Online marketing

Maak je fysieke winkel beter zichtbaar online [5 tips]

0

Online shoppen is al een tijd de nieuwe standaard. Maar ook voor bezoekers van fysieke winkels, begint de zoektocht vaak online. Om het adres op te zoeken bijvoorbeeld, of te checken of een product op voorraad is. Het is daarom slim om ook online goed vindbaar te zijn voor deze groep. Tijd dus om je online zichtbaarheid op orde te brengen. Hoe zorg je daar als fysieke winkel voor, maar voorkom je dat je verandert in een webshop? In dit artikel help ik je op weg met 5 tips.

De concurrentie van online winkels is het afgelopen decennium sterk toegenomen. Het gemak en een grotere keuzemogelijkheid in producten zijn voor veel consumenten redenen voor online shoppen te kiezen. Daartegenover staat dat fysieke winkels op andere gebieden duidelijke voordelen kunnen bieden. Zo hoef je geen rekening te houden met bezorgtijden en kun je klanten direct vandaag helpen. Daar komt de klantervaring bovenop, geholpen worden door behulpzaam en kundig personeel, een kopje koffie aangeboden krijgen en het product kunnen zien, voelen en ‘uitproberen’ voordat je het koopt.

De laatste jaren wordt de concurrentie van online winkels groter voor fysieke winkels. Bezorgtijden worden steeds korter en er is steeds betere software om klanten online ook goed te helpen. Veel webwinkels tonen tegenwoordig bijvoorbeeld foto’s en 3D-visualisaties van producten. Daarom is het voor fysieke winkels belangrijker dan ooit hun online zichtbaarheid op orde te hebben. Maar hoe zorg je daarvoor zonder een webwinkel te worden? Met andere woorden; hoe kun je bijvoorbeeld je website gebruiken als gereedschap om klanten naar je fysieke winkel te krijgen?

1. Zorg voor een stevige basis

Je kunt natuurlijk je gehele assortiment online zetten, maar het is beter om eerst na te denken over de basis van je website. Welke vragen hebben je bezoekers? En hoe ga je die zo duidelijk mogelijk beantwoorden?

Websitebezoekers blijken vaak op zoek naar de volgende zaken:

  • Het adres / locaties
  • De openingstijden
  • De beschikbaarheid en prijs van één of meerdere artikelen

Contactinformatie en openingstijden

Voor een bezoeker is het belangrijk om te weten of een winkel in de buurt zit en wat per locatie de openingstijden zijn. Dit geldt ook bezoekers die op vakantie zijn in jouw vestigingsplaats.

voorbeeld contact pagina formulier

Wanneer je unieke producten verkoopt die alleen in jouw winkel verkrijgbaar zijn, is dit ook belangrijk. Zo geef je de klant de mogelijkheid de afweging maken of het product de reistijd waard is. Ook belangrijk om te melden, kan dat afhalen ook in het weekend of alleen op doordeweekse dagen? En, als het te ver reizen blijkt, kan het product dan ook worden verstuurd? En tegen welke prijs? Praktische informatie, die goed is om te vermelden op je website.

Google Mijn Bedrijf

Veel mensen starten hun zoektocht voor winkels op Google Maps en soortgelijke applicaties. Hierom is het belangrijk dat je profielen op deze applicaties, zoals Google Mijn Bedrijf, up-to-date en goed gevuld zijn. Zorg ervoor dat ook hier je openingstijden up-to-date zijn. Denk ook aan het invoeren van je sluitingsdagen voor vakanties. Geef adreswijzigingen door bij het verhuizen van je winkel en upload foto’s om bezoekers een goede indruk van je winkel te geven. Zin om hier verder in te duiken? Lees dan ook deze 4 tips van Axel de Boer om je bedrijfsprofiel slim in te richten.

2. Maak (de sfeer van) je fysieke winkel online zichtbaar

Als de basis stevig staat, is het tijd voor de aankleding van je website. Waarschijnlijk heb je veel aandacht besteed aan de inrichting en sfeer van je winkel. Je zorgt er elke dag voor dat de vloer is aangeveegd en dat er een fijne atmosfeer is in je winkel. Probeer deze sfeer ook over te brengen op je website. Daar bedoel ik niet mee dat iedere pagina eruit moet zien als je winkel. Ik bedoel hiermee dat je één of meerdere pagina’s hebt waar je je winkel goed laat zien. Foto’s van je etalage(s), foto’s van de inrichting. Eventueel zelfs 3D-foto’s waar je als website-bezoeker doorheen kunt ‘lopen’. Als alternatief voor 3D-foto’s kun je met een camera een rondje door de winkel lopen en deze als video aanbieden op je website. Deze video kun je ook meteen delen op socialmediakanalen voor nog meer online zichtbaarheid.

Laat je merken zien

Verkoop je bekende merken? Zorg er dan voor dat je per merk een pagina op je website hebt staan. Zoekmachines koppelen de locatie van de (be)zoeker met lokale winkels waardoor de ‘merken’-pagina’s op je website hoog in de lokale zoekresultaten kunnen komen. Zo lift je mee op de bekendheid van deze merken.

Op deze pagina’s zet je uniek geschreven en nuttige informatie voor de bezoeker over de merken die je verkoopt. Ook kun je foto’s en video’s plaatsen.

Merkenoverzicht

Een online etalage

Ook als je niet online wil verkopen, kan het waardevol zijn om (een deel van) je assortiment online te zetten. Je bezoeker kan producten niet online kopen, maar kan deze producten online wel inzien. Denk hierbij aan foto’s, video’s, maten, beoordelingen, prijzen en beschikbaarheid.

Door de informatie van je producten zo volledig mogelijk te maken help je je bezoeker het best. Hiermee voorkom je frustratie. Door zelf korte ‘review’ video’s te maken van een product belicht je vaak het hele product meer dan met alleen foto’s. Dit is meteen een uitgelichte kans om jezelf als winkelier te laten zien.

Accepteer cookies
Voorbeeld-video van een fysieke winkel

3. Nodig je online klanten uit in je winkel

Organiseer een evenement

Een belangrijk deel van je waarde als winkelier zit in je persoonlijke contact. Door evenementen te organiseren in je winkel krijg je je klanten ook echt te spreken. Denk aan evenementen als:

  • Een wijnproeverij
  • Vervroegde toegang voor nieuwe collecties
  • Diepgaande uitleg van technische producten

Maak het jezelf gemakkelijk en zorg dat bezoekers online plaatsen kunnen reserveren. Dit kunnen zowel gratis als betaalde plaatsen zijn. Zo komt je winkel niet te vol te zitten en heb je vooraf een idee hoeveel mensen er gaan zijn.

Winkelen op afspraak

Je kunt je klanten de mogelijkheid bieden om te winkelen op afspraak. Dit kan voor of na de openingstijden of gewoon als de winkel open is. Zo is je bezoeker er zeker van dat hij of zij geholpen wordt.

Winkelen op afspraak voorbeeld

4. Online verkopen

Online betalen, in de winkel ophalen

Een belangrijke reden voor veel winkeliers om van een webwinkel af te zien, is de praktische en administratieve rompslomp die er komt kijken bij het verzenden, retourneren en ruilen van producten. Als je liever gewoon in je winkel staat, maar wel online wil verkopen, kun je ervoor kiezen om bezoekers producten online te laten reserveren. Klanten kunnen hun producten vervolgens in je winkel ophalen. Je kunt er voor kiezen om online meteen het product te laten betalen of pas achteraf in de winkel. Zo hoef je het product alleen maar apart te leggen en voorkom je dat klanten verschillende ‘maten’ bestellen die vervolgens weer worden geretourneerd.

Cadeaubonnen

Je kunt er ook voor kiezen om online cadeaubonnen te verkopen. Deze kun je digitaal of per post versturen. Een mooie, fysieke cadeaubon is veel leuker om aan iemand cadeau te geven dan een mailtje met een digitale bon.

Social media

Om meer bezoekers te krijgen kun je je website delen via je socialmediakanalen. Je kunt je homepage delen, maar dat is waarschijnlijk minder effectief dan het delen van gerichte pagina’s. Als je acties hebt, zoals een uitverkoop, dan kun je het nieuwsbericht hierover delen. Ook het delen van een specifieke productpagina kan goed helpen dit product vaker te verkopen.

Instagram shopping

Er bestaat tegenwoordig ook de mogelijkheid om webwinkels te koppelen aan instagram. Op Instagram kun je je producten taggen in foto’s. Je producten komen er dan met naam en link bij te staan waarmee je bezoekers direct naar de webwinkel doorstuurt.

Accepteer cookies

5. Terugkerende klanten

Onthoud, je beste klant is je bestaande klant. Door het plaatsen van nieuwsberichten, en door deze te delen, zorg je ervoor dat je bij je klanten top of mind blijft. Heb je een lopende uitverkoop? Deel dit in je nieuwsbrief en zorg je voor een boost in bezoekers in je fysieke winkel.