Partnercontent

4 segmentatie-methoden: hoe goed ken jij je doelgroep

0

Het is één ding om te weten wie je wil aanspreken met je boodschap of promotie, maar hoe voorkom je dat je lukraak te werk gaat? Als je niet zeker weet wat de juiste strategie is, ligt de oplossing in data-analyse. In dit artikel gaan we daarom dieper in op het belang van doelgerichte segmentatie. Ontdek hoe je met doordachte analyses en inzichten jouw doelgroep effectief kunt bereiken, zonder in het wilde weg te schieten.

Wat houdt segmentatie in?

Segmentatie is het proces van het onderverdelen van gegevens, markten of klantgroepen in meer specifieke categorieën. Door je doelgroep te segmenteren op basis van sociaal-demografische, psychografische, geografische en gedragsfactoren, kun je je campagne en boodschap beter afstemmen op hun specifieke behoeften. Hierdoor optimaliseer je de effectiviteit van je communicatie-inspanningen. Een gerichte benadering is niet alleen effectiever, maar bespaart ook onnodige uitgaven vergeleken met een algemenere aanpak.

De vier kernsegmentatie-methoden

Sociaal-demografische segmentatie

Hierbij richt je je op de belangrijke omgevingsfactoren van je klanten. Door socio-demografische met geo-demografische gegevens te integreren en aan te vullen met sociale, culturele en historische factoren én te combineren met de levensfase van consumenten, biedt dit een volledig beeld van hun achtergrond. Zo benader je de consument op een effectieve, persoonlijke en kostenefficiënte wijze.

Psychografische segmentatie

Dit segmentatietype focust op innerlijke motivaties zoals waarden, drijfveren en behoeften. Hiermee kom je te weten wat consumenten motiveert, welke boodschap aanslaat en welk communicatiekanaal het meest effectief is. MarketResponse ontwikkelde het inmiddels bekende BSR-model, dat individuele levensstijlen analyseert door combinaties van verschillende factoren en archetypen te bestuderen.

Geografische segmentatie

Met geografische segmentatie zoom je in tot op postcodeniveau, straatniveau of zelfs individuele huishoudens. MarketResponse heeft een uitgebreide database met de levensstijlprofielen van miljoenen Nederlanders. Deze data bieden inzicht in de levensstijl van consumenten en helpen om je marketingaanpak te optimaliseren.

Segmentatie op basis van gedrag

Ontdek gedragskenmerken met een op maat gemaakte benadering. Analyseer potentiële klanten op basis van hun levensstijl en houding. Door deze segmentatiemethode te combineren met andere methoden, kun je je aanbod beter afstemmen op de klantreis.

Experts in segmentatie

MarketResponse ondersteunt je in het echt begrijpen en effectief bereiken van je doelgroep. We onthullen wat je doelgroep drijft, waar ze zich bevinden en hoe je ze het beste kunt benaderen. Of je nu een merk of organisatie bent met een missie, wij bieden je krachtige en effectieve tools.

Segmentatie als sleutel tot succes

Zo hielpen we Allshoes, een leverancier van veiligheidsschoeisel. Een traditionele onderneming met een sterke positie en succesvolle internetwinkels. Voor verdere expansie was meer vereist. Klantgegevens ontsloten het pad naar succes.

Managing Director Michiel van Kempen merkt op: “Voor echte innovatie moet je tijdelijk de beste externe experts binnenhalen, van hen leren en met hen samenwerken, om het daarna zelfstandig te doen. We zijn in korte tijd veranderd van een klassieke groothandel naar een organisatie die gedreven wordt door data voor marketing/verkoop. […] Het bijzondere is dat we nu rechtstreeks in contact staan met de consument. We zijn het startpunt van de keten en er zijn nogal wat schakels voordat je bij de drager van onze schoenen aankomt. Dat is geen issue, maar je wil toch je eindklant kennen en snappen. Ons doel was om zo snel mogelijk een B2C-model te lanceren om verbinding te maken met onze schoenendragers. En dat is ons gelukt.”

Of neem leasebedrijf Terberg, dat met een ROB-model processen optimaliseert en onnodige uitgaven vermijdt. CEO Rogier van Ewijk licht toe: “We kunnen nu vrij accuraat voorspellen, ook op basis van klanttype, wanneer een auto-onderhoud nodig is heeft en dus wanneer de kosten opduiken.” Door data gedreven slimme mobiliteitsoplossingen werkt het bedrijf een stuk doeltreffender.

Ook de Nierstichting werft efficiënter door segmentatie. Database-analyse specialist Guus Bollen van de marketingafdeling voor fondsenwerving: “Met hedendaagse analyse- en campagnetools haal je meer uit je klantdata. Door slim te segmenteren bedien je mensen persoonlijk. Hoe gerichter de benadering, des te beter het resultaat. Organisaties die het meest investeren in data en technologie zijn het competitiefst. We kunnen nu intensiever, efficiënter en effectiever campagne voeren.”

BSR Data Scan & Toolkit

Wil je als marketeer het laatste kwartaal inluiden met resultaatgerichte campagnes, of juist sterk starten in het nieuwe jaar? Zet de eerste stap met onze BSR Data Scan & Toolkit en ontdek de kracht van gerichte segmentatie.

Ontvang diepgaand inzicht in de BSR-leefstijlen van je doelgroep, gekoppeld aan waardevolle socio-demografische kenmerken. Zie direct waar je kansen liggen en segmenteer je doelgroep voor maximale impact. Maak gebruik van deze kans om je communicatiestrategieën aan te scherpen en jouw campagnes uit te voeren met ongeëvenaarde precisie.

Onze BSR Base geeft je toegang tot de meest actuele consumentendata, essentieel voor het opbouwen van klantprofielen en persona’s. Zet nu de stap vooruit met MarketResponse en engageer je doelgroep als nooit tevoren, terwijl je volledig voldoet aan de AVG.

Vraag direct je BSR Data Scan aan en geef kleur aan je klantencontacten. Ontdek het hier.