Social media

Zo bind & betrek je een jonge doelgroep via social media

0

Jongeren doen steeds meer met social media en de kinderen van tegenwoordig groeien ermee op. Er is geen twijfel mogelijk dat de jongere doelgroep online veel tijd spendeert. Hoe bereik je kinderen en Generatie Z?

Inspelen op behoeften van kinderen

Pieter Doove (begeleidt merken als Sales gaming consultant) en Sharon Verdam (Kids marketeer bij CPNB) spelen al goed in op de behoefte van deze jonge doelgroep. Zij hadden als doel om kinderen (6-12 jaar) na de Kinderboekenweek meer te laten lezen. Tijdens het SocialToday Event van Frankwatching vertelden ze hoe zij dit samen hebben aangepakt.

Ze besloten om de kinderen te benaderen in een omgeving waar ze normaal al veel tijd spenderen. Dit deden ze door een wereld te creëren in de populaire game Minecraft, waarin kinderen op speelse wijze in aanraking komen met lezen.

Doove liet weten de behoefte van de doelgroep op de eerste plaats te zetten, in plaats van het doel van het bedrijf. Dit noemde hij player first. Ze schotelden de kinderen in de game geen boeken voor van 60 pagina’s, maar lieten ze spelen in een wereld die nieuwsgierig maakt naar boeken. Op die manier halen ze niet meteen hun doel om kinderen te laten lezen, maar proberen ze dit via hun behoefte te bereiken.

In een grote bibliotheek konden de kinderen verstopte Boekenweekgeschenken vinden. En daarna konden ze hun eigen boomhut bouwen, wat te maken heeft met het Boekenweekgeschenk van dit jaar. Dit dus met als doel dat de kinderen het Boekenweekgeschenk na het spelen van de game ook daadwerkelijk op zouden komen halen bij de boekwinkel en zullen gaan lezen.

Zoek een platform dat past bij je doelgroep

De game Minecraft was een bewuste keuze voor de Kinderboekenweek. Hun doelgroep zit namelijk het meeste op dit platform. Daarnaast staat deze game bekend om het virtueel bouwen. Het bouwen van een boomhut paste goed bij het concept, waardoor Minecraft in dit geval een passende keuze was. Andere games, zoals Fortnite, zijn ook heel populair. Deze game, waarin veel geweld wordt gebruikt, past echter niet goed bij de uitstraling van het bedrijf. Denk dus van te voren niet alleen na over populariteit, maar ook bij de aansluiting van je concept.

Resultaten Minecraftgame

Er zijn mooie resultaten behaald met deze campagne. Zo hebben ze een nieuwe doelgroep weten te bereiken. Er zijn nu veel gezinnen waarin zowel de ouders als de kinderen niet lezen, waardoorde kinderen weinig tot helemaal niet worden gestimuleerd om een boek te pakken. Deze kinderen zijn via deze game aan het lezen geraakt.

De game was anderhalve maand live en heeft in die tijd 22.000 bezoekers getrokken waarvan elke speler gemiddeld zeven keer terugkeerde. Hieruit kwamen de volgende cijfers:

 • 74% van de spelers bouwde een boomhut
 • Spelers spendeerden gemiddeld 149 minuten in de game
 • Een bereik van 28 miljoen, zonder paid media
 • Een afzet van +16% tegenover de Kinderboekenweek van vorig jaar
 • De omzet was +26% ten opzichte van vorig jaar
 • Een ruime verdubbeling van de weekomzet van de maand ervoor
 • Een oplage van 368.840 Kinderboekengeschenken

Inspelen op behoeften van Generatie Z

De doelgroep die het meest is betrokken bij social media is toch wel echt Gen Z (8-27 jaar). Deze groep is wat ouder dan de doelgroep die op de Minecraftgame afkomt. Om goed te kunnen inspelen op deze doelgroep is het handig om hen zo goed mogelijk te kennen. Wie zijn deze jongeren in Generatie Z? Melanie Bosveld (oprichter en Strategy Director van Kult&Ace) wist hier het een en ander over te vertellen.

Gen Z is een actieve en snel ontwikkelende generatie. De kenmerken van deze generatie zijn:

 • Flexibel
 • Open minded – houden van inclusiviteit en diversiteit
 • Creatief
 • Ondernemend
 • Hebben vaak stress door een overload aan informatie
 • Zien vage lijnen tussen wat echt en wat nep is online
 • Op zoek naar mensen die hetzelfde als zij denken
 • Zien graag verantwoording van bijvoorbeeld bedrijven, of de overheid
Melanie Bosveld die aan het presenteren is op een podium op het Social Today Event

Melanie Bosveld op SocialToday Event

Ook bij Gen Z is het belangrijk dat jij hen opzoekt en niet andersom. Wees op hun plek als dit nodig is, maar blijf ook even weg als ze je niet nodig hebben. Je wil immers ook geen opdringerige stalker worden in hun ogen. Maar op welke socialmediaplatformen zijn zij te vinden? Er komen er steeds meer bij, dus is het af en toe lastig om overzicht te houden op de populaire media. Hieronder lees je over de huidige status die handig is om in je achterhoofd te houden bij het bereiken van Gen Z.

Platforms & Gen Z

 • Instagram: dit medium is gegroeid en is nog steeds een goed platform om de doelgroep op te zoeken. Wel gebruiken de tieners dit platform steeds minder.
 • TikTok: ook flink gegroeid en dus zeker goed om te gebruiken.
 • Snapchat: hoog in gebruik. Wel staat dit platform meer bekend om onderling contact tussen de jongeren en niet zo zeer om het ontdekken van nieuwe dingen.
 • BeReal: dit nieuwe medium heeft de top 10 bereikt. Wel brengt dit platform volgens Bosveld het gevaar met zich mee dat het een eendagsvlieg is. Omdat mensen het concept niet helemaal juist gebruiken en de populariteit hiermee kan afzakken.
 • Facebook: dit platform heeft een half miljoen volgers verloren. De populariteit daalt en het platform is daarnaast onder de jongeren nooit razendpopulair geweest. Geen aanrader richting Generatie Z.
 • Twitter: ook dit platform heeft veel volgers verloren. Het daalt hard in populariteit. Volgens Bosveld onder andere door de polarisatie en de vele haatreacties die erop worden geplaatst.

Meer cijfers over het socialmediagebruik in Nederland, lees je in dit artikel.

Veiligheid van je doelgroep

De Minecraft-wereld kun je zien als een metaverse. Een online wereld waarin je met een avatar rond kan lopen. Deze game is ook een vorm van social media. Deze vorm wordt steeds meer gebruikt en we moeten eraan denken dat dit een realistische toekomst begint te vormen.

Wat wel meteen komt kijken bij (dit soort) social media is de veiligheid van de jonge doelgroep waar je mee te maken hebt. Uit onderzoek blijkt dat platforms zoals TikTok schadelijk kunnen zijn en bij online games komen veel haatreacties kijken. Daarom is er bij de Minecraftgame bewust voor gekozen om de chatfunctie uit te zetten. Ook waren er 24/7 mensen die de bouwwerken in de gaten hielden, om ongepaste werken te verwijderen.

Bij Gen Z moet je voorzichtig zijn met wat je deelt en wat er eventueel onder een post wordt geplaatst. Informatie kan op het internet namelijk al snel in het verkeerde keelgat schieten.

Contact opnemen met Gen Z

Als je eenmaal een passend medium hebt gevonden bij je bedrijf, kan je nu echt in contact gaan met je doelgroep. Gen Z vraagt vaak: “Wat doe jij voor mij? Voeg jij waarde toe aan mijn leven?” Een duidelijke brand behaviour is hierbij belangrijk. Gen Z wil een duidelijke personaliteit zien waarin helder is waar het merk voor staat. En een personaliteit die natuurlijk bij hen past. Neem daarom de tijd om research te doen naar hun wereld en verzamel de juiste consumenten-inzichten.

Eén van de dingen die in hun wereld heel belangrijk is, is diversiteit. Dit is van nature aanwezig, dus zorg ervoor dat ze dit ook in je bedrijf terugzien. Zoek naar meer dingen die jouw bedrijf gemeen kan hebben met de doelgroep en zorg dat deze connectie zichtbaar is. Combineer onderzoek die je doet met het DNA van je bedrijf.

Jonge doelgroep echt betrekken

Werk tijdens het creëren van iets mét hen en niet vóór hen. Zorg dat ze zich betrokken voelen bij een project. En zorg er tot slot voor dat je altijd up-to date bent. Gen Z is een snelle generatie die constant verandert. Analyseer wat je doelgroep vindt, pas strategieën aan waar nodig en hou altijd de trends in de gaten. Zo zorg jij ervoor dat je deze jonge doelgroep blijft bereiken!

Bron foto’s: Kevin Verkruijssen