Innovatie

Work from anywhere! Maar hoe regel je veilig & snel internet?

0

Voor veel werknemers leek een flexibele werkplek 2 jaar geleden nog een utopie. Door de coronacrisis is deze ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt. Nu de wereld langzaam uit de pandemie opkrabbelt nemen veel bedrijven dit beleid opnieuw onder de loep. Hoewel de door de overheid opgelegde noodzaak van thuiswerken officieel ten einde is, hopen veel werknemers om aankomende zomer en de daaropvolgende periode van deze nieuwe flexibiliteit te profiteren door thuiswerken als ‘work from anywhere’ te interpreteren.

De werkplek in beweging

Met de komst van hot desking (het gebruik van een werkplek door verschillende medewerkers) en co-workingruimtes was er qua werkplek wel al wat beweging. Diverse organisaties gingen met deze trends mee. De term ‘work from anywhere’ werd, voordat het coronavirus de wereld stilzette, vooral gebruikt voor digital nomads. De zongebruinde millennials die hun eigen carrière samenstellen en werken vanaf een Balinees strand.

Maar inmiddels hebben miljoenen werknemers de afgelopen 2 jaar bewezen prima in staat te zijn om productief vanuit huis te werken. Velen overwegen nu om te profiteren van het soepeler thuiswerkbeleid van hun werkgever en kiezen ervoor om op andere locaties te werken. Zo bleek uit een recente enquête van Cradlepoint onder 2.000 Britse ondervraagden dat 33% zou overwegen om deze zomer een vakantiebestemming te benutten als werkbasis. Voor leden van Gen Z en millennials lag dit percentage nog een stuk hoger op respectievelijk 47 en 45%.

Een laptop in het buitenland.

Het draait allemaal om connectiviteit

De coronacrisis maakte door de dringende behoefte aan moderne netwerkoplossingen en snelle breedbandverbindingen voor thuis (soms pijnlijk) duidelijk hoe onmisbaar connectiviteit is. Werknemers gingen ervan uit gebruik te kunnen maken van professionele, veilige en betrouwbare breedbandverbindingen, inclusief een eenvoudig inzetbare router voor hun thuisnetwerk. Bedrijven moesten oplossingen vinden waarmee ze gebruikers veilige en gescheiden toegang konden aanbieden tot het bedrijfsnetwerk. Waarbij hun IT-afdeling de Wide Area Network (WAN)- en Local Area Network (LAN)-connectiviteit, inclusief cybersecuritymaatregelen vanuit een centrale locatie kon beheren.

De vraag naar hybride netwerken die efficiënt door de IT-afdeling beheerd kunnen worden, wordt er niet minder op nu veel werknemers vanuit huis of vanuit ‘waar dan ook’ werken.

Het nieuwe normaal vraagt om een nieuwe work from anywhere-aanpak

De keuze voor een work from anywhere-strategie heeft gevolgen. Organisaties moeten zorgen voor de juiste technologie, oplossingen en beleidsregels om medewerkers hun werk te kunnen laten doen. Het bieden van beveiligde, betrouwbare beheerde netwerken die voldoen aan de eisen van de wet- en regelgeving en een superieure internetverbinding, hoort daar bij.

Een goede work from anywhere-strategie houdt rekening met:

  • de productiviteit van de medewerkers,
  • de informatiebeveiliging,
  • het beheer van de apparaten van eindgebruikers,
  • de netwerkcommunicatie, en
  • de cloud-infrastructuur.

Het is daarbij belangrijk dat:

  • de IT-afdeling beschikt over netwerkoplossingen die snel op nieuwe locaties inzetbaar zijn,
  • op elke gewenste schaal te beheren zijn,
  • de nodige beveiligingsfuncties bieden, en
  • voorzien in de kwaliteitsnormen die grootzakelijke afnemers hanteren.

Work from anywhere werkt met WWANs

Bedrijven die work from anywhere echt in de praktijk willen brengen, moeten zich in de mogelijkheden van WWANs (draadloos Wide Area Netwerk) verdiepen. In de praktijk biedt het gebruik van mobiele netwerken inmiddels een ideale oplossing voor het verbinden van bedrijfskritische toepassingen op locaties waar vaste verbindingen geen optie zijn. Denk aan voertuigen, mobiele medewerkers en mobiele verkooplocaties. De reikwijdte en snelheid van moderne netwerken groeit snel dankzij de inzet van Gigabit LTE en 5G, terwijl de vaste tarieven van mobiele providers een eind hebben gemaakt aan de angst voor budgetoverschrijdingen.

Een digital nomad die vanuit overal werkt.

Wireless WAN heeft zich bewezen als betrouwbare oplossing en begint dan ook de voorkeur te krijgen als het gaat om toepasbare breedbandverbindingen voor bijvoorbeeld thuiswerkomgevingen, filialen, winkels en vakantieparken. Het is zelfs een alternatief voor een vaste verbinding aan het worden. In een tijd waarin de vraag naar work from anywhere-connectiviteit toeneemt biedt WWAN een flexibele en uniforme manier om mensen te verbinden, waar ze dan ook aan het werk zijn.

De coronabeperkingen zijn opgeheven, maar de behoefte aan flexibiliteit en connectiviteit blijft. Volgens een prognose van Gartner zal 40 procent van alle organisaties tegen het eind van 2023 inzetten op ‘anywhere operations’. Om zowel de klant- als werknemerservaring te verbeteren. Het is dan wel belangrijk dat bedrijven praktische en veilige oplossingen inzetten. Zodat hun medewerkers vanaf elke gewenste locatie kunnen werken. Zonder in te boeten aan kwaliteit, betrouwbaarheid of veiligheid. Pas dan kan werk echt letterlijk from anywhere worden gedaan.