Innovatie

Een leven zonder smartphone is dichterbij dan je denkt

0

Column – De smartphone en digitale schermen spelen een grote rol in ons dagelijks leven. Maar, het einde van die dominante rol komt in zicht. Dankzij de uitrol van het web 3.0.

De race om de smartphone te vervangen is losgebarsten.

  • Zo investeert Amazon meer dan 10 miljard in een connected speaker, met als duidelijke doelstelling om spraakfunctionaliteit een boost te geven in Amazon’s digitale ecosysteem.
  • Ook Meta geeft jaarlijks meer dan 10 miljard uit aan de Metaverse, met als doel visuele toegangsmogelijkheden in de digitale omgeving te stimuleren.
  • Dankzij het betalingssysteem van Apple en het succes van de digitale horloges, investeert Apple momenteel in meerdere biometrische toepassingen.

Dit zijn de hoekstenen van de digitale multichannel-samenleving voor de toekomst.

Besturing met onze zintuigen

Ongetwijfeld zal Musk binnenkort Starlink of Tesla uitrusten met een innovatief platform voor het toekomstige internet. Ons lichaam zal door middel van aanraking, stemgeluid en zicht de belangrijkste en misschien enige toegangspoort zijn tot het interactieve internet. Elk apparaat dat niet op natuurlijke wijze samenwerkt met onze zintuigen, zal uiteindelijk ten onder gaan.

Met de geboorte van onze ‘digitale fysieke evenbeeld’ zal de geleidelijke vervanging van smartphones door brillen of horloges toenemen. 2D-schermen of computers zullen idealiter worden vervangen door hologrammen die onze werkplekken simuleren, waartoe we toegang krijgen via een bril of een virtual reality headset. De huidige smartphones zijn groot en stijf formaat, breekbaar, vervuilend, soms onesthetisch en hebben een onvoorspelbare energie-autonomie.

Onze obsessie met de smartphone

Hoe kunnen we onze afhankelijkheid van smartphones als collectief blijven accepteren? Toekomstige generaties zullen met ongeloof terugkijken op onze obsessie met deze objecten die we als luxeartikelen hebben beschouwd. Smartphones zullen worden gezien als de vaste telefoonlijnen of VHS-banden van onze generatie.

Sommige toepassingen worden volledig zonder fysieke interactie uitgevoerd, zoals Amazon Go, een winkel zonder kassa en personeel. Een nieuwe generatie objecten zal de hybride mens-machine ondersteunen waarbij biometrie fungeert als verbindingselement. Misschien wel met implantaten. Brillen krijgen een centrale rol, meer dan de virtual reality headsets die nu veel worden gebruikt.

Science fiction?

Deze geschetste situatie is geen dystopie of science fiction, maar wordt nu al toegepast. Op militair gebied wemelt het al van de ‘augmented reality’-toepassingen. Ook in andere beroepsgroepen, zoals de medische sector, waarbij virtuele consultaties al veelvuldig worden ingezet, volgen de ontwikkelingen elkaar op de voet. De overgang naar consumentengebruik is slechts een kwestie van tijd, met twee belangrijke drijfveren:

  • videogameconsoles
  • de werkplek

Zoals voor elke technologische innovatie met een hoog potentieel, hangt alles af van de acceptatie, de relevantie van het gebruik en een economische afweging.

Afgezien van Apple en Google, en in mindere mate Samsung, hebben alle westerse techspelers belang bij de ontwikkeling van deze technologische innovaties. Ze kunnen zichzelf beter positioneren als ware poortwachters en hebben daarnaast ook de controle over onze digitale identiteit. Toch begrijpen we dat de grote platforms vastberaden zijn om geverifieerde en betalende accounts te creëren en anonimiteit, iets dat illegaal is geworden in dit biometrisch gecontroleerde internet, tegen te gaan.

De vraag is of jaarlijkse investeringen van 10 miljard dollar voldoende zijn om deze nieuwe toegangskanalen te openen en de huidige dominante spelers aan te sporen tot actie en reactie. Op dit moment controleren zij zowel de platformen als de industriële keten en hebben daardoor een asymmetrische positie. Ze lijken de beweging niet te versnellen om hun bestaande investeringen te kunnen behouden. Sterker nog, de hele tech-industrie wacht op het signaal van Apple. Ze zijn nu de meesters van de tijd, maar voor hoe lang nog?