Online marketing

Altijd hetzelfde liedje? De invloed van unieke muziek op jouw campagne

0

De zoektocht naar het perfecte deuntje om je marketingcampagne te begeleiden kan soms voelen als een muzikaal mijnenveld. Een verleidelijke, goedkope “stockmuziek” uit een muziekdatabank klinkt dan als een aantrekkelijke optie. Wie houdt er niet van een koopje? Maar als het op muziek voor je marketingcampagne aankomt, kan goedkoop je duur komen te staan! Kies jij voor rechtenvrije muziek of een goedkoop deuntje?

Waarom investeren in rechtenvrije muziek op maat?

Uniek zijn is essentieel in de marketingwereld, en muziek speelt hierin een cruciale rol. Rechtenvrije muziek op maat biedt je de mogelijkheid om exclusieve composities in te zetten die niet door anderen worden gebruikt.

Als je gebruikmaakt van goedkope stockmuziek uit een muziekbibliotheek, loop je het risico om dezelfde melodieën en deuntjes te delen met jouw concurrenten. Dit kan funest zijn voor jouw merkidentiteit en de impact van jouw marketingcampagne. Het laatste wat je wilt, is dat jouw publiek jouw advertentie of promotievideo ziet en onmiddellijk denkt aan een vergelijkbare commercial van een concurrent.

Professionele productie en geluidskwaliteit

Rechtenvrije muziek op maat wordt vaak gemaakt door professionele componisten en musici, en de geluidskwaliteit is dan uitstekend. Je kunt erop vertrouwen dat de muziek die je kiest een hoogwaardige audiobeleving biedt voor jouw publiek. Dit draagt bij aan de geloofwaardigheid en professionaliteit van jouw merk, waardoor het positief wordt ontvangen door jouw doelgroep.

Vergelijk het met het gebruik van stockfoto’s van Canva versus zelfgemaakte beelden op je website, gemaakt door een professionele fotograaf.

Deze 3 merken schitteren met uniek beeldmateriaal en eigen muziekcomposities

Hoe gaan bekende merken om met muziek in hun marketingmix? Enkele visionaire merken hebben een buitengewone formule ontdekt om zichzelf onuitwisbaar in het collectieve geheugen van consumenten te griffen. Het samenspel van op maat gemaakt beeldmateriaal en originele muziek heeft een magisch effect, waardoor hun geluiden exclusief en onlosmakelijk verbonden zijn met hun identiteit. Het resultaat?

  1. Nike: Nike staat bekend om de inspirerende reclamecampagnes. Ze bevatten krachtige beelden en opvallende muziekcomposities die de nadruk leggen op atletisch succes, doorzettingsvermogen en zelfverbetering.
  2. McDonald’s: McDonald’s trekt de aandacht met kleurrijke advertenties met herkenbare jingles en muziek die mensen aansporen om langs te komen voor hun bekende fastfood producten.
  3. Volkswagen: Volkswagen heeft door de jaren heen een unieke marketingstijl ontwikkeld. Met advertenties die vaak slimme humor en memorabele muziekcomposities bevatten om de eigenschappen van hun auto’s te benadrukken. Volkswagen volgt al jaren ook mooi de trends.

Casestudy Volkswagen-campagnes: van emotie tot inspiratie

Graag deel ik dit geweldige voorbeeld dat mij altijd bij is gebleven, met een knipoog naar de “Volkswagen-oma”. De commercial stamt ongeveer uit de beginjaren van 2000. Elke keer wanneer ik deze reclame video zie, dan lach ik nog steeds.

Accepteer cookies

In voorbeeld 2 is de Volkswagen-oma terug in een humoristische video commercial uit 2022 met bijpassende unieke muziek. Bij deze laatste campagne “Bring back the Energy” word je direct meegesleept door de emotionele pianocompositie in de eerste paar seconden. Wat een humor heeft dit merk!

Accepteer cookies

Waar moet je op letten als je bekende muzieknummers wilt inzetten?

Als je een bekend nummer wilt gebruiken in je marketingmix, moet je wel over voldoende mediabudget beschikken. Het kan heel effectief zijn en je kunt zo meeliften met de bekendheid van een artiest of trend.

Volkswagen heeft naast eigen gecomponeerde muziek ook vaak gebruik gemaakt van populaire en bekende nummers om de aandacht van het publiek te trekken en een positieve associatie met hun merk te creëren. De keuze van de muziek hangt vaak af van de emotie of sfeer die ze willen overbrengen. Het kan variëren van opzwepend tot ontspannend, afhankelijk van de boodschap van de advertentie.

Als je bekende nummers wil inzetten in reclames, moet je de nodige gebruiksrechten, licenties en vergoedingen regelen om de muziek legaal te kunnen gebruiken. Het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal, zonder toestemming, leidt tot juridische problemen en aansprakelijkheid voor inbreuk op het auteursrecht.

4 aspecten voor het gebruik van muziek in reclames

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van het verkrijgen van rechten voor het gebruik van muziek in reclames:

  1. Auteursrechten. Nummers die zijn geschreven en opgenomen door muzikanten, componisten en tekstschrijvers zijn auteursrechtelijk beschermd. Dit betekent dat het gebruik van het nummer in een commerciële context zonder toestemming inbreuk maakt op het auteursrecht van de eigenaar.
  2. Licentieovereenkomsten. Om een nummer legaal te gebruiken in een reclame, moet het merk een licentieovereenkomst afsluiten met de rechthebbenden van het nummer. Dan gaat het vaak om de platenmaatschappij (als het om een opgenomen nummer gaat) en de muziekuitgeverij (als het om de compositie gaat).
  3. Vergoedingen. De kosten voor het verkrijgen van een licentie voor het gebruik van bekende muziek in reclames kunnen variëren. Het is ook afhankelijk van verschillende factoren, zoals de populariteit van het nummer, de duur van het gebruik, de media waarin het wordt uitgezonden en de geografische dekking. Het kan variëren van enkele duizenden tot miljoenen euro’s, afhankelijk van de omvang van de campagne en de bekendheid van het nummer.
  4. Synchronisatie-licenties. Voor het gebruik van een nummer in combinatie met visuele beelden, zoals in een reclame, is een “synchronisatie-licentie” nodig. Dit regelt het recht om het nummer te synchroniseren met de beelden in de commercial.

Volkswagen & Star Wars: een magische samenwerking

Als afsluiter deel ik graag een van de meest iconische campagnes van Volkswagen. Dit was “The Force”, uitgezonden tijdens de Super Bowl in 2011. Deze commercial volgt een jonge jongen die als Darth Vader (bekend van Star Wars) probeert de krachten van het universum te beheersen. Zijn vader verrast hem door de sleutels van een Volkswagen Passat te gebruiken om de auto op afstand te starten. De commercial was een enorme hit en behaalde veel prijzen.

Aangezien de details van de overeenkomst tussen Volkswagen en Lucasfilm over het gebruik van de muziek in “The Force” niet publiekelijk bekend zijn gemaakt, kunnen we alleen maar speculeren over het geschatte betaalde bedrag aan royalties. Het is mogelijk dat het inzetten van een bekend en iconisch muziekstuk als het thema van Star Wars een aanzienlijke kostenpost voor Volkswagen met zich meebracht. Maar het exacte bedrag blijft onbekend.

Accepteer cookies

Muziek op maat is niet alleen voor de grote merken

Muziek is een krachtig instrument om de boodschap van een merk over te brengen en een blijvende indruk achter te laten bij het publiek. Hoewel grootschalige campagnes zoals die van Volkswagen mogelijk buiten het bereik van veel MKB-bedrijven liggen, biedt de strategische inzet van muziek op maat een betaalbare en effectieve manier om een unieke marketingmix te creëren.

Het inschakelen van een professionele componist of muziekproducent om op maat gemaakte muziek te maken, hoeft niet kostbaar te zijn. Er zijn veel getalenteerde muzikanten en producenten die bereid zijn om samen te werken met kleine bedrijven en betaalbare opties te bieden. Wat kies jij: rechtenvrije muziek of stock-muziek?