Innovatie

Hoe haal je meer uit het werken met AI? 4 praktische tips

0

Veel marketeers experimenteren al met artificial intelligence (AI), maar niet voor iedere marketeer is duidelijk hoe je er slim mee aan de slag gaat. In dit artikel deel ik 4 tips om alles uit het werken met AI te halen, dat volgens mij lijkt op het werken met een fysieke collega. Ook ontdek je op welke 5 manieren AI het werk van marketeers zal gaan veranderen – en zelfs zal verbeteren.

4 tips om alles uit AI te halen

Bij ons kantoor werken we elke dag met AI en proberen we nieuwe tools met plezier. Het viel ons op dat sommige collega’s meer halen uit tools als ChatGPT dan andere collega’s. We hebben ontdekt hoe dat komt. Die inzichten hebben we verpakt in tips die je in staat stellen om als marketeer meer uit AI te halen. Dat maakt je werk hopelijk effectiever en makkelijker.

1. Vraag om goede briefings

Net zoals je een collega goede instructies geeft, zou je een tool zoals ChatGPT ook de juiste prompts (aanwijzingen) moeten geven. Slimme gebruikers vragen ChatGPT om betere prompts, net zoals je aan je collega vraagt hoe die het liefst geïnstrueerd wordt voor een nieuwe opdracht. Vraag AI dus hoe je slimmer werkt met AI!

2. Stuur output bij

De output van generatieve AI wordt soms afgedaan als onvoldoende, als blijkt dat het niet in een keer perfect is. We maken allemaal weleens fouten. Net zoals je een collega feedback geeft, moet je op zoek naar manieren om output van de tools bij te sturen en deze niet na één verkeerd antwoord afschrijven.

3. Behoud een kritische blik

Net zoals je het werk van collega’s niet voor lief neemt, zou je het werk van AI ook altijd kritisch moeten blijven beschouwen. Stel jezelf de vraag waar de output op gebaseerd is. Wat vertellen de data ons niet? Is deze informatie correct en volledig? Blijf kritisch en behoud de regie.

4. Organiseer AI-speurtochten

Neem je eigen werk en dat van collega’s onder de loep en stel jezelf de vraag: welk werk kan geautomatiseerd worden of overgenomen worden door AI? Sommige taken wil je niet voor altijd zelf doen en laat je liever over aan een nieuwe, junior collega. Zo kan je ‘speurtochten’ organiseren naar werk dat aan AI overgedragen kan worden. Probeer er een spel van te maken. Je zou AI de vraag kunnen stellen voor welk werk AI goed geschikt is, maar zoals de tip hierboven al doet vermoeden: behoud ook daarbij een kritische blik.

5 manieren hoe AI marketing verandert

Volgens mij hoeven we als marketeers AI niet te vrezen, maar winnen marketingafdelingen door de combinatie van mens én machine. Het marketingvak verandert er overigens wel door. Slimme marketeers spelen daarop in. Op deze 5 manieren verandert AI het marketingvak.

1. Nieuwe vaardigheden nodig

AI neemt je werk niet over, het is degene die met AI werkt die je baan overneemt. Leer werken met AI-tools, ontdek hoe je prompts maakt en welke processen je kan automatiseren. Marketeers die niet met een PC kunnen omgaan hebben het ook niet gered.

2. Openstaan voor verandering

De komende jaren doen veel AI-tools hun intrede, maar welke technologie komt daarna? Belangrijker dan leren werken met AI, is het nodig om open te staan voor nieuwe technologie en ermee te willen experimenteren. Sta open voor verandering.

3. Oplossing van personeelstekort

Er is een gigantisch personeelstekort. Door taken te automatiseren met behulp van kunstmatige intelligentie, is het personeelstekort hopelijk minder nijpend. Dat maakt de hoge werkdruk en dito verzuim hopelijk ook verleden tijd.

4. Meer ruimte voor creativiteit en menselijk contact

Kunstmatige intelligentie automatiseert saai en repetitief werk. Daardoor is er meer ruimte voor werk waar mensen beter in zijn: persoonlijk contact en taken die echte creativiteit vergen. Het werk van marketeers wordt dus juist leuker door AI.

5. Marketing verbreedt

Doordat marketeers minder tijd kwijt zijn met het maken van content of analyseren van data, krijgen ze meer ruimte om waarde toe te voegen voor het bedrijf. Ze gaan zich bijvoorbeeld bezighouden met nieuwe verdienmodellen, waardoor ze meer aansluiting vinden met de business. Dit kan een einde maken aan de silovorming binnen bedrijven.

Tot slot

Ik hoop dat deze tips je helpen om als marketeer alles uit artificial intelligence te halen. Ik ben benieuwd, welke tips zou je zelf willen toevoegen? En wat zijn jouw gedachten over de invloed van AI op ons werk? Ik ben benieuwd!