Loopbaan

Remote werken slecht? Dat ligt aan hoe we ons werk organiseren

0

Column – Op afstand werken (remote), doe het niet. Het is slecht voor je carrière en zeker als je toevallig geen man bent. Nee, nu direct terug naar je ‘kantoorlocatie’ rijden, dat is ook niet de oplossing. Het ligt niet aan jou, maar aan mij. Nee grapje, het ligt aan hoe we werk georganiseerd hebben.

Dat zit zo.

Mensen die op locatie werken hebben het voordeel van… op locatie werken. Je wordt gezien door je leidinggevende. De kans dat je dan toffere klussen krijgt of dat je eerder promotie maakt heeft niks, maar dan ook helemaal niks, te maken met je functioneren. Maar met een vooroordeel. De proximity bias: in het Nederlands vertaald naar het nabijheidsvoor(oor)deel.

‘Kijk ‘baas’, ik heb het echt wel druk’

En dit weten mensen die remote werken maar al te goed. Om dit nadeel voor hen weg te werken, werken ze extra hard en extra veel, zorgen ze dat ze vaker dan gezond bereikbaar zijn en zullen ze ongetwijfeld een mailtje of 2 extra sturen om-maar-aan-te-tonen dat ze ECHT wel hard werken. ‘Kijk ‘baas’, ik heb het echt wel druk’.

Het is dan ook niet gek dat mensen dat laten weten. Ze willen hun werk of bestaansrecht (en dus salaris) legitimeren (vaak gaat dat met KPI’s, dat noemen ze in de controle literatuur legitimiteit door management control). Hier kan ik je nog veel meer over vertellen, maar vaak dutten mensen dan in.

Dat dit natuurlijk compleet averechts kan werken nemen ze dan op de koop toe (ja, ook management control). Alles om maar niet terug-naar-kantoor te moeten. Zeker als introvert is dat niet de natuurlijke habitat waarin jij floreert. De vrije denkers zeggen heel mooi in hun video: “doen is de beste manier van denken, je vormt je naar het gemiddelde”. En dat is precies het probleem. Niemand is exact het gemiddelde en daardoor past het niemand.

Schuldgevoel

Op kantoor heb je nog af en toe een babbeltje of loop je naar het toilet. En dat is allemaal ‘onder werktijd’. Fijn voor de extravert of degene die het thuis niet fijn heeft of zich eenzaam voelt. Of die simpelweg met vergaderen geld verdient, vergadertijger die je er rondloopt.

Werk je locatie-onafhankelijk? Dan zul je dat toch eerder zien als ‘eigen tijd’. Dat kan gepaard gaan met schuldgevoel van wel ‘uren schrijven’ maar ze niet daadwerkelijk ‘maken’. Dit zullen zelfstandigen herkennen die op maandag om 10:00 uur gaan sporten, de hond uitlaten of ‘niet aan het werk zijn’.  Hier lopen we dan ook gelijk aan tegen de kunstmatigheid van werk’tijd’ en een persoonlijke ergernis: het urencriterium. Zucht, urggh, steun, pffff. Anno 2024, serieussssss?

Thuiswerken heeft een positief effect op betrokkenheid

Terug naar het kantoor. Gallup kopte in 2022: verwar op kantoor niet met cultuur. Ze hebben het hier over doemscenario’s van het hybride werken (dat is wat het gros van Nederland, waar het werk het toelaat, nu doet). Het zou funest zijn voor betrokkenheid. Alhoewel de algemene betrokkenheid al laag is, bleek thuiswerken juist een positief effect te hebben op betrokkenheid.

In dit artikel van HBR uit 2022 bespreken ze 4 mythes van ‘in persoon’ werken:

  1. Het zou het leren verbeteren (niet waar).
  2. Op locatie samenkomen zou de cultuur versterken (niet waar).
  3. Op locatie werken zorgt ervoor dat ze minder achter hun scherm zitten, dus dat zou goed zijn voor het welzijn (niet waar).
  4. Netwerken en contact maken kan alleen in persoon (niet waar).

Minder kans op promotie

Uit een onderzoek van Stanford University onder een Chinees reisbureau blijkt dat mensen die op afstand werken wel tot 50% minder kans maken op promotie.

Tot slot: de kleinere kans op promotie wordt ook wel het ‘zoom plafond’ genoemd. Dit verwijst natuurlijk naar het ‘glazen plafond’. Vrouwen die ervoor kiezen om thuis te werken (om zo werk en privé beter te combineren) zullen minder snel promotie maken.

Goed nieuws! Nou ja, een klein beetje dan. Mannen die thuiswerken en die dus niet afhankelijk van locatie zijn, kunnen makkelijker meeverhuizen met daar waar de partner werkt. Deze ‘remote’ husband vergroot de kansen voor vrouwen die op locatie werken, maar daar houdt het dan ook wel mee op. In het huishouden doen ze dan niet per definitie meer als ze ‘thuiswerken’.

Jij dacht even de prins op het witte paard te treffen, maar dat bleek toch eerder een hobbelpaard te zijn. Over emancipatie schreef ik dit artikel.

Daarom is alleen de locatie wijzigen niet de fundamentele stap die we nodig hebben en is de toekomst van werk asynchroon. Als je daar meer over wil lezen, lees dan mijn artikel over asynchroon werken.

Dan ga ik nu mijn hond (weer) uitlaten. 😉