Marketing technology

Stoom je webshop klaar voor de feestdagen: testen, reviews & meer tips

0

De feestdagen en Black Friday zijn altijd een drukke tijd voor zowel consumenten als bedrijven. Tijdens deze periode proberen mensen niet alleen cadeaus te kopen voor hun dierbaren, maar ook te profiteren van de vele aanbiedingen die beschikbaar zijn. Hoe kan jouw webshop zich het beste voorbereiden op drukke winkelperiodes als de feestdagen? Hoe kan je opvallen tussen alle aanbiedingen, en wat overtuigt de consument om voor jouw bedrijf te kiezen?

Wat beïnvloedt de beslissingen van consumenten tijdens deze drukke periode?

Tijdens de feestdagen is er een toenemende interesse van consumenten in beoordelingen en feedback van andere klanten. Sterker nog, in 2022 zagen we in onze interne Trustpilot-data dat er in de week van Black Friday een stijging was van 21% in het aantal bezoekers van de Trustpilot-website in vergelijking met de week ervoor.

Er zijn zoveel extra aanbiedingen en opties tijdens deze drukke winkelperiode, dat de consument extra op zoek gaat naar welke van al deze opties betrouwbaar is.
In deze periode zien we dat een aantal categorieën ineens veel meer bekeken worden. Tijdens Black Friday zien we bijvoorbeeld dat kleding en schoenen, telefoons en meubels het meeste worden bekeken. De consument zoekt dus vaker naar hele specifieke items tijdens de voorbereiding op de feestdagen.

Daarbij zien we ook dat er een aantal specifieke categorieën zijn waarin negatieve beoordelingen veel toenamen in 2022. Deze omvatten sieraden en horloges, computers en telefoons, evenals gamingproducten.

Voor elk bedrijf geldt dat het goed is om de klanttevredenheid echt prioriteit te geven, maar dit is al helemaal van belang voor bedrijven binnen deze categorieën. We zien vooral dat er veel dingen misgaan met de klantenservice, te weinig communicatie en de logistiek in deze periode. Denk hier dus goed over na.

Test je webshop voor de feestdagen

Om je webshop voor te bereiden op de feestdagen, raad ik sterk aan om vooraf een aantal A/B-tests of multivariabele testen uit te voeren op je websites.
Om de conversie te vergroten, kun je het beste focussen op het uitvoeren van testen met de focus op de volgende 3 essentiële aspecten wanneer het gaat om optimalisaties van de webshop:

 1. duidelijkheid
 2. minder afleiding
 3. het wegnemen van angst

1. Duidelijkheid vergroten

Zorg ervoor dat je een duidelijke waardepropositie op je website hebt. Waarom is jouw product of dienst beter dan die van je concurrenten? Denk bij testen bijvoorbeeld aan:

 • A/B testen waarbij je de tekst op je website test. Is er een bepaalde tekst die je waarde nog meer laat zien?
 • Opties om de CTA nog duidelijker naar voren te laten komen.
 • Het weghalen van onnodige zaken.
 • Het omzetten van je tekst in icoontjes.

2. Minder afleiding

Vereenvoudig je website door het aantal knoppen op landingspagina’s te verminderen. De landingspagina moet ook de waardepropositie en call-to-action (CTA) duidelijk communiceren.

 • Op welke pagina’s komt de klant het meest terecht? Tel op deze pagina’s hoeveel CTA’s jij hier hebt staan. Over het algemeen is zo min mogelijk knoppen waar je naar moet streven. Kan jij misschien nog iets verminderen?
 • Test ook je pagina’s een keer met een externe groep mensen. Wat valt hen het meest op op de pagina’s? Zijn dit verschillende knoppen/uitingen? Dan is er misschien toch te veel afleiding.

3. Het wegnemen van angst

Nieuwe klanten hebben vaak twijfels. Voeg daarom sociale bewijskracht toe op belangrijke punten van je landingspagina’s. Positieve klantbeoordelingen kunnen potentiële klanten geruststellen.

 • Test het toevoegen van reviews op de categoriepagina. Bij webshops in ons klantenbestand zagen we dat er daardoor meer items werden toegevoegd aan de winkelwagen.
 • Check vooral ook op welke pagina’s je een hoge bouncerate hebt. Dit is mogelijk een goede spot voor het toevoegen van reviews als extra vorm van vertrouwen. Een aanrader vanuit mij is om dit toe te voegen aan de winkelwagen of op de check-out pagina. Hier zien we over het algemeen dat veel mensen de pagina verlaten.

Denk ook aan campagnes op productniveau

Veel webshops creëren een algemene Black Friday-campagne, wat natuurlijk een prima strategie is. Maar zoals je eerder in dit artikel las, zijn consumenten vaak op zoek naar hele specifieke items tijdens het winkelen voor de feestdagen.

Dit betekent dat het enorm belangrijk is om meer aandacht te geven aan specifieke producten. Wat zijn jouw meest populaire producten? Maak hier ook een campagne omheen en zorg ervoor dat je productpagina’s optimaal zijn en gepersonaliseerd zijn. Je kunt je daarnaast ook focussen op productspecifieke kanalen, optimaliseer bijvoorbeeld ook je Google Shopping-advertenties en overweeg retargeting-campagnes op productniveau. Ook hierbij gelden de 3 aspecten waar je op kunt letten, namelijk de duidelijkheid vergroten, zorgen voor minder afleiding op de pagina en angst wegnemen.

Sterrenscore’s en personalisatie

Bij Google Shopping kun je om de angst weg te nemen/het vertrouwen te vergroten bijvoorbeeld ook de sterrenscore op productniveau toevoegen. Er zijn hierbij wel wat voorwaarden waar je aan moet voldoen, zoals een minimaal aantal bewoordingen.

De productpagina zelf kun je enorm goed personaliseren. Er zijn namelijk veel opties om de pagina te versimpelen: de tekst kan mogelijk korter, je kunt de hoofd-CTA nog duidelijker weergeven of de andere CTA’s minder duidelijk weergeven. Een hele mooie manier om je productpagina’s nog persoonlijker te maken, is om de mogelijkheid te bieden om foto’s toe te voegen aan de reviews, zowel geschreven als visuele content die is gemaakt door de consument zelf komt betrouwbaarder over. Sterker nog 92% van de consumenten vindt dit overtuigender dan elke content die is gecreëerd door je bedrijf zelf. Deze content heb je namelijk verdiend als bedrijf.

Samenvattend is het in aanloop naar de feestdagen dus verstandig om met je webshop te focussen op het verbeteren van de algemene webshopconversie met testen die de duidelijkheid vergroten, zorgen voor minder afleiding op de pagina en die de angst van consumenten wegnemen. Daarbij kun je ook focussen op productspecifieke campagnes, omdat mensen hier juist meer naar op zoek zijn tijdens de feestdagen. En natuurlijk moet je ervoor zorgen dat de klantenservice op orde is, en dat je duidelijk over de logistiek communiceert.