Innovatie

AI & ons vak: ‘We moeten verandering inzetten voor vooruitgang’ [podcast]

0

Waarom is AI een revolutie? En zijn onze zorgen hierover terecht? Een gesprek over internet, AI, verandering, revoluties en tijdgeest met als centraal thema: wat betekent AI voor ons vak?

Pieter Struik is eindbaas van het in 2004 opgerichte succesvolle internetbureau WebNL. Hij schreef met zijn beste vriend (Dr. Henk Stoorvogel) het boek ‘Vriendschap of je leven’, een thema dat in deze podcast nog wel een paar keer terugkomt. Pieter is AI-expert en geeft veel masterclasses. Bijna per ongeluk constateerden we dat we samen ruim 30 jaar internetbureau-expertise combineren. Dat levert een interessante kijk op ontwikkelingen op deze nieuwe revolutie.

Podcast Reputatie Inside

Organisaties met een hoge reputatiewaarde hebben het vertrouwen en de voorkeur van al hun stakeholders. Een hoge reputatiewaarde zorgt onder andere voor meer en loyale klanten, een gewilde positie op de arbeidsmarkt en trotse medewerkers. Organisaties die deze waarde centraal stellen, behalen een hoog maatschappelijk en financieel rendement. Hoe werkt dat in de praktijk? Welke rol speelt de reputatie van organisaties bij de CEO’s?

Reputatie Inside maakt reputatievraagstukken van bestuurlijk Nederland inzichtelijk in deze driewekelijkse podcast. Elke aflevering (25 min) voelt podcast-host Stef Heutink CEO’s en professionals hierover aan de tand.

Generaties

Voor jonge mensen is het onvoorstelbaar dat er een tijd is geweest zonder smartphone. Ze vragen zich af: ‘Hoe deden jullie dat dan?’. De gedachte dat je moest bellen en dan de vader van je vriendinnetje aan de telefoon kreeg, is in hun ogen een ware nachtmerrie. Als we de tijdlijnen en revoluties van deze tijd langslopen, zien we de introductie van het browsende internet in 1993, e-commerce in 1998, slimme zoekmachines in 2000, social platformen in 2004, Twitter in 2006 en de doorbraak van de iPhone in 2007.

Strikt genomen hebben we maar één echte revolutie gezien: de smartphone. De rest zijn ontwikkelingen.

Problemen

Tegelijkertijd moeten we onze ogen niet sluiten voor de problemen die deze ontwikkelingen met zich meebrengen. De constante stroom van prikkels, informatie en directe toegang tot die informatie zorgt voor een nieuw tijdsbeeld waarvan we nog allerminst zeker zijn hoe dat uitpakt. We zien problemen bij jongeren die mogelijk verband houden met deze constante stroom aan informatie. De tijd nemen voor een boek, podcast of krant is niet meer vanzelfsprekend.

Revolutie?

Waarom is AI een revolutie? Pieter: “het belangrijkste verschil is het gebruik van het zelf ontwikkelend vermogen, net als bij mensen maar dan met een ongekende rekenkracht. Dat is niets nieuws, maar er komen nu allerhande toepassingen die voor iedereen toegankelijk zijn.” Als je enige skills nu zijn een persbericht schrijven, of iets moois te posten op LinkedIn, dan wordt het langzaam maar zeker tijd dat je de horizon verbreedt.

Maar ook het programmeren slaat een nieuwe hoek in, zoals hoofd innovatie van de Rabobank Roland van der Vorst bijvoorbeeld stelt in een gesprek met Ad Verbrugge over zijn boek ‘De toekomst is eindeloos’ (affiliate).

We kunnen zeker stellen dat we hiermee in een revolutie zijn beland, maar zeker ook één die niet meteen door iedereen wordt begrepen. Deze revolutie past in het rijtje van de stoommachine, de digitale revolutie en blockchain-technologie. Er komt tijd en ruimte voor ontwikkelingen. Denk aan fotografie, die ervoor zorgde dat abstracte schilderkunst doorbrak.

We moeten alleen niet veranderen om het veranderen, maar verandering inzetten voor vooruitgang.

Macht

Er zijn grote zorgen over de verschuiving van de macht naar techbedrijven. Is die zorg terecht? We kijken naar Elon Musk, die 8000 satellieten lanceerde in één jaar, dat is 50% van het totaal. Zuckerberg krijgt vragen in hoorzittingen, waaruit blijkt dat de politiek het niet meer snapt. Ook dit is al 20 jaar duidelijk, gezien de ongebreidelde ICT-projecten bij de Nederlandse overheid.

Dan moet je toch hopen dat de nieuwe macht er op Machiavellistische wijze goede bedoelingen mee heeft. Blijft altijd nog de vraag waarom Musk Twitter kocht voor een astronomisch bedrag; wat steekt daarachter?

Tot slot een praktische tip

Het podcastduo van dienst vraagt zich hardop af waarom, met al deze technologie en deze enorme versnelling, een relatief eenvoudig probleem niet wordt opgelost: honger en armoede. Dit roept een grote vraag op voor de mensheid: zijn we bang dat ons systeem in elkaar dondert?

Voor we te filosofisch worden, sluiten we af met een praktische tip: blijf goed nadenken over AI, voer er gesprekken over op kantoor en leer ervan. Streef naar vooruitgang, en vooral: maak iemand verantwoordelijk voor AI. Voor het overige: we gaan het meemaken, althans de mensheid dan.

Luister hier de Reputatie Inside podcast met Pieter Struik via iTunesSoundcloud of hieronder via Spotify:

Accepteer cookies