Innovatie

Makkelijk video’s maken met je smartphone & AI, zo doe je dat

0

Als je weleens een video maakt, dan weet je dat de wereld van videotechnologie ontzettend hard aan het veranderen is. Hoe veranderen je telefoon, apps en AI-tools de manier hoe je video’s maakt? En wat blijft er WEL hetzelfde?

Ja, het is cliché, maar waar. De tijd én de technologie vliegt. Wat er nu allemaal mogelijk is, had ik echt niet gedacht toen ik begon met experimenteren met het filmen met m’n smartphone meer dan 12 jaar geleden.

In mijn nieuwe boek ‘Dus jij denkt dat je geen video’s kunt maken’ (affiliate) beschrijf ik hoe je je social video’s kunt vereenvoudigen door het filmen en editen je telefoon, en in dit artikel lees je waarom ik denk dat de manier waarop je video’s maakt veranderen door je smartphone en AI.

Hoe verandert AI videocreatie?

Meer dan 90% van de video’s die ik maak, maak ik met mijn telefoon.  Ja, ook video’s voor bedrijven. Al 12 jaar coach ik bedrijven bij het maken van bedrijfsvideo’s. Dat begon met grote camera’s, maar is al jaren vooral met de smartphone.  Maar goed, nu komt AI om de hoek kijken. En wat betekent dat precies voor hoe we nu video’s maken?

Met je telefoon en AI heb je een versnelde video toolbox:

1. Always ready: of je dit op je telefoon leest of niet, hij is binnen handbereik, toch? Je telefoon heb je eigenlijk altijd op zak. Het is dus het perfecte apparaat voor spontane videoshoots, een korte videobrainstorm met AI of een snelle video-edit tussendoor.
2. Bespaar geld: al die ‘professionele videoapparatuur’ kost handenvol geld. Je telefoon, gecombineerd met AI-tools, is een portemonneevriendelijke manier om videocontent te maken. Video’s maken hoeft dus echt niet duur te zijn.
3. Snelle creatie: er zijn verschillende handige apps en AI-tools die het creatieproces veel sneller kunnen maken. Het schrijven van een socialmedia-caption, het toevoegen van automatische ondertiteling, of het bewerken van een video: alles kan je tegenwoordig echt binnen een handomdraai doen.
4. Inhoud op maat: met AI werk je niet alleen sneller, maar je maakt video’s die mensen echt willen kijken. AI kan je namelijk helpen om je video’s te personaliseren voor je publiek. Wat mij betreft is dit altijd de basis: ken je publiek.
5. Blijf vooroplopen: blijf in beweging en volg de ontwikkelingen. De technologie staat niet stil. Leer je nu hoe je bepaalde apps en AI-tools gebruikt, dan beweeg je mee. Daarmee ben je voorbereid op de toekomst waarin we meer en meer apps en AI-tools gebruiken voor de content die we maken.

Edit sjablonen in de app Capcut

Edit sjablonen in de app CapCut

Wat verandert: AI integratie in video-apps

Bijna elke populaire video-edit tool of app heeft wel een vorm van AI integratie:

  • Het veelgebruikte edit-programma/ -app CapCut heeft fantastische AI-filters, handige edit-sjablonen en AI-voice-overs.
  • Soortgelijke functies vind je ook in de populaire app InShot.
  • De app Captions gaat nog een stap verder met een eye-correct tool, gepersonaliseerde AI-muziek en automatisch gemaakte captions voor bij je social post.
De app Captions corrigeert oogcontact

De app Captions corrigeert oogcontact

De meeste AI-tools waar ik onderzoek naar heb gedaan, staan nog echt in de kinderschoenen. Canva bijvoorbeeld is een ontzettend gebruiksvriendelijk design-platform en wordt veel gebruikt door bedrijven. Ook Canva past op een hele fijne wijze AI-tools toe, maar deze tools zijn bijvoorbeeld een stuk minder ‘advanced’ dan Midjourney, dat voornamelijk door professionals wordt gebruikt.

Wat hetzelfde blijft: de basis

Al deze tools staan aan de start van een enorme ontwikkeling. En dit is niet de eerste keer dat de videowereld op zijn kop staat van ontwikkeling. Toen de eerste camera’s verschenen op smartphones, was er ook behoorlijk wat rep en roer.

Maar, wat toen hetzelfde bleef, en ook nu, is de basis voor jouw videocreatie. De basis is, wat mij betreft, nooit een tool of een nieuwe technologie. De basis voor elke goede videoproductie, groot of klein, is: je publiek. Blijf bij elke productie en elke video, jouw kijker in gedachten houden.

We communiceren nog steeds naar mensen. Gebruik de tools als een handigheidje. Maar je kijker is én blijft je basis.