Social media

Het belangrijkste ingrediënt voor employee advocacy in 2023: personalisatie

0

Employee advocacy kan heel belangrijk zijn in je contentstrategie. Met de juiste inzet en benadering kan het zelfs verdraaid succesvol zijn. Het belangrijkste ingrediënt lijkt voornamelijk de personalisatie van geschreven content, visuals en andere rijke content. Individualisme is dan ook het toverwoord voor een gedegen employee advocacy-programma in 2023.

Uit het Make It Personal-rapport van Adobe, dat een onderzoek voerde onder ruim 6.000 Europese consumenten, bleek al dat de consument op het gebied van content nog steviger verandert dan ik ooit had gedacht. Maar liefst 78% van de consumenten geeft aan dat zijn of haar smaak verandert en 37% ziet zichzelf zelfs volkomen anders dan 12 maanden geleden. Veel succes dus, met een gedegen contentprogramma.

Het belang van personalisatie bij employee advocacy

Daar komt ook nog eens bij dat de algoritmes blijven veranderen. In het merendeel van onze employee advocacy-programma’s ligt de focus voor het delen van content nog steeds op het platform LinkedIn. Elk jaar zien we dat dergelijke platformen veranderingen doorvoeren. Een goede mix van content blijkt dan ook een gouden zet; in bijna elk contentprogramma overigens. Sterker nog, we zien dit terug in gedegen algoritme-onderzoek, wat op zich niet zo’n verrassing is. Wat misschien wel als een verrassing komt, is dat 99,9% van alle gebruikers minder bereik genereert.

Herinner je je nog het stukje over smaken die veranderen? Wat betekent dit concreet? Je moet je netwerk nog meer zien te triggeren, door content persoonlijk te maken. Stop je programma niet altijd vol met één type visual, content of social-mediapost. Probeer te bewegen richting meer variatie, zodat dertig medewerkers niet exact dezelfde post online plaatsen. Daar is LinkedIn namelijk absoluut geen fan van. Train je medewerkers daarom in het personaliseren van content, zodat ze daadwerkelijk met hun posts aan de slag gaan, door deze:

  • Concreet te maken, met relevante en concrete gebruikstoepassingen uit het werkveld;
  • Met anekdotes aan te vullen;
  • Van data te voorzien;
  • Te combineren met visuals en andere persoonlijke content.

Persoonlijke content

Op persoonlijke visuals en rijke content wil ik nog even dieper ingaan. Vaak voelen medewerkers een drempel om aan de slag te gaan met eigen contentcreatie. Dat hoeft niet zo te zijn, als jij je medewerkers ook de tools geeft om iets met hun content te doen. Dat kan door hen te voorzien van templates, die hun posts een eigen verhaal, met een persoonlijke en herkenbare touch, kunnen geven. Dat heeft Adobe wereldwijd gedaan met haar veertigjarig bestaan, een paar weken terug.

LinkedIn post employee advocacy voorbeeld Mark Verver

Bron: LinkedIn

Een andere manier om met employee advocacy persoonlijke content te genereren, is je medewerkers trainen om zelf aan de slag te gaan met fotografie en video. Geef ze richtlijnen mee, laat zien hoe eenvoudig het is om visuele content te creëren, en deel voorbeelden van hoe andere werknemers, liefst van binnen de organisatie, dit al doen. Bovendien is het een mooi moment om iedereen nog eens fysiek samen te brengen op kantoor.

Wat ook kan, is zelf wat meer corporate content maken. Die kan je namelijk ook personaliseren, en zeker voor C-levels is het helemaal niet gek om iets meer te produceren in een bedrijfsjasje of zakelijke setting, zoals onderstaande voorbeelden laten zien.

LinkedIn post employee advocacy voorbeeld Mandy Stevens-Braun

Bron: LinkedIn

LinkedIn post employee advocacy voorbeeld Alex Azzopardi

Bron: LinkedIn

Persoonlijke input

Elk employee advocacy-programma vraagt om input. De afdelingen communitymanagement, marketing en social media zitten niet stil, en maken echt fantastische dingen. Maar als we het over personaliseren hebben, zit het er ook in dat jij je medewerkers zo enthousiast weet te maken dat ze hun eigen content en topics gaan én blijven aandragen. Dat maakt niet alleen de content zoveel authentieker, maar ook het programma. Als werknemers content persoonlijk maken, is de kans groter dat dit echt vanuit de organisatie zelf komt. Daardoor is de kans dat medewerkers persoonlijke zaken aan content toevoegen ook vele malen groter.

Persoonlijke drive

Maak er ook geen ‘ik wil zoveel mogelijk delen’-programma van. LinkedIn liet in 2022 zien dat je als gebruiker niet binnen achttien uur een tweede post mag delen, om afstraffing door het algoritme te voorkomen. Bestook daarom je medewerkers niet met een bonanza van vijf posts per dag. Wees selectief, of maak selecte groepen met meer gepersonaliseerde content over bepaalde onderwerpen.

Zorg vooral dat mensen zich comfortabel voelen en dat ze de meerwaarde van je content blijven inzien. Daarom wil ik als laatste statement oproepen om je medewerkers niet te dwingen content te produceren. Overtuig ze met de cijfers van het huidige programma, en zet de content van andere collega’s in de kijker. Dat is employee advocacy, waar contentpersonalisatie echt om zal draaien in 2023.