Social media

Dé socialmedia-trends, tips & must-reads voor de tweede helft van 2023

0

De zomermaanden lopen op hun einde en dat betekent dat het tijd is om weer met frisse moed, opgefriste kennis en een bak inspiratie aan de slag te gaan met je socialmedia-strategie. Welke trends, ontwikkelingen en tips voor social media mag je niet missen voor de tweede helft van 2023? We hebben de must-reads van de afgelopen tijd voor je verzameld. Stoelriemen vast, want we vliegen erdoorheen!

🧐 Socialmediagebruik in 2023

Er klinken regelmatig kritische geluiden over de verslavende factoren van social media, maar ons socialmedia-gebruik wordt er vooralsnog niet minder om. Uit het Nationale Social Media Onderzoek van Newcom blijkt dat we in 2023 dagelijks 7 minuten meer besteden aan de socials dan in 2022. In totaal gemiddeld 114 minuten (bijna 2 uur) per dag.

TikTok is met 4 miljoen gebruikers in Nederland nog relatief klein, maar maakt met 34% wel de grootste groei door. Onder de ‘big five-platforms’ (WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn) is Instagram met een groei van 18% de winnaar. Maar let op: die groei zit vooral in de oudere leeftijdsgroepen. Het dagelijks gebruik van Instagram van jongeren onder de 25 jaar (Gen Z) loopt terug. Meer conclusies uit het socialmedia-onderzoek vatten Annemiek Nederpel en Tineke Pauw (Frankwatching) voor je samen in dit artikel.

gebruik social media minuten per dag 2023 newcom

Bron: Het Nationale Social Media Onderzoek 2023 van NewCom Research & Consultancy

Gen Z versus andere generaties bereiken

Jongeren oftewel Gen Z (± tussen de 11 en 26 jaar) bereiken, blijkt sowieso een grote uitdaging op dit moment. Ze lijken immuun te zijn voor traditionele marketinguitingen. Nina Hartman (Frankwatching) sprak Kim Smulders (creatief merkstrateeg bij Interpolis) over hun campagne gericht op jongeren en deelt een paar handige tips.

  1. Gebruik krachtige en opvallende beelden en korte video’s
  2. Zet in op de juiste kanalen, zoals TikTok, Instagram (Reels) en YouTube
  3. Gebruik (de juiste) influencers
  4. Betrek Gen Z bij het creatieproces
  5. Ga aan de slag met storytelling

Misschien zijn niet Gen Z’ers, maar de Millennials, Generatie X of de Babyboomers jouw belangrijkste doelgroep. Inzichten over hoe zij zich online gedragen en hoe je ze het beste bereikt, vind je in dit artikel van Sanne Bekkema (Frankwatching).

Nog even op een rij:

👀 Socialmediatrends & -ontwikkelingen

Sjef Kerkhofs (Positive Nederland) voorspelde het afgelopen najaar al in zijn socialmedia-trendartikel, en blijft erbij. Ondanks allerlei technologische ontwikkelingen binnen VR, AR en AI, is de duidelijkste en daarmee belangrijkste socialmedia-ontwikkeling voor marketeers op dit moment de verdere explosie van creatorship als cruciaal element binnen contentmarketing.

Sjef: “Het ene na het andere verdienmodel voor creators wordt gelanceerd (of uitgebreid, zoals Instagram recent deed), waarmee grote spelers proberen creators aan zich te binden. Het bestaansrecht van platformen als TikTok en Instagram hangt namelijk grotendeels samen met de content die gepost wordt door creators.”

Ook voor merken is creatorship belangrijk. Omdat het door aangescherpte privacyreglementen op social media steeds lastiger wordt om gebruikers gericht te bereiken, is het maken van relevante en aantrekkelijke content belangrijker geworden. Creators ofwel bestaande klanten van je merk spelen daarbij een cruciale rol, omdat zij kunnen zorgen voor user generated (peer to peer) content.

Het bestaansrecht van platformen als TikTok en Instagram hangt grotendeels samen met de content die gepost wordt door creators. – Sjef Kerkhofs

En die switch gaat sneller dan verwacht, aldus Sjef. “Steeds meer merken gebruiken collaborations met creators om hun contentstrategie vorm te geven. Daarbij gaat het dus nadrukkelijk niet om het profiteren van het bereik van influencers, maar echt om de content zelf. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het eigen Instagram Reels-kanaal van Blokker. Daar zie je vrijwel alleen nog collaborations met creators.”

De belangrijkste socialmedia-kanalen

De doelgroep bereiken en daarmee de merkbekendheid vergroten, is voor bedrijven de belangrijkste reden om social media in te zetten. In onderzoek van Meltwater onder 1700 marketing- en communicatieprofessionals geeft 52% aan dat door de huidige economische onzekerheid, de socials een belangrijker platform zijn geworden. Naamsbekendheid is daarbij de grootste prioriteit, gevolgd door betrokkenheid.

De belangrijkste socialmedia-kanalen voor bedrijven in Nederland zijn:

  1. LinkedIn – 98%
  2. Instagram – 85%
  3. Facebook – 79%
  4. YouTube – 68%
  5. Twitter – 55%

Hoewel de inzet op TikTok wel toeneemt (van 16% in 2021 naar 30% in 2022) heeft dit kanaal nog geen plek in de top 5. Van de respondenten geeft 47% aan dat ze TikTok wel willen gaan inzetten in 2023. Meer cijfers en conclusies uit het onderzoek zet Sanne Bekkema hier voor je op een rij.

Waar socialmedia-marketeers zich op focussen

Verschillende onderzoeken, verschillende uitkomsten. Want als je het alleen aan socialmedia-marketeers vraagt, is 2023 het jaar van Instagram. Dat blijkt uit onderzoek van HubSpot onder 1200 socialmedia-marketeers wereldwijd. Daarin gaf 29% aan het meest in te zetten op dit kanaal. En maar liefst 52% wil er meer aandacht aan besteden dit jaar. Instagram is volgens de respondenten namelijk hét platform met de hoogste Return on Investment (ROI), hoge betrokkenheid en de beste mogelijkheden om te groeien als merk. Herkenbaar?

Naast Instagram blijft Facebook populair, is TikTok ook volgens dit onderzoek in opkomst (als Gen Z de doelgroep is) en heeft daarnaast YouTube een belangrijke plek in socialmedia-strategieën. Wat ook overeenkomt, is het belangrijkste doel en tegelijk de grootste uitdaging op social media: het creëren van content die de betrokkenheid van volgers stimuleert. Wat bij zo’n doelstelling kan helpen, is om in te spelen op wat er speelt op social media. Denk aan community-building, social commerce en short-form video. Ik licht zes trends om je op te focussen uit het HubSpot-onderzoek toe in dit artikel.

Je aanpassingsvermogen als troef

Terwijl wij proberen uit te vogelen welke platformen ons het meest opleveren, wordt er onder de socialmedia-giganten een technologische strijd gevoerd. De lancering van Meta’s nieuwste tekst-gebaseerde app Threads bleef bij concurrent Twitter niet onopgemerkt. Snel daarna werd Twitter omgedoopt naar ‘X’. En ondertussen introduceert ook TikTok een functie voor tekst-gebaseerde berichten. Eva Dorhetso (Someflex) zet de laatste ontwikkelingen op de socials in haar social-update op een rij.

Het is bepaald geen komkommertijd in socialmedia-land. Maar wat betekenen al die (technologische) ontwikkelingen voor jou of je organisatie? Desgevraagd deelt Eva haar ultieme tip: “Jouw aanpassingsvermogen is je grootste troef in deze snel veranderende tijden. Zorg dat je flexibel bent. Duik in de wereld van AI voor contentcreatie, experimenteer met de nieuwste functies en blijf nieuwsgierig naar wat de volgende trend zal zijn.

Maar ze benadrukt ook het belang van authentieke, waardevolle content. “Het is de kwaliteit van je content die telt. Het gaat niet alleen om wat je deelt, maar om het creëren van betekenisvolle connecties met je doelgroep.” Tot slot draait het volgens Eva om daadkrachtig handelen en proactief zijn. “Blijf leren, maar zorg er vooral voor dat jij je kennis omzet in concrete acties en strategieën.”

Jouw aanpassingsvermogen is je grootste troef in deze snel veranderende tijden. – Eva Dorhetso

Betaalde lidmaatschappen op social media

Naast de technologische strijd die platforms onderling voeren, is er nog een ontwikkeling aan de gang: steeds meer socialmediaplatformen zetten stappen voor betaalde lidmaatschappen. Denk aan Twitter Blue, Meta Verified of Snapchat+. Met voor abonnees voordelen als hoger bereik, exclusieve features of (betere) toegang tot support of klantenservice.

Met andere verdienmodellen hopen techbedrijven stabiele inkomsten genereren. Maar het probleem is dat als gebruikers kunnen betalen voor een hoger bereik, het democratische aspect van socialmedia-platformen verloren gaat. Tineke Pauw gaat in haar artikel dieper in op dit nieuwe tijdperk op social media.

Leestips over trends & ontwikkelingen op een rij:

Header bij artikel over abonnementen betalen op social media.

💡 Praktische tips

Welke kanalen je kiest en wat daar je aanpak is, zal verschillen. Maar voordat we daar induiken, eerst wat praktische tips en inspiratie.

Jaarlijks onderzoek van Sprout Social laat zien welke momenten socialmedia-posts het best en het slechtst scoren. Hoewel het per doelgroep en aanpak kan verschillen, kun je er voorzichtige conclusies uit trekken wat de beste momenten zijn om een post te publiceren. Ben je het spoor even bijster, dan zijn de uitkomsten misschien een handig uitgangspunt om mee te experimenteren. Wat in elk geval opvalt: over het algemeen scoort de ochtend beter dan de middag of avond én is het weekend het minst goede moment. Marlieke Bakker en Sanne Bekkema (Frankwatching) delen de beste tijden om te posten per platform.

Is het komkommertijd voor jouw organisatie en zit je met je handen in het haar over wat voor content je dan op die momenten moet posten? Haal dan inspiratie uit deze infographic met ideeën voor je contentkalender, die Bianca van de Ketterij (Studio Bianca) met je deelt.

Nog even op een rij:

Wekker en kalender ter illustratie van posten op social media (1)

💼 LinkedIn

De kans is groot dat ook jij LinkedIn inzet als kanaal voor (persoonlijke) branding. Wat speelt er op dit zakelijke platform?

LinkedIn-expert Trudy Pannekeet (LinkedIn-trainer bij Frankwatching) voorspelde begin dit jaar de humanisering van bedrijven/merken als LinkedIn-trend voor bedrijven in 2023. Omdat mensen liever zaken doen met mensen dan met een logo, is het belangrijk om de mens achter het bedrijf te laten zien, bijvoorbeeld aan de hand van persoonlijke verhalen en door als bedrijf de posts van je medewerkers te promoten. Voor HR-professionals is de humanisering van werk van belang. Een transparant beeld aan de hand van verhalen ‘achter de schermen’ kan een bedrijf neerzetten als aantrekkelijke werkgever. Meer LinkedIn-ontwikkelingen bespreekt Trudy in haar trendartikel.

Persoonlijk en professioneel

Dat LinkedIn steeds meer bestaat uit persoonlijke posts, ziet ook Marjolein Bongers (House of Social Media en LinkedIn-trainer bij Frankwatching): “Soms hebben ze een linkje naar het werk, maar veel posts zijn irrelevant en niet professioneel en horen eigenlijk op Facebook en Instagram thuis.”

Deze trend is ontstaan in de coronapandemie, maar leidt tot veel irritatie, merkt ze in haar trainingen. Ook bij LinkedIn regende het klachten, waardoor ze 2 ingrepen in het algoritme deden:

  1. Zodra je iets post op LinkedIn zal je content eerder bij je connecties en volgers te zien zijn, omdat mensen meer waarde hechten aan content van mensen die ze kennen, aldus LinkedIn.
  2. LinkedIn-posts waarin je kennis deelt krijgen nu prioriteit. Bij elke post wordt de afweging gemaakt of er kennis en/of advies gedeeld wordt. Vervolgens wordt dit getoond aan gebruikers van wie de kans groot is dat ze de informatie relevant en nuttig zullen vinden.

Dit leidt er volgens Marjolein toe dat niet-professionele content, inclusief content die is ontworpen om het algoritme te misleiden niet langer wordt beloond in de vorm van een groot bereik. Marjolein adviseert: “Zorg ervoor dat je relevante en interessante content maakt op LinkedIn waarin jij jouw expertise laat zien en je kennis deelt. Voor een hoog bereik is het waardevol dat je daarmee een inhoudelijke conversatie start en ook inhoudelijk reageert op opmerkingen bij je eigen posts.” En die persoonlijke content dan? “Persoonlijk vind ik dat het prima kan op LinkedIn, zolang het een linkje heeft met je werk.

Zorg ervoor dat je relevante en interessante content maakt op LinkedIn waarin jij jouw expertise laat zien en je kennis deelt. – Marjolein Bongers

LinkedIn-features & tips

Of je nu vanuit je organisatie of persoonlijke profiel content op LinkedIn plaatst, het is altijd handig om op de hoogte te zijn van de nieuwste functies op het platform. Heb jij bijvoorbeeld al geëxperimenteerd met de tekstopmaak of het inplannen van posts op LinkedIn zelf? Marjolein Bongers licht in dit artikel 7 nieuwe functies voor je uit.

Is het tijd voor een oppoetsbeurt van je LinkedIn-profiel zelf? Dan zijn Marjoleins 22 tips voor een onderscheidend profiel een must-read. Wist je bijvoorbeeld dat als je internationaal actief bent, je een LinkedIn-profiel in een andere taal kunt toevoegen? Handig!

Kun je nog wel wat tips gebruiken over hoe je met jouw bijdragen op LinkedIn een hoog organisch bereik behaalt? Ook daarvoor heeft Marjolein Bongers tips in petto. Van een triggerende openingszin tot de juiste hashtags en een beetje psychologie, 7 tips voor een goede LinkedIn-post vind je hier.

AI-ontwikkelingen

Over handig gesproken. LinkedIn stond afgelopen maanden niet alleen vol met posts over AI-tools als ChatGPT, Jasper, Copy.ai en meer. Het platform rolt zelf ook nieuwe AI-functies uit die gebruikmaken van de geavanceerde OpenAI GPT-modellen. ChatGPT meets LinkedIn, dus. De features zitten nog in de testfase, vooral voor Premium-leden, maar het is interessant om je vast te verdiepen in hoe je met ChatGPT LinkedIn beter voor je kunt laten werken. Trudy Pannekeet deelt in haar artikel 4 handige tips én praat je bij over de huidige AI-ontwikkelingen op LinkedIn.

Adverteren op LinkedIn

Met de juiste strategie kunnen LinkedIn-advertenties je merkbekendheid, websitebezoeken en leads opleveren. Maar als je nog nooit geadverteerd hebt op LinkedIn, hoe bepaal je dan je budget en hoe beoordeel je of je campagne een succes is?

Een benchmark kan daarbij helpen. Ties Morskate (Merkelijkheid) stelde aan de hand van zijn campagnes voor B2B-bedrijven in West-Europa een handige benchmark op, waarin je kunt zien welke resultaten je mag verwachten van je LinkedIn-campagne. En waarom een advertising-strategie bestaande uit de fases merkbekendheid, websitebezoek en leadgeneratie het best werkt.

Must-reads over LinkedIn op een rij:

LinkedIn bron: Nuchylee / Shutterstock.com

Bron: Nuchylee / Shutterstock.com

🤳 Instagram & Facebook

Na LinkedIn is Instagram het meest gebruikte platform voor Nederlandse bedrijven. Als het kanaal ook onderdeel is van jouw strategie, dan wil je natuurlijk geen interessante nieuwe functies missen. Maar als je even niet oplet, kan een handige update je zomaar ontgaan. Of je spot een nieuwe functie bij een ander, maar hebt geen idee hoe je ‘m zelf gebruikt. Heb jij bijvoorbeeld al geëxperimenteerd met meerdere links in je biografie? Of Instagram Stories ingepland? Romy van Dongen (Frankwatching) praat je bij over nieuwe features, hoe ze werken en wat er nog op de rol staat.

Ook Facebook blijft een geliefd kanaal in socialmedia-strategieën. Met welke trends en ontwikkelingen moet je rekening houden als je als bedrijf aanwezig bent op dit platform? Zet je in op (live) video’s, richt je je op online shopping of ga je aan de slag met een chatbot? Bianca van de Ketterij praat je aan de hand van een infographic bij over Facebooktrends om in de gaten te houden.

Nog even op een rij:

Logos Instagram en Facebook in glazen fles op het strand - Bron tanuha2001 _ Shutterstock.com

Bron: tanuha2001 / Shutterstock.com

📱 Twitter, TikTok en decentrale social media

Het zal je niet ontgaan zijn dat er op andere socialmedia-kanalen ook genoeg reuring is. Deze zomer nog ontplofte Twitter, ehh, X, vanwege de vrij abrupte naamswijziging en rebranding van het platform en de genadeloze uittocht van het vertrouwde blauwe vogeltje. Of die rebranding zo slim is, trekt Vincent van Kruisbergen (UBO) in twijfel in zijn artikel.

Met Elon Musk aan het roer blijft X een onvoorspelbaar platform. Toch blijven veel bedrijven er hangen, bij gebrek aan een goed alternatief.

Die alternatieven zijn er op zich wel, met Meta’s X-rivaal Threads als meest recente hype. Maar vooralsnog neemt geen van alle alternatieve socials qua gebruikersaantallen het formaat van X aan. En dat maakt de overstap toch lastiger. De massa bevindt zich op X.

Van centraal Twitter naar decentraal Mastodon

Maar nu we steeds meer de negatieve effecten (fake news, haatzaaierij etc.) en nadelen (geen controle, verkoop van onze gegevens) van de grote socialmediaplatformen inzien, zijn alternatieve, decentrale social media in opkomst. Mastodon is daar een bekend voorbeeld van.

Decentrale social media hebben ten opzichte van centrale socialmediaplatformen als voordeel dat ze geen ‘walled gardens’ hebben. Hierdoor is het bijvoorbeeld makkelijker om van het ene platform een bericht naar een ander platform te sturen. Daarnaast hebben gebruikers meer controle over hun eigen gegevens en online interacties. En zo zijn er nog meer voordelen, maar ook uitdagingen aan deze ontwikkeling. Is het allemaal een droom, of wordt decentraal de nieuwe werkelijkheid? Jan Scheele (Bloqon) praat je in zijn artikel bij over de ontwikkelingen.

Wereldbol voor schematische weergave decentrale social media platformen.

TikTok-tactieken

TikTok is nog zo’n platform wat voor veel discussie zorgt in socialmedia-land. Sterker nog: afgelopen maart kwam er vanwege de veiligheidsrisico’s een verbod voor TikTok op werktelefoons van rijksambtenaren.

Maar ondanks kritische kanttekeningen, groeit er in Nederland geen socialmedia-platform zo hard als TikTok. En door het algoritme dat zich continu aanpast aan het gedrag van de gebruiker, is het op TikTok makkelijker om ‘viral te gaan’ en daarmee een nieuwe doelgroep te bereiken. En dat geldt ook voor merken. Om je organische bereik te laten groeien op TikTok, is het onder andere slim om persoonlijkheid toe te voegen aan je video’s, waar mogelijk dagelijks te posten, actief te reageren op reacties bij je TikTok’s en jezelf niet te serieus te nemen. Meer tips om organisch te groeien op TikTok lees je in het artikel van Nynke Reitsma (Tomorrowmen).

Het kan ook slim zijn om te starten met een SEO-strategie voor TikTok. Jongere gebruikers zoeken namelijk liever op TikTok dan op Google. En doordat je in de videobeschrijving sinds eind 2022 maar liefst 2000 tekens kunt gebruiken, kun je daar als bedrijf handig op inspelen. Zet in op TikTok-SEO door:

  • relevante zoekwoorden in je video, titel en beschrijving toe te voegen
  • specifieke hashtags te gebruiken
  • tekstuele audio toe te voegen
  • mee te liften op trends door trending hashtags te gebruiken en mee te doen aan challenges

Nynke Reitsma gaat verder in op SEO voor TikTok in dit artikel.

Wil je je organische groei op TikTok versterken? Dat kun je doen door slim te adverteren. De combinatie van organische content en adverteren levert je uiteindelijk de beste resultaten op. En het voordeel: advertentieruimte inkopen op TikTok is (nu nog) goedkoper dan op Facebook, Instagram of YouTube. Hoe je adverteren op TikTok tactisch aanpakt, vertelt Nynke Reitsma je hier.

Nog even op een rij:

🔥 Tips voor je socialmedia-strategie

We zijn er bijna doorheen, maar je bent niet bijgelezen over social media als we het niet over strategie hebben gehad. Om af te sluiten, deel ik daarom nog een aantal leestips die je socialmedia-strategie raken.

1. Inzetten op employee advocacy? Zorg voor personalisatie

Het betrekken van je medewerkers bij het overbrengen van de boodschap van je merk (employee advocacy) op social media, kan heel waardevol zijn in je strategie. Maar dan is het wel belangrijk dat niet al je medewerkers exact dezelfde socialmediapost online plaatsen.

Personalisatie is het codewoord. Stimuleer je team daarom om hun content te personaliseren, bijvoorbeeld door anekdotes toe te voegen of de post te combineren met visuals en andere persoonlijke content.

Haal ook de drempel om zelf aan de slag te gaan met content voor ze weg, door ze te voorzien van templates, richtlijnen mee te geven voor eigen foto’s en video’s en door voorbeelden van andere werknemers te delen. Erik Janson (Team Lewis) gaat in zijn artikel dieper in op personalisatie in je employee advocacy-programma.

2. Weinig advertentiebudget? Boost je organische content

Dat adverteren op TikTok voordeliger is dan op andere socials, kwam al even aan bod. Maar hoe pak je social media advertising met een kleiner budget aan op platformen als Facebook, Instagram of LinkedIn?

Naud Jacobs (Sociaal Kapitaal) deelt een handig stappenplan waarmee je met een beperkt advertentiebudget veel succes kunt behalen met het boosten van goed presterende organische content op social media. Die aanpak heeft een aantal voordelen:

  1. Het is een manier om je bereik te vergroten en nieuwe personen te bereiken. En meer bereik leidt tot meer betrokkenheid.
  2. De kosten voor het boosten van organische content zijn lager dan de kosten voor het optuigen van een volledige advertentiecampagne.
  3. De content is er al en je weet al dat de content goed aanslaat.

Belangrijke sidenote: hoe aantrekkelijk ook, het is níet de bedoeling dat je gaat boosten via de blauwe promotieknop op Facebook of Instagram. Maak in plaats daarvan in Advertentiebeheer een advertentiecampagne aan. Hier heb je meer mogelijkheden voor targeting. Alle stappen die je moet doorlopen om organische content te boosten op Facebook, Instagram en LinkedIn, lees je in dit artikel.

3. Leer van Tony’s Chocolonely

Hoe veranderlijk ze ook zijn, socialmedia-kanalen zijn voor veel merken dé manier om hun doelgroep te bereiken. Maar welk aandeel geef je ze in je communicatiemix?

Lotte Veenhof (Frankwatching) sprak Tim de Broekert (communicatiespecialist bij Tony’s Chocolonely) over hun socialmedia-strategie. Wat blijkt? Ook zonder always-on-strategie en veel adverteren kun je succes boeken op social media. De belangrijkste inzichten uit de aanpak van Tony’s Chocolonely deelt Lotte in dit artikel.

Leestips over socialmedia-strategie op een rij:

Vrouw op werkplek met symbolen van interactie op social media

Behoefte aan meer tips & inspiratie?

Hopelijk kun je met al deze tips en handvatten weer met een gezonde dosis inspiratie en up-to-date kennis aan de slag met je socialmedia-aanpak. Heb jij nog een ultieme tip voor 2023? Laat het vooral weten in de reacties!

En wil je naast social media ook bijlezen over onderwerpen als content, online marketing, communicatie óf wil je na de zomer slimmer gaan werken? Bekijk dan ook:

Nieuwsgierig naar álle Summerreads? Die vind je hier.