Content

De contentspecialist: creatieve alleskunner met scherpe pen

0

Weet jij als contentspecialist blind hoe je met je tekst hoog in de zoekresultaten van Google eindigt? Welke posts impact hebben op social media of hoe je video’s maakt die scoren? Heb je een quitclaim op de plank liggen die je standaard laat ondertekenen? Nee? Wees gerust. Je bent niet de enige.

Alleskunner gevraagd

Het vak is veranderd. Van redactie naar contentmanagement en van redacteur met scherpe pen naar een creatieve duizendpoot. Een specialist in audiovisuele content, social media, SEO, contentplanning en liefst ook online marketing. Kortom, een alleskunner.

Van de contentspecialist wordt continu leergierigheid verwacht. Nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen én daadkracht om deze ontwikkelingen te vertalen naar een aanpak die de bedrijfsdoelen ondersteunt. Dat is een opgave waar je als professional alle hulp bij kunt gebruiken.

Hulphandboek

Handboek voor Online Redactie (affiliate) biedt die hulp. Een boek? Om een online vaardigheid te leren? Heeft dat zin als je het hele internet tot je beschikking hebt? Het antwoord is: [spoiler alert] ja.

Het handboek is een heel compleet boek wat veel en misschien wel alle facetten van online redactie en online communicatie beslaat. De publicatie van het vijfde druk bevestigt dat de informatie aan een behoefte voldoet én zorgt ervoor dat de informatie weer lekker actueel is.

Chat GPT, AI en podcasts? Staan erin. De laatste cijfers  over het gebruik van social media per kanaal? Check. Het inzetten van beeldgenerator Midjourney en social snoepje van de week TikTok niet, die komen vast in de editie van 2024.

De basis: content draagt bij aan organisatiedoelen

Het boek begint goed. ‘Wie professioneel met online communicatie aan de slag is, ontwikkelt content die een bijdrage levert aan het realiseren van organisatiedoelen.’ Heel fijn! Eerst bedenken wat je wilt bereiken en dan pas aan de slag.

De aanpak is lekker pragmatisch. ‘Hoe verschillend de vragen en opdrachten ook zijn, en hoe onoverzichtelijk ze in eerste instantie ook lijken, met een stapsgewijze aanpak krijg je er vat op. Deze stappen kun je gebruiken voor vraagstukken op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Als je deze stappen doorloopt wordt je output beter en je werk leuker.’

Hiervoor wordt consequent dezelfde aanpak gebruikt.

 1. Voorbereiden (doel, doelgroep, boodschap)
 2. Koers bepalen (selectie, structuur, stijl)
 3. Realiseren (& schrappen)
 4. Eindredactie / evaluatie

Zoek de sweet-spot

Zoals gezegd, de basis voor effectieve content ligt in het vertalen van de organisatie- en klantdoelen naar een online strategie en een contentstrategie. Uitgangspunt zijn de bedrijfsdoelen en net als met de marketingdoelen vertaal je deze naar doelen, doelgroepen, communicatieboodschap, middelen en kanalen.

De contentstrategie helpt je als contentspecialist vervolgens om content te maken die zich richt op het kruisvlak van de organisatiedoelen en het interessegebied van je doelgroep. De sweet-spot. Contentsoorten en -vormen kunnen verschillen per kanaal, maar de ambitie moet zijn dat alle uitingen steeds dezelfde boodschap en sfeer uitstralen. Én dat ze de informatiebehoefte van de doelgroep optimaal bedienen.

Wie schrijft die blijft

Na de hoofdstukken online strategie en contentstrategie is het tijd voor de moeder van communicatievaardigheden: schrijfvaardigheid. Vaardigheid krijg je natuurlijk pas écht als je oefent. Maar de handige tips en stijlprincipes als de omgekeerde pyramide en de ABABA of AIDA-formule helpen gegarandeerd iedereen om een betere tekst te schrijven.

Maar daarmee ben je er nog niet. Online moet de tekst vooral ook krachtig, aantrekkelijk en begrijpelijk zijn.

7 tips voor een scanbare tekst

 • Schrijf een krachtige kop
 • Zorg voor witruimte in de opmaak
 • Gebruik tussenkoppen
 • Opsommingen
 • Maak alinea’s zelfstandig leesbaar
 • Houd je alinea’s kort (max 40/50 woorden)
 • Bied informatie aan in lagen met links

7 tips voor begrijpelijke zinnen

 • Val met de deur in huis
 • Schrijf korte, eenvoudige zinnen
 • Schrijf actief
 • Hak tangconstructies in stukken
 • Wees kritisch op hulpwerkwoorden
 • Gebruik signaalwoorden (want, omdat, dus)
 • Zorg voor duidelijke verwijzingen

7 tips voor krachtige woorden

 • Gebruik gewone mensentaal
 • Vermijd de naamwoordstijl
 • Gebruik geen dubbele ontkenningen (niet onbelangrijk)
 • Wees duidelijk en zo specifiek mogelijk
 • Formuleer positief
 • Skip vaagtaal
 • Geen lange voorzetsels (met betrekking tot = over)

redactie Shutterstock Yuganov Konstantin

SEO, CMS en social

Hoewel in het boek een duidelijke keuze is gemaakt voor redactie, kan een redacteur of contentspecialist in deze tijd niet zonder kennis van contentmanagementsystemen, social media en zoekmachinemarketing. Al deze onderwerpen worden aangestipt. Je krijgt informatie en tips die je helpen de in het handboek uitgezette lijn in de praktijk te brengen. De informatie is niet helemaal volledig, maar biedt zeker handvatten om een goede start te maken.

Beeld en geluid

Waar je in het deel redactie echt schrijftips krijgt, blijft het deel Audiovisueel van het handboek wat mij betreft een beetje beschrijvend. En juist daar hebben van oudsher op tekst georiënteerde redacteuren ook vaak hulp bij nodig.

Hulp op praktisch vlak: hoe snijd je een afbeelding bij, hoe edit je een video en hoe converteer je een beeld naar een makkelijk te publiceren format? Maar ook: hulp in het maken van een afweging. Wanneer doe ik iets zelf en wanneer kan ik beter externe expertise inhuren?

Infographics en video’s maken kun je zelf, maar is voor complexe materie écht een vak apart. En voor het maken van portretten is het handig om mensen een quitclaim (toestemmingsformulier) te laten ondertekenen. Een voorbeeld daarvan kon ik zo snel niet vinden en was in dit boek wel heel handig geweest.

Laatste punt over dit verder weer heel complete onderwerp, mag de volgende editie (audio)visuele content heten? Of gewoon net zo praktisch als de rest van het Handboek Online Redactie: beeld en geluid.

Contentspecialist opgelet: een compleet naslagwerk

Cover Handboek Online Redactie, voor de contentspecialistMaar ach, dat zijn kleine puntjes in een heel uitgebreid boek. Het vak is zo veelzijdig dat het fijn is om een compleet naslagwerk bij de hand te hebben. En Handboek Online Redactie (affiliate) is zo’n boek. Dus handig voor een heel breed publiek, van student communicatie tot senior communicatieadviseur die meer contentgevoel wil krijgen.

Waar ‘het internet’ veel gefragmenteerde informatie geeft (van alles een beetje) heb je hier een compleet boek in handen waarbij alle losse onderdelen op elkaar aansluiten. Het is lekker helder geschreven en bevat veel praktijkvoorbeelden zonder de strategische kaders uit het oog te verliezen.

In één ruk uitlezen gaat je waarschijnlijk niet lukken. Daarvoor is het boek te uitgebreid. Dus stop het in je tas en blader bij behoefte een hoofdstuk door. Of beter; lees een onderdeel per week en pas het meteen toe.