Bovendien heb je misschien wel tijd over.

Er zijn genoeg manieren om nieuwe potentiële klanten aan te trekken, maar zorg er wel voor dat je creatief blijft en nieuwe manieren bedenkt. Denk in oplossingen, maar blijf bij waar jij goed in bent in plaats van jouw hele bedrijf op de schop te nemen. Vind je het eng om video’s te maken? Dan is het nu het perfecte moment om hiermee te oefenen. Blijf actief en doe iets in plaats van jezelf te verstoppen!

Wat kun je doen op Instagram:

  • Blijf actief en negeer deze situatie niet. Kijk samen met je team naar de mogelijkheden om volgers en klanten in te lichten over de maatregelen die jullie zelf nemen.
  • Bedenk een positieve actie waarbij omzet niet op nummer één staat. Als je kijkt naar de voorbeelden in dit artikel, dan heb je hopelijk voldoende inspiratie.
  • Kijk of jouw product of dienst ook online gegeven kan worden.
  • Strooi niet met korting. Geef liever een deel van jouw omzet aan het goede doel.
  • Geef mensen iets extra’s zoals gratis verzendkosten, een kaartje bij de bestelling of een soepeler retourbeleid.
  • Blijf regelmatig posten en verdwijn niet ineens van de radar.

Hoe ga jij om met de crisis op Instagram en wil je jouw ervaringen delen? Of heb je misschien een vraag? Laat het weten via de reacties hieronder.