Video, Inspiratie

Jan Tjerk Boonstra: “Als je je medewerkers kunt laten floreren, doe je het geweldig”

0

“Er is geen trucje, het gaat om de peilstok in de organisatie houden en luisteren.” HR-expert Jan Tjerk Boonstra ziet een duidelijke rol voor HR en leiders in deze tijd waarin alles in een versnelling is gekomen. “Ga de organisatie in, luister… Wat gaat er goed bij medewerkers en wat niet? Ga dingen voor ze mogelijk maken en empower. Als je je medewerkers kunt laten floreren, doe je het geweldig.”

Jan Tjerk Boonstra is Principal Consultant en propositiemanager Strategisch HRM bij Human Capital Group. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring als HRM-adviseur, is docent aan de HR Academy en lid van de hoofdredactie van het magazine HR Strategie.

“HR is redelijk conservatief en eigenwijs, wat naar binnen gericht. Om de veranderingen nu bij te houden moet je meer netwerkachtig werken en anderen uitnodigen. Leer van de ervaringen van anderen en vooral van wat er niet goed gaat. Vraag ook aan je medewerkers: wat heb je nodig om je werk goed te kunnen doen? Eigenlijk doen we dat niet, we hebben bijvoorbeeld de focus op mooie technologische oplossingen.”

“En in ons vak moeten we ook zeker bezig zijn met agile analytics, het gebruikmaken van voorspellende data. En kijken naar de mogelijkheden van serious gaming/e-learning. Maar dit is niet per se voor iedereen, de front runners zouden hier naar moeten kijken.

Het empoweren van medewerkers zou voorop moeten staan.

Een heel ander soort leiderschap

“Voor de 40.000 medewerkers in HR – administratie uitgezonderd – zou het empoweren van medewerkers voorop moeten staan. Die aanpak verschilt per persoon, we hebben het over maatwerk. Veel leidinggevenden doen nog veel andere dingen erbij en zitten constant in vergaderingen. Maar als jij ervoor kunt zorgen dat 30 medewerkers autonomie en groei ervaren en connectie voelen met de organisatie en klanten, en die 30 mensen dus kunt laten floreren… Dan doe je het geweldig. Dan wordt het een heel ander soort leiderschap.”

Benieuwd naar de visie en ideeën van Jan Tjerk Boonstra? Bekijk hieronder het hele interview.

Accepteer cookies

Bekijk hier de interviews met de andere thought leaders.

Open Up Digitals is een serie video-interviews met thought leaders uit de wereld van digitale transformatie en de digitale werkplek. Keynote-spreker en trendwatcher Lieke Lamb spreekt met een indrukwekkende line-up top-experts uit Europa, de VS en Australië. Over hoe zij de wereld van nu ervaren, welke veranderingen zij zien en hoe de toekomst van ons werk en leven zal zijn.

Thema’s als de digitale transformatie, innovatie, HR, future of work, communicatie, samenwerking en verbinding staan centraal in deze serie. Hoe moeten bedrijven met veranderingen omgaan, wat kunnen medewerkers doen om aan te haken en welke les moeten we leren? Een positieve kijk in de wereld van morgen, door de ogen van de thought leaders. Open Up Digitals is een co-productie van Fellow Digitals en Frankwatching.