Social media

Social-update: Meta vs. X, Reels downloaden & het LinkedIn-algoritme

0

In de bruisende digitale wereld van 2023 staan Meta en X (voorheen Twitter) in de schijnwerpers van een boeiende technologische tweestrijd. Socialmedia-kanalen vernieuwen voortdurend om onze privacy en gebruikerservaring te versterken. Denk je dat het komkommertijd is voor socialmedia-updates? Think again! Trek je digitale handschoenen alvast aan en duik met ons in het hart van de nieuwste ontwikkelingen.

Social Media Heads Up
Het socialmedia-landschap verandert continu. De nieuwe tools, updates en interfaces vliegen je om de oren, waardoor je door het bos de bomen niet meer ziet. Met deze Social Media Heads Up houd jij de vinger aan de pols over social media. Sit back, relax en leef je uit in deze uitdagende wereld.

Als twee giganten vechten om een been, wie gaat er dan mee heen?

Ding, ding, ding… Het duel tussen Mark Zuckerberg van ‘Meta’ en Elon Musk van ‘X’ heeft de online wereld in zijn greep. De uitdagingen tussen deze twee techgiganten reiken verder dan hun platforms. Ze provoceren en dagen elkaar uit, zowel publiekelijk als in digitale sparringssessies.

Meta: De Uitdager

Donderdag 6 juli 2023 lanceerde Meta ‘Instagram Threads’ als alternatief voor Twitter. De nieuwe app ontploft en in slechts vijf dagen bereiken ze maar liefst 100 miljoen gebruikers.

Echter is deze overwinning kortstondig. Want door EU-privacyregels is Threads niet beschikbaar in Europa. En Meta’s nieuwe functie, Threads, heeft moeite om voet aan de grond te krijgen in vergelijking met Twitter. Ondanks de initiële piek in aanmeldingen, is de retentie op Threads namelijk drastisch gedaald.

Dus ja, de zet van Meta is inderdaad een directe aanval op Twitter. Een socialmedia-platform dat zich al lang heeft gevestigd als het medium voor korte, snelle berichten. Met Threads probeert Meta een stukje van die taart te pakken. Natuurlijk liet de reactie van Twitter niet lang op zich wachten, wat had je dan gedacht?

Twitter: De Verdediger

Elon is razend! Na een aantal provocaties en wat gevloek, gooit hij alle remmen los. Op 23 juli 2023 maakte Musk bekend dat Twitter binnen een paar uur ‘X’ zou gaan heten. Een dag later werd de bekende blauwe vogel neergeschoten door het ‘X’-logo.

Maar de reis van Twitter naar ‘X’ is niet zonder hobbels. Zo zijn er zowel juridische problemen als heel wat technische problemen. En naast het nieuwe logo ‘X’ voert het socialmedia-platform ook enkele drastische wijzigingen door. We zeggen bijvoorbeeld ‘byebye’ tegen de dimmodus (donkerblauwe achtergrond), een functie die toch al even deel uitmaakt van je Twitter-ervaring. De donkere modus wordt bovendien de nieuwe standaard. Jawel, het lijkt erop dat ‘X’ een geheel nieuw beestje is met een eigen identiteit en doel.

Daarnaast introduceert ‘X’ een nieuwe functie genaamd ‘Articles’. Deze functie stelt je in staat om langere content te schrijven, vergelijkbaar met blogposts. Deze ‘Articles’ zullen niet deel uitmaken van de standaard ‘X’-tijdlijn, maar krijgen hun eigen rubriek. Je zult foto’s, video’s en uiteraard ook X’s (voorheen tweets) kunnen embedden in jouw ‘Article’. Het doet ons een beetje denken aan LinkedIn-artikels.

‘X’ trekt de stoute schoenen aan en is helemaal klaar om de strijd aan te gaan, niet alleen met Meta, maar ook met kanalen zoals onder andere LinkedIn.

TikTok: De Wildcard

Hou je vast want we zijn nog niet klaar! TikTok kon deze tweestrijd niet zomaar negeren. Het platform wil immers ook een stuk van de koek. Terwijl deze Meta en X (voorheen Twitter) vechten om een been, schudt TikTok de boel op met een nieuwe functies. Je raadt het al… Net zoals Threads een uitdaging vormt voor X, is TikTok bezig zijn platform te transformeren om gebruikers een verbeterde ervaring te bieden.

Hoe dan? Hoewel TikTok bekend staat om zijn korte video’s, biedt het binnenkort de mogelijkheid om je gedachten en ideeën te delen via tekstposts. Ja, je leest het goed. TikTok zet in op tekstgebaseerde berichten.

Met deze nieuwe functie kunnen gebruikers dus X/Twitter-achtige posts maken. Of TikTok met deze nieuwe functie echt kan concurreren met X, is nog maar de vraag. Maar één ding is zeker: Er is absoluut geen angst om te innoveren en nieuwe dingen uit te proberen.

Maar dat is nog niet alles. Net zoals Meta zet ook TikTok stappen richting verbeterde cybersecurity. Ze hebben zich aangesloten bij The FIDO Alliance en introduceren een nieuwe manier van inloggen voor iOS-gebruikers. Het heet ‘passkeys’, en het is zo eenvoudig als het klinkt. Geen gedoe meer met het onthouden van wachtwoorden of het resetten van je account omdat je het wachtwoord bent vergeten. En het beste van alles? Het blijkt superveilig te zijn.

De strijd barst los

Het is duidelijk dat de socialmedia-platformen elkaar nauw in de gaten houden. Ze nemen functies van elkaar over, proberen elkaar te overtreffen en zijn constant in beweging.

Wie zal er zegevieren in deze socialmedia-boksring? Krijgt Meta de overhand met hun nieuwe Threads-app? Of, zal X’ zichzelf opnieuw uitvinden en de concurrentie overtreffen? Misschien verrast TikTok iedereen met de nieuwe functies en verbeterde beveiliging? Het is nog te vroeg om te zeggen, maar één ding is zeker: we zijn getuige van een spannende strijd in de wereld van social media.

Socialmedia-kanalen zetten in op onze gebruikerservaring

Naast het spektakel tussen Meta en X, zijn er nog zoveel andere leuke dingen gaande in de socialmedia-wereld. Zo is er een voortdurende race om de ultieme gebruikerservaring te bieden. 2023 is een jaar waarin platformen hun grenzen verleggen. We zetten de belangrijkste updates even voor je op een rij.

1. Dynamische WhatsApp-avatars en HD-video’s

WhatsApp gaat helemaal los! Het platform tilt onze chatervaring naar een nieuw niveau. Bewegende avatar-stickers zorgen ervoor dat jouw digitale zelf niet alleen poseert, maar binnenkort ook danst en lacht. En met de slimme stickersuggesties vind je sneller de perfecte sticker. Videobellen met je avatar? Jazeker, binnenkort ook mogelijk! En voor de kwaliteitszoekers: HD-video’s komen eraan in de bètaversie voor Android.

2. Meta’s inspanningen voor een betere gebruikerservaring

Meta, het bedrijf achter Facebook, zet stappen om je meer controle te geven over je feed. Ze introduceren nieuwe functies die gebruikers meer inzicht en controle geven over wat ze in hun feeds zien. En hou je vast: een eigen appwinkel is in de maak. Stel je voor, apps downloaden direct vanuit Facebook!

3. Een downloadfunctie voor Instagram Reels

Instagramfans, juich! De langverwachte downloadfunctie voor Reels is eindelijk hier. Met deze functie kunnen gebruikers moeiteloos video’s van andere creators opslaan en delen. Dit maakt de gebruikerservaring op Instagram vergelijkbaar met die op TikTok, waar het downloaden van video’s al veel langer mogelijk is.

4. CapCut-plugin en het TikTok-e-commerce-programma

TikTok gaat all-in met de nieuwe CapCut-plugin voor ChatGPT. Hiermee maak je indrukwekkende AI-gegenereerde video’s voor al je kanalen. De plugin genereert creatieve teksten en geeft suggesties voor je video’s, waardoor het maken van indrukwekkende video’s nog makkelijker wordt.

TikTok opent ook de deuren naar een nieuw Shops-e-commerce-programma. Met deze functie winkel je rechtstreeks binnen de app. Plus, check zeker ook eens ‘Trendy Beat, een in-app product-showcase met exclusieve TikTok-producten.

5. LinkedIn’s algoritme-update

LinkedIn scherpt zijn algoritme aan. Minder ruis, meer waardevolle content. Expertise en unieke inzichten krijgen de spotlight die ze verdienen. De update is gericht op het verminderen van niet-professionele en irrelevante content en het geven van prioriteit aan updates van directe connecties en mensen die gebruikers volgen.

Wat een tijd om online te zijn! Deze updates tonen aan dat socialmedia-platformen niet stilzitten. Ze streven naar innovatie en verbeteren onze ervaring en veiligheid. We kunnen niet wachten om te zien wat er nog meer komt in de wereld van online marketing. Blijf deze updates volgen voor het laatste nieuws in de dynamische wereld van social media!