Loopbaan

Blijft remote werken onverminderd populair in 2023? [onderzoek]

0

Als je overal je werk kunt doen, waarom zou je het kantoor dan niet eens verruilen voor een maand Berlijn of een week Spanje? Er is geen one size fits all manier van werken. We zijn dan ook nog steeds op zoek naar de beste werkvorm. Een leidinggevende ziet iedereen graag weer terug op kantoor, maar menig werknemer ziet zichzelf toch liever remote werken. Maar hoe bevalt het eigenlijk, dat werken op afstand?

Uit onderzoek van de State of Remote Work, dat jaarlijks onder zo’n 3000 respondenten wordt gehouden, blijkt dat er nog heel wat te leren valt over remote werken. In dat rapport duiken ze in de ervaringen van remote werkers overal ter wereld en kijken ze naar hun werkstructuur, welke uitdagingen ze hebben en hoe hun carrières groeien. Hierbij de belangrijkste inzichten:

1. Kies je voor remote werken, dan ben je blij

Er zijn nog genoeg mensen die hun vraagtekens zetten bij remote werken. En dan vooral bij de productiviteit. Ook al is dat naar mijn mening onterecht en heeft de plek waar je je werk doet geen invloed op de kwaliteit ervan. Maar kies je voor remote werken, dan bevalt dat vaak goed en zegt maar liefst 98% dit hun hele leven te willen blijven doen. Ook adviseert 98% anderen ook om dit te doen.

The state of remote work - screenshot uit onderzoek van Buffer.

Slechts 1% heeft een ‘somewhat negative experience’ met remote werken. Dat was misschien net die ene millennial in Bali, waarbij de stroom uitviel in een tropische regenbui tijdens videomeeting en de batterij van de laptop net leeg was.

2. Flexibiliteit is het grootste voordeel

Het zal geen verrassing zijn dat flexibiliteit het grootste voordeel is van remote werken. Keuzes maken op basis van je persoonlijke voorkeur wordt steeds belangrijker. Zeker bij millennials en generatie Z, die een arbeidsmarkt vol kansen en mogelijkheden betreden. Ze kunnen dan ook heel wat eisen van een werkgever en vrijheid staat dan ook hoog op de wensenlijst.

Flexibiliteit in remote werken is een breed begrip. Voor 22% gaat het om het waarderen van flexibiliteit op gebied van tijdsbesteding, 19% om zelf te kiezen waar je wil leven en 13% van de flexibiliteit in dit onderzoek gaat om het kiezen van je werklocatie. Zelf inspraak hebben op je werkplek heeft voor veel mensen een grote impact gehad op hun leven. Waar je voorheen gebonden was aan een kantoorpand, ligt nu voor sommigen de wereld aan hun voeten.

The state of remote work - screenshot uit onderzoek van Buffer.

3. De uitdagingen van remote werken

Werken vanuit een ander land klinkt idyllisch. Velen zien direct het tropische plaatje voor zich waarbij je met een laptop op schoot in een hangmat ligt onder een palmboom. Het liefst nog met een cocktail in je hand. Maar is dat het realistische plaatje? Ik vind van niet. Laptops en zon gaat niet samen. Hangmatten en ergonomische werkhoudingen ook niet. Kortom, wees reëel in je verwachtingen en ga voorbereid op workation. Bedenk waar je gaat werken, hoe je je tijd gaat indelen en hoe dit je vooral iets oplevert in de kwaliteit van je werk, in plaats van dat het ten koste gaat van je geloofwaardigheid.

Uit het onderzoek komt naar voren dat eenzaamheid al jaren een van de belangrijkste uitdagingen is van remote werken. Wat ik herken uit de praktijk. Onwijs gaaf dat je in het vliegtuig naar Portugal stapt, maar hoe ga je jij je workation aanpakken? Het is een nieuwe manier van leven, zeker als je lang weg bent. Bij mij is dit precies de reden dat ik mezelf een parttime digital nomad noem. Ik ben niet altijd weg en ook niet voor lange periodes. Mijn basis is in Nederland, maar ik ga regelmatig een weekje of een maand naar het buitenland op avontuur.

Daarnaast zie je uitdagingen als werken in verschillende tijdzones, zorgen voor focus, gemotiveerd blijven en een reden moeten hebben om weg te gaan. Ook zegt 29% geen enkele uitdaging te hebben bij het remote werken. Ik denk dat ik ook in die groep val. Natuurlijk is het soms even aanpassen, maar door vooraf goed te plannen wanneer je welke werkzaamheden waar gaat doen levert het mij ook alleen maar voordelen op.

4. Grenzen stellen aan je werktijden

Veel mensen hebben belang bij grenzen stellen. Dat is voor ons werkleven niet anders. Remote werkers vinden zelf ook dat grenzen stellen belangrijk is, maar dat wil niet zeggen dat ze er goed in zijn. 81% van de mensen die remote werken zeggen buiten werktijd e-mails te lezen, zoals in het weekend of tijdens vakantie. 48% zegt regelmatig buiten de traditionele werkuren te werken.

Je werk niet uit kunnen zetten is een grote uitdaging. Daarin speelt je werkgever een grote rol. Samen bepaal je de grenzen van je werk en bespreek je hoe je dit in de praktijk gaat brengen. Dit is waar een goede leidinggevende het verschil kan maken.

5. Gaat carrière maken en remote werken samen?

Zou het uitmaken voor je carrière of je remote gaat werken? Misschien dat dit een paar jaar geleden wel als een belemmering werd gezien. Daarvoor moest je jezelf immers van je beste kant laten zien op kantoor. Maar in deze tijd is dat anders. Remote werken is prima haalbaar en hoeft geen invloed te hebben op je groei.

Het antwoord op de vraag of remote werken invloed heeft op je carrière was in 2022 beduidend anders dan in 2023. Er was een flinke toename in het aantal mensen die vonden dat remote werken je carrière groei makkelijker maakt. Toch blijft er ook een grote groep die het sowieso moeilijker vindt als je remote werkt. Hoe je dit beoordeelt hangt ook af van het feit of je volledig of gedeeltelijk remote werkt.

The state of remote work - screenshot uit onderzoek van Buffer.

6. Verbonden blijven met je collega’s

Uit het rapport blijkt dat 75% van de remote werkers zich verbonden voelt met hun collega’s. En dat terwijl de meerderheid vanuit verschillende tijdzones werkt. 58% voelt zich betrokken en 30% voelt zich niet betrokken. Vergeleken met een jaar geleden voelt de meerderheid zich energieker. Wat mij betreft heel herkenbaar, gezien we in 2022 nog deels beperkt waren door de maatregelen en onze weg aan het vinden waren in hybride werken. Wat in 2023 nog steeds zo is.

Uit dit onderzoek blijkt wel dat remote best kritisch bekeken mag worden, maar de kansen die het biedt serieus moeten worden genomen. De arbeidsmarkt is veranderd. Onze voorkeuren over onze werkplek zijn veranderd. De wereld is veranderd. Steeds meer bedrijven zien in dat flexibiliteit en vrijheid belangrijke arbeidsvoorwaarden zijn en dat het belangrijk is om te luisteren naar individuele wensen en behoeften.

Jaag je remote dromen na

Wil je weten of remote werken bij jou of je personeel past en is het een lang gekoesterde droom? Ga die dan najagen. Dan pas kun je echt oordelen. Uiteraard wel netjes in overleg met je werkgever als je die hebt, maar benadruk daarbij vooral wat het allemaal oplevert en elimineer de risico’s.

Overigens is dit artikel geschreven vanuit de trein naar Berlijn, onderweg naar mijn workation voor een weekje. I rest my case 🙂