Content

Nieuw platform Keen van Google: grijp jij de first mover-kansen?

0

Google heeft voor de zomervakantie stilletjes een content discovery service aangekondigd met de naam Keen. Het platform is nu nog klein, maar heeft de potentie om uit te groeien tot een nieuwe bron van verwijzingsverkeer. Alle reden dus om in de nieuwe app te duiken. Keen biedt organisaties en experts mogelijkheden om zich te profileren. Dat is niet de enige reden waarom digitale marketeers aandacht aan Keen zouden moeten besteden. Sommigen noemen het platform de nieuwe Pinterest.

Wat is het?

Keen is een experimentele web- en Android-app die ontworpen is door Area 120 en PAIR. Area 120 is een Google-dochter waar kleine teams (incubator) kunnen samenwerken om innovatieve projecten te starten. PAIR (People + AI Research) onderzoekt hoe je artificial intelligence en mensen (die per definitie dommer zijn dan AI) het best kunt laten samenwerken.

Keen geeft mensen de mogelijkheid om content te delen (gevonden via Google search) rond een bepaald onderwerp. Andere gebruikers kunnen zo’n ‘search’ volgen. Zo ontstaat een online gemeenschap.

Keen wordt in veel van de artikelen die ik erover gelezen heb een Pinterest-concurrent genoemd. Dat klopt niet helemaal. Pinterest is veel visueler en draait voor een groot gedeelte om stijl. Keen draait om het delen van kennis. Niet door bijvoorbeeld het schrijven van een artikel, maar door te laten zien welke antwoorden iemand krijgt op de vragen die worden gesteld. Keen biedt daardoor organisaties en experts mogelijkheden om zich te profileren. Tegelijkertijd is het principe in de basis hetzelfde.

Google Keen logo.

Romantiek

Bij de lancering gaf Google de nieuwe dienst een mooi romantisch verhaal mee als corporate story. Een man en een vrouw zaten samen op de bank verdiept in hun telefoon. Ze waren volledig opgegaan in hun eigen wereld waarin ze (via Google natuurlijk) prachtige dingen ontdekten. Bij de man kwam de gedachte op dat het mooi zou zijn wanneer ze hun digitale reizen konden delen, zoals ze ook hun liefde delen. Een app was geboren: Romeo en Julia met een iPhone.

Of dit verhaal nu waar is of niet waar is, maakt niet uit. Het gevoel is herkenbaar. Je surft op het web, vindt mooie dingen en wil dat delen. Zeker als het om onderwerpen gaat waar je gepassioneerd over bent. Keen biedt die mogelijkheid.

It was powerful to tell each other what we wanted to spend more time on. And once we did, we found that collecting related ideas, links and resources together gave us a way to spend more time on our shared passions in real life.

To explore this idea further, four colleagues and I created a new experiment called Keen as part of Area 120, Google’s workshop for experimental projects.

Hoe werkt het?

  1. Nadat je hebt ingelogd met je Google-account kun je een eigen ‘Keen’ maken over een specifieke interesse. Hoe maak ik zelf pasta? Wat moet ik zien tijdens een reis naar Colombia? Je kunt ook Keens van anderen volgen als die toevallig al dezelfde passie hebben als jij. Je krijgt dan updates wanneer zij iets nieuws toevoegen.
  2. Wanneer je zelf een Keen maakt, moet je een profielfoto voor jouw zoekvraag maken. Gifjes zijn ook mogelijk.
  3. Vervolgens doet het systeem allerlei suggesties voor artikelen die met jouw onderwerp te maken hebben. Dit is niets meer of minder dan een Google-search.
  4. Je kunt daarna zelf ook artikelen toevoegen, of foto’s.
  5. Vervolgens kun je vrienden uitnodigen om samen met jou deze Keen te beheren.
  6. Iedere dag komt het systeem met nieuwe updates voor content gebaseerd op jouw zoekvraag. Je kunt zelf kiezen of je deze content toevoegt aan je Keen of niet.

Falen van Google

Google blinkt uit in falen. Het rijtje mislukkingen is enorm: Google+, Google Glass, hun chat app en zo kunnen we nog even doorgaan. Tegelijkertijd is dat wat het bedrijf zo aantrekkelijk maakt. If you fail, fail big. Misschien staat Keen over een tijdje in dit rijtje. Nergens wordt hoog van de toren geblazen over dit project, dus zou je kunnen denken dat het niets meer is dan een probeersel.

Toch is het voor digitale marketeers verstandig om mee te gaan in dit experiment. Het leert namelijk om op een totaal andere manier over zoekmachines na te denken. Een zoekmachine is passief. Als organisatie moet je maar wachten tot mensen de juiste vraag intypen. Keen zoekt actief naar relevante content en stelt deze voor aan gebruikers. Dat biedt mogelijkheden.

Het stelt organisaties in staat om gebruikers te verenigen rond een thema waar zij belang bij hebben. Zeker als je het combineert met influencer marketing. Wat gebeurt er wanneer ik:

  • vijf influencers hun zoekopdrachten laat delen rond een thema
  • ik voeg daar als organisatie mijn content aan toe, en
  • ben net als de influencers moderator van het thema?

Je hoeft weinig voorstellingsvermogen te hebben om te bedenken dat dat gaat vliegen. Keen biedt organisaties en experts zo mogelijkheden om zich te profileren.

Zelfs als Keen de zoveelste Google-flop wordt, leert het je om creatief met zoekmachines om te gaan.

First mover en mogelijkheden om te profileren

Als het wel een succes wordt, is Keen helemaal iets waar digitale marketeers niet omheen kunnen. In de eerste plaats is het nu nog klein. Je kunt first mover zijn. De ‘Gems’ (zoals de borden heten op Keen) zijn nu nog vrij. Als dit werkt is het straks dringen geblazen om een onderwerp te claimen. Rond de verschillende thema’s ontstaan communities die elkaar aanbevelingen doen over een onderwerp. Daar wil je bij zijn. Want wat is krachtiger dan een referral van iemand die dezelfde passie deelt als jij? Het is dark social, maar dan met het licht aan.

Daarnaast is het een goede informatiebron die laat zien wat Google searchgebruikers iedere dag voorschotelt op een bepaald onderwerp. Het laat vooral zien wat voor soort content gebruikers waarderen. Het geeft daardoor organisaties inzicht in het ‘vindgedrag’ van hun afnemers. Er zijn middelen genoeg die vertellen op welke woorden mensen zoeken. Maar welke content van jouw concurrent scoort het best? En wat kun je daarvan leren?

Wanneer je zelf een onderwerp aanmaakt, zie je bovendien welke (concurrerende) organisaties zo’n onderwerp proberen te claimen. Ik krijg continu ‘gems’ (onderwerpen/story boards) aangeboden van Salesforce. Keen biedt organisaties en experts mogelijkheden om zich te profileren.

Van start

Keen is te gebruiken op StayKeen.com, of via de Android-app. Het werkt vrij eenvoudig. Wie een Google-account heeft, is binnen drie minuten up and running. Er is nog geen versie voor de IPhone. Het platform zou maar zo een hit kunnen worden. Maar ook als het straks in het rijtje mislukkingen staat, is het voor nu een heerlijke tool om mee te spelen en ervan te leren. Alle reden to get Keen.