Partnercontent

De kracht van AR en blockchain: zo ziet de toekomst van software eruit

0

Augmented Reality (AR) en blockchain worden steeds meer een integraal onderdeel van software-ontwikkeling. AR voegt virtuele elementen toe aan de echte wereld, terwijl blockchain voor meer veiligheid zorgt. Wat zijn de mogelijkheden én kansen van deze baan-brekende technologieën? Welke invloed hebben ze op de gebruikers-ervaring? En hoe ziet de (nabije) toekomst van softwareontwikkeling eruit? Vooruitstrevende bedrijven, van start-ups tot grote tech-giganten, doen het al volop: de implementatie van AR en block-chain in hun projecten. Ze kiezen ook bewust voor de combinatie van de technologieën. Maar waarom eigenlijk?

De kracht van AR

AR is een interactieve manier om de wereld om ons heen te verrijken met virtuele elementen. We kennen het vooral van het bekende Pokémon Go-spel. Maar denk ook eens aan het virtueel passen van kleding. Door een laag digitale informatie aan de realiteit toe te voegen, zoals tekstoverlays en (complexe) 3D-modellen, ontstaan nieuwe manieren van interactie en engagement. Consumenten kunnen zo producten op laagdrempelige wijze virtueel ervaren en visualiseren. Dit helpt bij het nemen van een weloverwogen aankoopbeslissing, verbetert de winkelervaring en versterkt het vertrouwen in het gekochte product. Bedrijven kunnen op hun beurt op unieke manier hun producten showcasen. Ze onderscheiden zich zo vaak van de concurrentie en verhogen ondertussen hun conversies, sales én klantloyaliteit. Een win-win dus voor merken en hun klanten.

De kracht van blockchain

En blockchain dan? In dit digitaal systeem wordt informatie opgeslagen in blokken die aan elkaar zijn gekoppeld. Omdat deze over een netwerk van computers worden verspreid (in plaats van op één centrale server), is het moeilijker om gegevens te manipuleren. Dankzij blockchain kan data dus veilig en transparant worden opgeslagen en gedeeld. Blockchain is vooral bekend vanwege zijn rol in cryptocurrencies, zoals Bitcoin, maar heeft ook veel andere toepassingen. Bijvoorbeeld identiteitsverificatie, transacties beveiligd
uitvoeren, producten in de supply chain volgen en slimme digitale contracten (zonder tussenpersonen) beheren.

De ultieme combinatie

Door AR en blockchain te integreren ontstaan nieuwe vormen van interactieve en veilige digitale ervaringen. The best of both worlds, namelijk een ultieme, toekomstbestendige gebruikerservaring én optimale, tot nu toe nog ongeëvenaarde privacy en veiligheid.

Deze combinatie belooft dan ook revolutionaire veranderingen in softwareontwikkeling. De volgende succesverhalen, van AR-applicaties in retail tot blockchain-oplossingen voor supply chain management, laten de veelzijdigheid en het potentieel van deze technologieën in verschillende sectoren al zien.

1. Snapchat World Lenses

In 2017 kwam Snapchat met World Lenses. Gebruikers kunnen via de smartphonecamera AR-elementen in hun omgeving plaatsen. De functie werd later uitgebreid met Shoppable World Lenses, waarmee je als gebruiker ook direct een aankoop kunt doen. Het resultaat? Een aanzienlijke verkoopstijging van 10% in 22 advertentiecampagnes, nog voordat de in-app shoppingfunctie werd geïntroduceerd.

2. Zara’s AR App

Zara’s AR-app maakt gebruik van Apple’s ARKit om consumenten een bijzondere winkelervaring te bieden. Met de smartphone scannen gebruikers kleding op etalagepoppen of in etalages, waarna een digitaal model de kleding op het scherm toont. Mobiel winkelen in combinatie met de fysieke winkelervaring zorgt bij Zara voor meer sales en betrokkenheid.

3. MedRec en Blockchain

MedRec gebruikt blockchaintechnologie om medische dossiers veilig op te slaan en te delen. Dit zorgt voor meer transparantie en een betere gegevensuitwisseling tussen verschillende zorgverleners, wat uiteindelijk leidt tot verbeterde patiëntenzorg.

4. IKEA Place App

Met de AR-functie van de IKEA Place App kunnen gebruikers een nieuw meubelstuk virtueel in hun ruimte plaatsen. Ze kunnen vervolgens zelfs een foto maken en feedback van vrienden vragen. Deze interactieve ervaring motiveert gebruikers tijdens hun koopreis en vergroot de kans op een aankoop.

5. DHL en AR

DHL heeft AR-technologie geïmplementeerd in hun magazijnen om medewerkers te helpen bij het verzamelen van orders. Door middel van slimme brillen worden medewerkers visueel begeleid naar de juiste locaties, wat de efficiëntie en nauwkeurigheid van het orderverzamelproces verbetert.

AR + blockchain = de toekomst

AR en blockchain, ondersteund door innovaties in virtual reality, kunstmatige intelligentie en het Internet of Things, zullen een sleutelrol spelen in de volgende generatie softwareontwikkeling. Ze bieden niet alleen innovatieve oplossingen voor bestaande uitdagingen, maar openen ook deuren naar nieuwe markten en toepassingen. Zoals in het onderwijs en de gezondheidszorg. Van het trainen van chirurgen tot interactieve en visuele leerervaringen in de klas.
AR zal ons meer gepersonaliseerde en interactieve ervaringen bieden, waarbij virtuele elementen naadloos in onze dagelijkse omgeving worden geïntegreerd. Tegelijkertijd zal blockchain blijven bijdragen aan veilige gegevensuitwisseling en digitale identiteitsbeheer, wat ook nieuwe normen voor privacy en vertrouwen in sectoren als financiën en gezondheidszorg zal stellen. Er liggen dus veel kansen voor een verbeterde digitale wereld. Is jouw organisatie al klaar voor deze aanstaande innovaties in softwareprogrammering?

Innovatie bij Epicwebsite: voorop in technologie

Bij Epicwebsite ontwikkelen we geavanceerde technologieën die digitale interacties transformeren. We bouwen robuuste mobiele applicaties en integreren de nieuwste technologieën zoals AR, blockchain en AI.

Ontdek hoe wij jouw ideeën kunnen omzetten in succesvolle applicaties. Met uitgebreide ervaring en bewezen succes, zoals onze AI-tekstschrijver gelanceerd eind 2022, blijven we innovatieve tools aanbieden die onze klanten helpen hun doelgroep efficiënt te bereiken en betrekken.