Content

De 18 belangrijkste content-tips & trends voor 2023

0

2023 is óók op het vlak van content een bewogen jaar, en we hebben nog ruim 5 maanden te gaan… De zomervakantie is een goed moment om de balans op te maken: wat zijn de laatste ontwikkelingen? En welke tips, trends en how-to’s mag je de afgelopen tijd zeker niet hebben gemist?

Ik praat je uiteraard bij over generatieve AI, misschien wel de belangrijkste en meest impactvolle techontwikkeling ooit, maar ook SEO, storytelling, social proof en meer onderwerpen komen aan bod.

Dé content-trends voor 2023

We beginnen met een aantal voorspellingen die vorig jaar zijn gedaan. Linda Krijns signaleerde afgelopen november 7 upcoming trends die de leidraad vormen voor je contentstrategie in 2023. Een ervan is de groeiende twijfel over de effectiviteit van socialmediamarketing, veroorzaakt door onder andere teruglopend bereik, continu wisselende algoritmes en stijgende advertentiekosten.

Driekwart jaar later zijn deze specifieke uitdagingen nog steeds aan de orde. Door de opkomst van nieuwe kanalen, zoals de alternatieven voor Twitter, is er daarnaast sprake van nóg meer versnippering. Betekent dit dat je je aandacht over nóg meer platforms moet gaan verdelen? Allesbehalve. “Zie de inzet van social media en de tijd en aandacht die je hebt als een boterham en een beperkte portie jam: als je die dun uitsmeert om maar een grote boterham te beleggen, dan blijft er bijna geen smaak over”, aldus Linda.

Maar hoe (en waar) moet je dan je jam smeren? Linda adviseert om voortdurend te monitoren wat je gekozen platforms en contentformats opleveren. Zet dat af tegen de tijd, middelen en het budget en maak op basis van het werkelijke rendement een gerichte en onderbouwde keuze. 💡

Boterham met jam.

Een andere uitgekomen voorspelling die ik zeker wil aanstippen, is de inzet van artificial intelligence (AI) bij het maken, bewerken en zelfs manipuleren van content. De ‘aanstichter’ van dit alles is ChatGPT, die in korte tijd een enorme aardverschuiving in marketingland heeft veroorzaakt. Als contentmaker all-in gaan of je kop in het zand steken? Ga liever op zoek naar de juiste balans, schrijft Sjef Kerkhofs in zijn artikel.

Nog even op een rij:

ChatGPT: kans of bedreiging?

De technologie achter ChatGPT wordt bejubeld, maar zorgt ook voor klamme handjes bij copywriters, bloggers, designers en andere contentmakers. De oneindige mogelijkheden van AI zijn volgens Kim Pot een geweldige kans om slimmer en efficiënter te werken. Tegelijk is er angst dat hun werk op termijn volledig door AI zal worden overgenomen.

Nergens voor nodig, vindt contentexpert Edward Hendriks. De kracht van AI zit namelijk in het overnemen van geestdodend mensenwerk. Denk aan: onderzoek doen, herschrijven, ideeën genereren of een tekst in andere bewoordingen vertellen. ChatGPT zegt hier zelf het volgende over:

Vraag en antwoord in ChatGPT.

Dus geen tijd of inspiratie voor je volgende nieuwsbrief? Of grote hoeveelheden tekst in luttele seconden laten samenvatten? Gebruik ChatGPT als jouw slimme assistent! Bijvoorbeeld voor je SEO-content. Zo zou AI je volgens Jadwiga Peters op dat specifieke vlak kunnen helpen:

  • Snel deskresearch naar een specifiek onderwerp doen.
  • Ideeën opvragen voor invalshoeken.
  • Snel een eerste opzet maken.
  • Je tekst bondiger maken.
  • Titels, tussenkoppen en metadata genereren.
  • Een intro, samenvatting of conclusie opvragen.

Door deze (standaard)taken uit te besteden, houd je meer tijd en energie over om te doen waar jij goed in bent en wellicht plezier uithaalt: het bijhouden van search-gerelateerde ontwikkelingen, creatief denken, sparren met vakgenoten en het futureproof maken van jouw SEO.

Over dat laatste gesproken… René Andreasi-Bassi deelt in zijn artikel maar liefst 7 concrete tips om mensen vanuit zoekmachines wél te laten doorklikken naar je website. Kies bijvoorbeeld zoekwoorden waar Google geen direct antwoord op heeft of focus je op ultra lange zoektermen.

Nog even op een rij:

De perfecte prompt

De opkomst van ChatGPT gaat ook hand in hand met de opkomst van een nieuwe discipline: prompt engineering. Waar we het precies over hebben? Over de menselijke kracht achter AI, de persoon achter de knoppen. Want AI kan heel veel, maar je moet er wel mee kunnen werken. Volgens Naomi van Baal zorgt de kwaliteit van de input uiteindelijk voor de kwaliteit van de output.

Het is dus héél belangrijk om tools als ChatGPT de juiste vragen te stellen. Hoe je AI effectief inzet voor jouw content en hoe je de perfecte prompts formuleert? Lisa de Laat legt het haarfijn uit in dit artikel [incl. 10 tips].

Inmiddels is er veel meer dan alleen ChatGPT, en groeien de AI-tools nog steeds als paddenstoelen uit de grond. Ken jij bijvoorbeeld Copy.ai of Illustroke al? Sander Kalkman tipt nog 5 AI-tools in zijn artikel.

Nog even op een rij:

Iemand die met z'n hoofd in de wolken zit.

Contentmarketing & storytelling

Het is bijna onvermijdelijk om het ook nú niet te hebben over de impact van AI. Door alle digitale ontwikkelingen is de manier waarop merken en organisaties met consumenten communiceren namelijk substantieel veranderd, schrijft Irma Machielse. Contentmarketing is geen kwestie van simpelweg content toevoegen aan je traditionele marketingcommunicatie-mix, maar vergt een planmatige aanpak op multidisciplinair niveau.

Merken zouden dus moeten stoppen met zenden naar een doelgroep, en zich volledig moeten richten op het aantrekken en binden van publiek met behulp van relevante content en storytelling in een interessegebied of contentdomein. Niet via paid media, maar juist via owned, rented, shared en earned media. Het plannen van content voor de diverse kanalen gebeurt vervolgens met behulp van een contentkalender. Wil je daarmee aan de slag? Elbrich Raessen deelt een handig stappenplan voor een contentkalender in MS Teams.

Hoe zit het dan precies met storytelling?

Steeds meer mensen verwachten een meeslepende ervaring in hun kostbare lees-of kijktijd, geen oppervlakkig verhaal dat door een AI-bot gegenereerd is – Sigrid van Iersel.

Eerder voorspelde de storytelling-expert al dat (corporate) verhalen in 2023 steeds vaker belevenissen zijn die verrassen en waar alle zintuigen geprikkeld worden. De nadruk ligt daarbij ook op de interne beleving van mensen. Sigrid: “Door hun twijfels, angsten en innerlijke strijd te delen, kunnen lezers of kijkers deze emoties uit de eerste hand ervaren en zich beter met het verhaal identificeren. Een krachtig verhaal, dat zij zich echt zullen herinneren.”

Probeer je in het bijzonder jongeren te bereiken en overtuigen? Dan mag je dit artikel, geschreven door een echte Gen Z’er (Nina Hartman) zeker niet missen.

Nog even op een rij:

Afbeelding bij artikel over content.

De psychologie van het overtuigen

Wie mensen wil prikkelen en overtuigen, moet leren inspelen op hun (onbewuste) drijfveren. Ken jij de basisprincipes van psychologische beïnvloeding al? In dit artikel van Andries Mellema blijkt onder meer dat we helemaal niet zo rationeel en logisch zijn als we denken.

Een van de krachtige beïnvloedingstechnieken is sociale bewijskracht. Dat gaat uit van het idee dat mensen toch écht kuddedieren zijn en (onbewust) anderen kopiëren. Denk aan de reviews die je leest voordat je een product aanschaft. Een goede reden dus voor bedrijven om met social proof aan de slag te gaan.

Maar wat als het gewenste gedrag (kopen) nauwelijks vertoond wordt? De kans dat iemand besluit te verduurzamen op basis van het bericht dat ‘10% van de huishoudens al zonnepanelen heeft’, is klein. En daarom pleit neuromarketing-expert Tom van Bommel in dit scenario voor het inzetten van een veel minder bekende social proof-techniek. Maak in zijn artikel ook gelijk kennis met 3 andere speciale vormen van sociale bewijskracht.

Elke tekstschrijver of marketeer is uit op een ding: het ja-woord van een klant. Maar wat zijn nu slimme schrijftechnieken om jouw lezer ‘ja’ te laten zeggen tegen jouw tekst? Nicol Tadema zet 10 tips op een rij.

Nog even op een rij:

Tot slot: de beste taaltips

Dit artikel zou niet compleet zijn zonder onze best gelezen artikelen over spelling, grammatica en andere veelvoorkomende taaluitdagingen. Zoals: moet er nou wel of geen spatie in de volgende samenstellingen?

  • Rolex horloge of Rolexhorloge?
  • lange termijn oplossing of langetermijnoplossing?
  • super slim of superslim?

Mijn collega Sanne Bekkema legt voor eens en altijd uit hoe het precies zit.

(Her)ken je dat…? Woorden die vaak verkeerd uit worden gesproken (en geschreven). Van ‘me moeder’ tot ‘handvaten’. Dit zijn enkele veelvoorkomende fouten waar je, wellicht net als ik, vaak de kriebels van krijgt. Claire van Helsdingen zet er nog veel meer op een rij in haar artikel.

Nog even op een rij:

Dat was het weer voor deze summerread. Hopelijk heb je genoeg inspiratie om (weer) aan de slag te gaan!

Benieuwd naar onze andere summerreads, onder andere over slimmer werken? Die vind je via deze link.